imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Megszelídített zsebtigris – iPhone SE a kezünkben


Kevesen maradtunk itt az iMagazinnál, akik még mindig 4 hüvelykes iPhone-t használunk. Valahol érthető, hogy aki már az iPhone 6 óta 4,7 hüvelykes vagy nagyobb készülékkel éli a mindennapjait, nem tudna objektív szemmel „visszaváltani” egy kisebb telefonra, akár csak egy teszt erejéig sem. Így nyertem meg magamnak a feladatot, hogy kipróbáljam az új iPhone SE-t. Itt vannak az én benyomásaim.

Ez egy vállaltan szubjektív teszt lesz, viszonylag kevés matekkal és számháborúval. Nagyon hálás vagyok az Apple-nek azért, hogy ezt az egész mentalitást egy kicsit zárójelbe tette. Félreértés ne essék: nem azért, mert a technikai tudás és a hardver ne volna fontos, hanem azért, mert nem (csak) attól lesz jól működő egy telefon, hogy 8 magos processzor van benne, vagy mert 3,5%-kal lenyomja geekbench-ben a rivális készüléket, hanem azért, mert jó használni. A jó felhasználói élménynek pedig – még ha fontos is – csupán egyik alkotóeleme a 8 magos processzor, van még mellette ezer másik, ami ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb. Ha számokat szeretnétek látni (amit egyébként feltételezem, hogy a többségetek amúgy is ismer), akkor olvassátok el a korábbi iPhone SE cikkeinket.

Neked csak 4 hüvelykes? Igen!

Ahogy korábban is leírtam már, előbb volt Macem, mint iPhone-om (persze először, mint annyi embernek, nekem is egy iPodom volt). Jó dolog az iPhone, de nekem a komolyabb tartalomfogyasztáshoz – a munkáról nem is beszélve – egyértelműen egy laptopra van szükségem. Nem akartam, és nem akarok filmeket nézni vagy több ezer szavas cikkeket telefonon olvasni, legyen az akár egy 5,5 hüvelykes iPhone. Kicsit furcsállva, de érdeklődve figyeltem, ahogy a tartalomfogyasztási szokások először dinamikusan, majd drasztikusan helyeződtek át a mobil platformra. Mobile first, ahogy a művelt magyar mondja. Napi szinten használom elég sok mindenre a telefonomat, de akár csak egy hosszabb vonatútra is szívesebben viszem magammal a MacBookomat. Ennek megfelelően egy iPhone 5c boldog tulajdonosa vagyok, így az SE-re váltás több szempontból is izgalmas volt. Amikor megjelent az iPhone 6, nem voltam teljes mértékben kibékülve a dizájnnal, és tudtam, hogy legalább két évet kell várnom, ha valami újat szeretnék. Tovább menve: nincs kézilabdás kezem, és szeretem biztos kézzel tartani, illetve egy kézzel átérni a telefonomat. Még Red is egyetért velem abban, hogy az iPhone 5c jobban kézre esett, mint az 5s. Kényelmesen elfér a zsebemben (az összes zsebemben!), nem csúszkál, ha kiveszem, és szabadon marad a másik kezem. Hogy ciki lenne tehát 2016-ban egy 4 hüvelykes telefon? Egyáltalán nem gondolom így.

iphonese6

Visszatérve a tartalomfogyasztásra. Nekem is vannak olyan ismerőseim, akik egyszerűen már nem is tartanak otthon asztali gépet vagy laptopot (munkahelyen úgyis van), ellenben mindent a nagyobb kijelzőjű telefonukon végeznek el. Ők biztosan nem fognak iPhone SE-re váltani, ahogy kétlem, hogy tömegével lesznek, akik nagyobb kijelzőről kisebbre váltanak vissza. Amit megszoksz, azt utána nagyon nehezen ereszted el. Én nem ilyen vagyok, és nem szeretnék két év múlva már egy iPad mini méretű telefonnal mászkálni, csak azért, hogy kiiktassak egy lépcsőt az eszköztárból.

