imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megszűnik a 16 GB-os iPhone?


Az IHS Technology elemzője dobta le az atombobát egy kínai közösségi oldalon tett bejegyzéssel, melyben azt állítja, hogy idén megszűnik a 16 GB-os iPhone modell. De vajon mennyi ennek a valószínűsége?

Az első iPhone bemutatása igencsak régen, 2007-ben volt, akkor is és azóta is, minden egyes iPhone bemutatásakor előkerül a téma, hogy miért pakol kevés tárhelyet az Apple a készülékeibe. Ezekkel a kritikákkal egyet is értünk, tényleg kicsit ciki manapság 16 GB tárhellyel kiszúrni az emberek szemét. Természetesen ha valakinek nem elegendő 16 GB, választhat 64, vagy akár 128 GB-os modellt is, de így a vásárlók nagy részének az induló modell tulajdonképpen nem is létezik.

Gyors keresés után kiderül, hogy alig 1 dollár a különbség, egy 16-os és egy 64 GB-os memóriachip közt, ez alapján jogosan lehetnek mérgesek az emberek, hogy az Apple 100 dollárt kér a nagyobb kapacitásért cserébe. Csakhogy az Apple pont azért keres mérhetetlenül sok pénzt az iPhone-on, mert a vásárlókat rákényszeríti, hogy a drágább iPhone-okat vásárolják meg. Valljuk be, eddig elég sikeresen tette mindezt. Persze felmerül a kérdés, hogy meddig lehet ezt csinálni, hiszen egy idő után az Apple vásárlókat veszíthet, azokat akik esetleg inkább választanak egy konkurens gyártó termékét csak azért mert azokban nagyobb kapacitást kapnak ugyanazért az árért.

screen-shot-2016-05-31-at-01-58-51

Ha az IHS Technology elemzőjének igaza van, akkor végre elköszönhetünk a 16 GB-os iPhone-októl. Kevin Wang szerint ugyanis az iPhone 7-ből a legkisebb elérhető modell 32 GB-os lesz.

Jelenleg 16-64-128 GB-os méretben kaphatók az iPhone-ok, ez változhat 32-64-128 GB-ra. A nagy kérdés, hogy vajon egy ügyesen elindított pletykáról van-e szó, vagy Wang tudja a tutit. Red szerint szóra sem érdemes az állítás és hülyeség az egész, ellenben Ming Chi Kuo, a szinte tévedhetetlen jós is meglebegtette nemrég, hogy az 5,5 hüvelykes iPhone-okból nem lesz már 16 GB-os modell.

iphone_gb

Szerény véleményem szerint, akár igaz is lehet Kevin Wang állítása, és végre eljutunk odáig, hogy az Apple megöli a 16 GB-os iPhone-t. Persze nagy összegben nem fogadnék erre, de van két jel ami alátámasztja a belső memóriájának méretnövekedését.

Az első reményt keltő tény, hogy az iPad Prók már nem kaphatók 16 GB-os memóriával, a 9,7 hüvelykes Pro például 32-128-256 GB-os kapacitással vásárolható meg. Tehát az iPadnél már lépett az Apple, könnyen lehet, hogy ez már az előszele a 16 GB-os iPhone-ok kivégzésének.

ipad_gb

Gondoltam megnézem, hogyan alakultak az iPhone-ok tárhelyei 2007 óta, mert bevallom nem emlékeztem rá fejből, hogy pontosan mikor történtek a váltások, de rémlett, hogy felfedezhető lesz esetleg valamilyen ciklikusság. Talán sokan nem emlékeznek, de az első iPhone 4 GB tárhellyel érkezett, aztán 2008-ban az iPhone 3G már 8 GB-ot tudott felmutatni, mivel sokan kritizálták az első iPhone csekély háttértárát. Egészen 2012-ig, az iPhone 5 bemutatásáig kellett várni, hogy 16 GB legyen az alap kapacitás, ez azóta így is maradt. Készítettem egy grafikont, melyen az alap tárhelyeket tüntettem fel 2007 óta.

gb_chart

Ezen jól látszik, hogy négy évig tartotta magát a 8 GB és újabb 4 év telt el a 16 GB-os modellek forgalmazásával, itt lenne tehát az ideje, hogy 2016-tól ismét duplázzon az Apple és 32 GB legyen az alapmodellekben, (hogy aztán újabb négy év múlva megkapjuk a 64 GB-ot).

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!