imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megtiltották Pekingben az iPhone 6 árusítását, az Apple fellebbezhet


Viszonylag gyakran lehet olyan véleményeket hallani, hogy a kínai gyártók másolják az iPhone formatervét. Pekingben azonban most épp az ellenkezőjét állapították meg, ami akár az iPhone 6 értékesítésének leállítását is jelentheti.

Alig több mint egy hónap telt el azóta, hogy az Apple bukta az iPhone márkanevet Kínában, most egy még durvább ítélet született a cég ellen. A Pekingi Szellemi Tulajdon Hivatal ugyanis úgy döntött, hogy az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus másolja a nemzetközi színtéren kevésbé ismert Shenzhen Baili Electric Co., Ltd. által gyártott Baili 100C okostelefon formatervét, és azt az ítéletet hozta, hogy az Apple-nek le kell állítania a szóban forgó készülékek forgalmazását a kínai fővárosban. Az nem derült ki, hogy az iPhone 6s miért nem esik a szabályozás hatálya alá, hiszen a formatervben nincs sok különbség az előző generációhoz képest.

A szóban forgó Baili 100C.
A szóban forgó Baili 100C (más néven 100+) 2014 áprilisában jelent meg.

Egyelőre még nincs katasztrófa, mivel az ítélet ellen fellebbezhet az Apple, a folyamat során pedig továbbra is árusíthatja a saját készülékeit. Félő azonban, hogy ha a cupertinóiak fellebbezése sikertelen lesz, akkor az ítéletet precedensként kezelheti több kínai hivatal is. A hírt a Bloomberg robbantotta, az Apple egyelőre nem kívánt reagálni a történésekre, mint ahogy a szóban forgó szabadalom tulajdonosát, Hszu Kuohsziangot sem sikerült elérnie a lapnak. Később azonban az Apple eljuttatott egy közleményt a CNBC-nek, amiben az alábbiakat írták:

Az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus, csakúgy mint az iPhone 6s, iPhone 6s Plus és iPhone SE ma is megvásárolható Kínában. Még múlt hónapban fellebbeztünk egy közigazgatási döntés ellen, melyet egy körzeti szabadalmi törvényszék hozott, ennek eredményeként a döntést felfüggesztették amíg ismét megvizsgálja a Pekingi Szellemi Tulajdon Bíróság.

Az utóbbi időben igencsak rájár a rúd az Apple-re a cég második legnagyobb piacát jelentő Kínában – és úgy tűnik, az sem hatotta meg különösen a kormányzatot és a hatóságokat, hogy nemrég egymilliárd dollárral szálltak be a helyi Uberként emlegetett Didi Chuxingba. A közelmúlt eseménye, hogy április végén a kínai kormány leállította a nem sokkal korábban elindult iTunes és iBooks Store-okat az országban, 2013-ban Tim Cooknak kellett bocsánatot kérnie, mert silány vevőszolgálattal vádolták a céget, 2012-ben pedig az iPad márkanévért fizethettek 60 millió dollárt a helyi Proview International Holdings Ltd.-nek.

A legutóbbi, második pénzügyi negyedévben az Apple bevételeinek 25%-a, vagyis mintegy 12,5 milliárd dollár származott Kínából. Az Apple jelenleg 5 Apple Store-ral rendelkezik Pekingben, Kínában összesen 36 üzletet üzemeltetnek, de ezt a számot év végére 40 fölé szeretnék tornázni.

Forrás: Bloomberg via MacRumors.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!