imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megölné az Apple az ingyenes Spotify-t?


Úgy tűnik, szaporodnak a hírek az Apple készülő zenei streaming-szolgáltatása körül. Nem rég derült ki, hogy újabb emberek igazoltak át a brit BBC Radio 1 csatornától az Apple kötelékébe, most pedig a Verge értesülései szerint a cég megpróbálja egy kicsit megdolgozni a konkurenciát még a szolgáltatás debütálása előtt.

Az techportál több forrásból úgy tudja, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium közelről figyeli az eseményeket a Beats Music közelgő átalakításával kapcsolatban. A forrásoktól azt hallani, hogy az Apple a zenekiadókra próbál nyomást gyakorolni annak érdekében, hogy a kiadók ellehetetlenítsék az olyan ingyenes zenei streaming-szolgáltatásokat, mint például a Spotify. Ha sikerülne elérni, hogy ezek a cégek is csak fizetős szolgáltatást nyújtsanak, az nagyban megkönnyítené az Apple belépését a piacra. A minisztérium illetékesei már körbe is kérdeztek a zeneipar vezető személyiségeinél, hogy meséljenek egy kicsit az Apple üzleti gyakorlatáról.

Jimmy Iovine, Tim Cook, Dr. Dre és Eddy Cue az Apple–Beats akvizíció bejelentésekor. | Kép forrása: iHeartApple
Jimmy Iovine, Tim Cook, Dr. Dre és Eddy Cue az Apple–Beats akvizíció bejelentésekor. | Kép forrása: iHeartApple

Noha egyre nagyobb jelentőséggel bírnak az olyan szolgáltatók, mint a Spotify vagy a Deezer, az Apple-nek továbbra is komoly befolyása van a zeneiparra – hiszen gyakorlatilag az iTunes indította be az online zenekereskedelmet annak idején, nem kis hasznot hozva a kiadók konyhájára. A cég állítólag most azt próbálja meg elérni, hogy a kiadók ne hosszabbítsák meg a szerződéseiket ami az ingyenes streaminget illeti. Noha a Spotify 60 millió felhasználóval rendelkezik, nekik mindössze 25%-uk, vagyis 15 millió fő fizet a szolgáltatásért, a többiek az ingyenes változatot használják. Így ha a kiadók nem hosszabbítanák meg a szerződéseiket, a Spotify a felhasználói jelentős részének inthetne búcsút. Persze bizonyára hajlandóak lennének páran inkább fizetni, de nem valószínű, hogy mindenki így tenne.

Ezzel pedig az Apple streaming-szolgáltatása meglehetősen kedvező helyzetből indulhatna útjára a hírek szerint idén nyárra tervezett időpontban. Főleg, hogy várhatóan elég sok exkluzív tartalmat tud majd felmutatni, hasonlóan akár az iTunes Store-hoz. A források arra is célozgattak, hogy az Apple például szívesen kifizette volna azt az összeget Universal Music Groupnak amit a YouTube-tól kapnak licencdíjnak, ha cserébe a kiadó leveszi a tulajdonában lévő zenéket a legnépszerűbb videómegosztóról.

A Verge megkeresésére szokásához híven nem kívánt reagálni az Apple. A lap értesülései természetesen csak feltételezések, egyelőre hivatalos vizsgálat sem indult az ügyben. A New York Post azt is tudni véli egyébként, hogy az Európai Unió Versenybizottsága is elkezdett vizsgálódni a kérdésben. Nem ez lenne az első hasonló eset az Apple részéről, nemrég az e-könyvek értékesítése terén találták bűnösnek a céget amiatt, hogy a kiadókkal közösen mesterségesen magasan tartották az árakat a piacon. Az ítéletet megfellebbezték, így végleges döntés egyelőre nincs.

Forrás: The Verge.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!