Teljesítménykoktél

Az iPhone SE konkrétan az iPhone 5s és a 6s darabjaiból készült. Hogy ez pofátlan lépés lenne az Apple-től? Nézőpont kérdése. Azért azt érdemes végiggondolni, hogy az A9-es processzor nem hegeszti össze magát, ahhoz innovációra és egy csapatra volt szükség. Az iPhone 6s legjobb tulajdonságait kapjuk meg, az 5s picit továbbfejlesztett vázában. Ez alatt a matt széleket értsétek, ill. a kicsit jobb vízállóságot. Persze úszni nem fogtok vele, de ha ellenállhatatlan vágyat éreztek, hogy mosogatás közben telefonáljatok, és beleejtitek a vízbe, majd gyorsan kikapjátok, akkor nem lesz semmi baja. Menjünk sorban, hogy mi nincs benne az SE-ben, ami benne van a 6s-ben:

1. Nagyobb kijelző: ragoztuk eleget, ha nagy képernyő kell, a 6s a te választásod
2. 3D Touch: ellentmondásos az, ahogyan viszonyulnak a felhasználók ehhez az újításhoz. Van, aki alig használja és fölöslegesnek tartja, más pedig azt mondja, hogy élni sem tudna már nélküle. Az kétségtelen, hogy a 3D Touch még nagyon nem futotta ki magát az alkalmazásokban.
3. Második generációs Touch ID: Handrast konkrétan zavarta a 6s Touch ID-jének a gyorsasága. Mindenkit meg szeretnék nyugtatni, az SE ujjlenyomat-olvasója pont olyan gyors, mint amilyennek lennie kell.
4. Gyengébb előlapi kamera: gyakori szelfizőknek valószínűleg rossz hír, hogy az iPhone 6s 5 megapixeles előlapi FaceTime kamerájához képest az SE valóban csak 1,2 megapixelt tud felmutatni. Cserébe a hátlapi kamera egy az egyben megegyezik a 6s-ben találhatóval. Live Photos is van.

iphonese5

Azaz értelemszerűen: minden más viszont van. A9 processzor M9 koprocesszorral, 2 GB RAM-mal. Hogy ez mit jelent a való életre lefordítva? Azt, hogy bitang gyors. Én az iPhone 5c után csak kapkodtam a fejem, de a teljesítménynövekedés az iPhone 5s-hez képest is látványos. Tíz fül van megnyitva Safariban, miközben öt másik alkalmazás fut, plusz egy csomó frissíti magát a háttérben, én pedig a telefonhoz mellékelt GarageBand alkalmazásban rakom össze a kellemesen kortárs, ám mégis stílusos Noi’SE loop-ot? Meg se kottyan neki.

Akkumulátor idő

Az iPhone SE nagyobb, 1624 mAh-es aksival érkezik az iPhone 5s 1560 mAh-éhez képest. Minden nyomkodás ellenére nekem a több éves iPhone 5c-m és simán lehúz egy napot, de talán egy jogos kritika az Apple-lel szemben, hogy nem növelte olyan mértékben telefonjainak akku-teljesítményét, mint a konkurencia. Hogy cserébe a szoftvert igyekeztek jobban optimalizálni, az más kérdés. Az iPhone SE vidáman kibír egy napot, többet is. Délelőtt kaptam meg a telefont, backupoltam a régit, beaktiváltam az újat, felhúztam a backupot, átmásolta az összes alkalmazásomat, meglévő fényképeimet, beállításaimat. Ezután új appokat telepítettem rá, azokat kipróbáltam. Közben fotóztam vele, videókat néztem és készítettem, hozzáadtam az összes létező ujjamat a Touch ID-hoz, beszélgettem Sirivel, több GPS-alapú alkalmazást futtattam (a háttérben ügyködnek most is), AirDropon adatokat küldtem és fogadtam, játszottam rajta. Szóval egy napba belesűrítve mindent megcsináltam rajta, amit azért egy nap nem szoktam, és most, amikor késő este írom a cikket, még mindig 28%-on van. Ja igen, azt kifelejtettem, hogy a legújabb iOS-re is frissítettem. Persze, új telefon. De ez akkor is több, mint ígéretes. Bírni fogja energiával az iPhone SE, ez nem kétség.

iphonese2

Kamera

Az iPhone mindig is kitűnt a kamerájával. Legyen szó a Flickről, vagy Androidos felhasználókat ugrató vaktesztről, az emberek szeretnek fotókat készíteni az Apple okostelefonjával. Nem véletlenül. Az iPhone SE is csodálatosan szép képeket csinál, ha pedig az iPhone 5c-vel hasonlítjuk össze, a különbség még inkább magáért beszél. A lenti két panorámaképen érdemes megfigyelni, hogy az SE által készített fotó (fent) mennyivel részletgazdagabb. Míg az 5c kiégette a felhőket és a sövény is sötét lett, az SE panorámáján szépen látszik az ég kékje, és az úton illetve a sövényen sem vesztek el a részletek. A színekről nem is beszélve, egyszerűen ég és föld a két fotó. Mondjuk ezt el is vártuk.

camera1
Fölül az SE-vel, alul az 5c-vel készült kép.

A 8 versus 12 megapixel mellett az SE kamerájának szélesebb a látószöge, és beltérben, vagy rosszabb fényviszonyok között az SE részletességben, élességben, dinamikában és színgazdagságban is elveri az iPhone 5c-t.

steve2
Balra az 5c, jobbra az SE által készített kép.

