imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megszűnik az iPad mini?


2012-ben az iPad mini nagy kedvenc volt az Apple felhasználók körében, 5 év távlatából viszont egész máshogy gondolunk rá. Összeszedtünk néhány pro és kontra érvet, hogy miért kellene vagy nem kellene az Apple-nek frissítenie az iPad mini szériát.

Az iPad mini teóriája

Lehet-e 8” alatt használható tabletet készíteni? Erre 2012-ben megkaptuk a választ, hiszen egyértelműen lehet, annak ellenére, hogy Steve Jobs nem így gondolta. Az iPad mini a maga 7,9”-es képátlójával egy szerethető, kompakt megoldást jelentett azoknak akik nem szerettek volna a normál méretű iPaddel élni, vagy nem volt elég pénzük arra, hogy a nagyobb mellett döntsenek. Azonban voltak ennél nyomósabb indokok is az első iPad mini mellett.

Hiába nem a legfrissebb hardvert kapta az eszköz annak idején – ugye ekkor már tombolt az iPad 3 – az iPad mini imádtuk az iPad 2 hardverével és retinátlan kijelzőjével együtt. Az iPad 3 összehasonlítva a jelenlegi új iPaddel ég és föld volt. Nehéz volt, forrósodott, a régi kialakítás élei egy idő után vágták az ember kezét, arról nem is beszélve, hogy az esetek többségében mind a kettő kellett ahhoz, hogy értelmesen lehessen tartani a tabletet.

Ezzel szemben az iPad mini mind súlyban, mind méreteiben sokkal kompaktabb volt, egy kisebb női táskákban is simán elfért. Gyönyörű, lekerekített éleket kaptunk és szuper szexi vékony kávát: a ház nagyon vékony volt és könnyű volt egy kézben kényelmesen tartani. Akkoriban a családban ez volt az első iPad, amit később egy iPad mini 3 követett, női tulajdonosa azóta is lelkesen használja és nagyon ritkán ül csak a számítógépe elé.

iPad mini 2, 3, 4

2012 őszén már lehetett tudni, hogy az Apple egy év múlva mutat majd egy még jobb iPad minit, retina felbontású kijelzővel. Így is lett, a következő frissítés már hozta is magával a még szexibb retinás iPad mini 2-őt, A7-es processzorral – ami akkoriban az iPad Airbe is került. Friss hardver, retinás kijelző, amelynek felbontása megegyezett a nagy tesóéval. Mivel ugyanannyi pixelnek kisebb helyen kellett tömörülnie, az iPad mini 2-nek magasabb volt a pixelszűrűsége is.

Ám nem lehettünk teljesen elégedettek, hiszen 2013-ban az iPhone 5s-ben debütáló első generációs Touch ID ujjlenyomat olvasót  az iPad mini 2 még nem kapta meg. Viszont helyette két új színben volt elérhető, ezüstben és Space Grayben. Ekkor már lehetett tudni, hogy az Apple újfent a bolondját járatja velünk: egy éven belül az iPad mini 3-ba már a Touch ID is bekerült, a hardver viszont nem frissült, ez a tablet nem kapta meg az A8-as processzort.

Az iPad mini 3 jogosan volt óriási csalódás, gyakorlatilag semmit nem tett az Apple azon kívül, hogy bekerült az ujjlenyomat olvasó, illetve bevezették az arany színű változatot is. Később a 4. generáció már sokkal jobb hardverrel kecsegtetett, ami még mindig kapható. Lassan két éve már, hogy az Apple nem nyúlt a szériához, a legutóbbi új iPad bevezetésével pedig valamelyest értelmetlenné vált a kisebb méret mellett dönteni. Elviekben nem lett olcsóbb az új iPad az iPad mininél, de az Apple okosan kinyírta az utóbbi 32 GB-os változatát, innentől pedig egyáltalán nem mondhatjuk, hogy “olcsó” lenne.

