imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megszüntetheti az ingyenes szolgáltatását a Spotify? Egyelőre nem


Úgy tűnhet, nem tud senki az Apple útjába állni, ha arról van szó, hogy megvalósítson valamit. Így van ez az új „Apple Music” szolgáltatással is, és egy ilyen szolgáltatás elindításához pedig piacra van szükség. Korábban is szóltak már arról hírek, hogy ezt a piacot meglehetősen érdekes módszerekkel teremtené meg a cég.

FRISSÍTÉS: A Spotify cáfolta az alábbi értesüléseket. A szűkszavú nyilatkozat a cikk végén található.

Az Apple zenei téren már így is nagyon jó helyzetből indul, hiszen az interneten keresztül történő zeneárusítást az iTunes hozta el a világ számára és ezt a kiadók azóta sem felejtették el. Ugyanakkor kifejezetten a streamelő-szolgáltatást már jópár cég csinálja és ezek közül talán a legnagyobb a Spotify. Most pedig úgy néz ki, hogy az Apple – igaz csak harmadik körben – diadalmaskodhatott a Spotify felett.

Meg nem erősített hírek szerint ugyanis a Spotify a nagyobb lemezkiadók miatt megszünteti az ingyenes szolgáltatását. Ez azt jelentené, hogy minden jelenlegi felhasználónak hat hónapig még biztosítanák a szolgáltatást, de ezek után már csak a prémium funkció lenne elérhető, amiért havonta fizetni kell. Az új felhasználók pedig csak három hónap próbaidőt kapnak, amely alatt el tudják dönteni, hogy megéri-e számukra az alkalmazás vagy nem.

Azáltal, hogy jobban elhatárolódnak az ingyenes szolgáltatástól, csak még inkább hasonlítani fognak a többi hasonló szolgáltatóhoz.

A forrás szerint a az ingyenes szolgáltatás megszüntetésének két fő támogatója a Sony Music Entertaintment és a Universal Music Group. Ugyanakkor egy érdekes számadatot is megemlít, miszerint a Spotifynak jelenleg 15 millió előfizetője van, így azért marad bőven felhasználójuk az ingyenes elérés esetleges megszüntetése után is. További meg nem erősített információ, hogy az előadóknak lehetőségük lenne limitálni, hogy hány ingyenes felhasználó hallgathatja meg a dalaikat. Sőt, állítólag azt is beállíthatják majd, hogy a tartalmukat csak és kizárólag prémiumfelhasználókkal osszák meg.

Az mindenképp sejthető, hogy ha a hír igaz, akkor valószínűleg az Apple-nek igen nagy szerepe volt a kiadók meggyőzésében. Az Apple Music szolgáltatással pedig valószínűleg a piacon keletkezett mesterséges űrt akarják majd a saját megoldásukkal pótolni. Nagyon valószínű, hogy a háború tovább folytatódik, egészen addig, amíg az Apple ki nem harcol egy vezető pozíciót ezen a területen is.

Apple_Beats_1

Szerencsére azonban a fenti értesüléseket egyelőre nem erősítette meg a Spotify. Az biztos, hogy a színfalak mögött komoly tárgyalások folynak a zenekiadók és a streaming-szolgáltatásban érdekelt cég között, és egyáltalán nem elképzelhetetlen az sem, hogy az Apple is beveti a befolyását. A (költői) kérdés az, hogy ki profitálna mindebből: a zeneipar, vagy mi, felhasználók?

FRISSÍTÉS: Néhány órával a hír megjelenése után a Spotify kommunikációs igazgatója egy szűkszavú közleményben azt mondta a 9to5Macnek, hogy nem tervezik az ingyenes szolgáltatás megszüntetését:

Ez [az értesülés] teljesen hamis. A modellünk működik.

Az biztos, hogy nem utoljára hallunk a dologról, érdemes lesz figyelni a jövőben is az események alakulását.

Forrás: Digital Music News. Borítókép: Spotify.

További cikkek a témában:
Megölné az Apple az ingyenes Spotify-t?
Tovább éleződik a helyzet az Apple és a Spotify között!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!