Hogy nem tettek jobb előlapi kamerát az SE-be? Emiatt valahol jogosan lehet puffogni, de összességében egy olyan tulajdonság, amit én speciel el tudok engedni. Mert elsősorban az előttem elterülő világot akarom a maga szépségében megörökíteni, nem a saját arcomat állandóan reprodukálni a digitális térben. Arra elég az 1,2 megapixel is. Ha meg nem, akkor (bár tudom, ez olyan kétezres évek) megkérem az egyik barátomat, vagy valakit a közelben, hogy ugyan készítsen már rólam egy képet.

Drága, nem drága? Megéri ennyiért ez a tudás?

Ez jelenleg az Apple legolcsóbb, a csúcskategóriát egy több éves (ugyanakkor kicsit csiszolt) dizájnnal ötvöző készüléke. Mielőtt felkapnátok a vizet, itt az iMagazinnál pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy Magyarországon vagyunk, magyar kereseti viszonyokkal, nem pedig Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban. Ugyanakkor ez az Apple-t csak mérsékelten érdekli, ezért az „olcsóság” természetesen relatív, és csak az Apple rendszerén belül értelmezhető. Én személy szerint nem értem, hogy miért hagyták életben az iPhone 6 vonalat, ugyanis a kijelzőtől eltekintve az iPhone SE zárójelbe teszi az öregebb nagy testvért. Az okostelefon piacon érezhetően lassult az innováció üteme, de ennek az oka az, hogy óriási utat jártunk be. Nemrég újranéztünk itt a szerkesztőségben régi Apple reklámokat, és magunkban kuncogva regisztráltuk, hogy az iPhone 3 GS-t azzal reklámozták, hogy bárhonnan tudsz copy paste-elni. Ehhez képest ma 4K videókat vehetsz fel egy tenyér méretű készülékkel. ujjlenyomat-olvasó van a telefonban, ami adott esetben a nyomáserősséget is érzékeli a kijelzőn. Mindez kevesebb, mint tíz év leforgása alatt. Nem véletlen, hogy az Apple is erősebben fordul oda a szolgáltatások felé: Apple Music, Apple Pay stb. Apropó, Apple Pay. Elfeledkezünk róla, de az iPhone SE tartalmazza az Apple Pay-t lehetővé tevő NFC chipet is. Persze, mondhatjátok, hogy „Magyarországon soha nem lesz Apple Pay.” Valóban? Bár egyesek próbálkoznak vele, szerencsére a technológiai fejlődést nem lehet feltartóztatni Hegyeshalomnál, és a Budapesti Közlekedési Központ már úgy fejleszti a RIGO-t, azaz a közeljövőben debütáló elektronikus jegyrendszert, hogy az képes lesz kezelni az Apple Pay-t is. Márpedig ha Budapesten le tudsz majd menni a négyes metróba úgy, hogy csak a kapuhoz érinted az iPhone-od vagy az Apple Watch-od, akkor miért ne lehetne ezt átvenni Miskolcon vagy Pécsett? A technológia adott. Minden csak idő kérdése.

iPhone SE

Összegzés

Az iPhone SE, bármilyen furcsának is tűnhet, de az Apple válasza egy létező piaci igényre. Sokan szeretnének kisebb, de abszolút naprakész okostelefont. Steve Jobs még azt mondta, hogy nem az emberek elvárásai szerint kell termékeket teremteni, hanem még az előtt kell létrehozni azt, hogy tudnák mire van szükségük, de amikor kézbe veszik, azt mondják: igen, erre vágytam, nekem ez kell. Az iPhone SE elérhetővé teszi – az Apple-höz képest jó áron – a cupertinói cég mai technológiai repertoárjának egy jelentős részét. Nem véletlen, hogy belepakoltak majdnem mindent az iPhone 6s-ből, ugyanis ezt a telefont szinte biztos, hogy nem fogják lefrissíteni jövőre. Mert nem is kell. Ez a készülék kacagva fogja futtatni az iOS 11-et is. Ezzel a telefonnal két év múlva is gyönyörű képeket tudsz majd készíteni. Ha nagyobb kijelzőre vágysz, és látsz potenciált a 3D Touch-ban, akkor az iPhone 6s a te telefonod. Ha egy kompakt, egy kézzel is kényelmesen kezelhető, ugyanakkor időtálló technológiával felvértezett készülékre vágysz, amivel évek múlva is élvezheted az Apple ökoszisztéma összes előnyét, akkor az iPhone SE a te választásod.

iPhone SE termékoldal

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!