Az érem másik oldala

Az éremnek mindig két oldala van, szokták mondani. Az elmúlt években a tablet piac drasztikus lejtmenetet vett, ennek pedig több tényezője lehet. Az egyik az, hogy az iPad frissítések baromi unalmasak, senki nem számít mostanság semmi nagy dologra, és nem is kaptunk semmilyen nagy durranást már évek óta. A 12,9”-es iPad Pro piacra dobása vagány lépés volt, de keveseknek van szüksége ilyen eszközre, az anyagiakat tekintve pedig még kevesebben vannak azok, akik megengedhetnek maguknak egy 200 plusszos táblagépet.

 

Ezért volt logikus döntés az Apple-től tavasszal kicsit átrendezni a kínálatot. E szerint kifutó termékké vált az iPad Air 2 széria, a helyét pedig az új iPad veszi át. Rejtélyesen hasonlít az elődjére, nem is változott sok mindenben: kicsit vastagabb lett, nőtt az akkumulátor kapacitás és az A8X processzor helyére egy A9-es került. Mindezt nagyjából 20 000 forinttal adja jelenleg olcsóbban az Apple, az iPad Air 2 nem akciós árához képest. Nem is kérdés, hogy aki nem gondolkozik iPad Próban, annak az új iPad a leglogikusabb választás az iPad mini 4 ellenében.

Nem tudom, hogy ettől mekkora sikert vár az Apple (feltételezem nem sokat), de régóta azt csiripelik a madarak, hogy új méretet hoznának a kínálatba. Több verzió is szóbeszéd tárgya, Ming-Chi Kuo, a KGI elemzőcég Apple specialistája dobta be először, hogy nagy valószínűséggel egy 10,5”-os iPad Prót készül piacra dobni a cupertinói vállalat valamikor idén, akár már a WWDC alkalmával. Ennek csak akkor lenne értelme, ha a mostani 9,7”-os modell házába suvasztanák bele a nagyobb kijelzőt, amivel ugye elhagynák vagy jelentősen minimalizálnák a kávát. De komolyan ellopnák ezzel a showt az iPhone 8 elől? Kötve hiszem.

Az iPad mini kérdés

Vegyük sorra, hogy az iOS eszközök közül hol helyezkedik el pontosan az iPad mini. Tehát jelenleg három kijelző méret közül választhatunk iPhone-okból és szintén háromból az iPad fronton is. A belépő kategóriát az iPhone SE képviseli 4”-lal, amelyet az iPhone 7 követ 4,7”-lal, a sorozat legnagyobb tagja pedig az iPhone 7 Plus, ami 5,5”-ra növekedett. Utóbbi nagyon közel van már az iPad mini méretéhez, viszont a belépő kategóriás új iPad és a kisebbik iPad Pro is körülbelül pont ugyanennyire van tőle. Ebből következik, hogy a mini pont középen van.

Én, amikor néha napján kézbe veszem a családi iPad minit, főleg játszom rajta vagy olvasok nagy ritkán. Nem szeretek egyébként könyvet olvasni rajta, inkább csak rövidebb pdf fájlokat szoktam rajta megnyitni, vagy a neten böngészek, kommenteket olvasgatok. Azt gondolom, ezek fontos tényezők, mert szinte soha nem nézek rá a Facebookomra és más közösségi média felületre sem, amit egyébként más esetben az iPhone-omon rendszeresen megteszek. Szóval alapvetően egy kicsit másfajta tartalmakat fogyasztok az iPaden és megint másokat a telefonomon. Tiszta sor.

Hol van az a határ ahol az iPhone már túl nagy és az iPad túl kicsi bizonyos tartalmakhoz? Ez nyilván mindenkinek az egyéni preferenciáin múlik, de valami nem oké az iPad minivel, kicsit kutyaszorítóba került és valahol a senki földjén mozog jelenleg. Aztán meg ha kevesebb pénzért jobbat és nagyobbat kaphat a felhasználó, miért ne azt választaná? Könnyen lehet, hogy az Apple hamarosan kinyírja a szériát, de az biztos szinte biztosra vehető, hogy mostanában nem valószínű, hogy komolyan frissítést kapna az iPad mini.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!