imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

új 3D Touch technológia kerülhet az iPhone-bí

Megújul a 3D Touch?


Nagyobb feladat a kijelző és a keret közti csík eltüntetése, mint azt gondoltuk. Kuo szerint az Apple-nek nem is kis fejtörést okozott, hogy a már megszokott 3D Touch technológiát átültesse az új modellbe, de értesülései szerint sikerült, sőt sokkal jobb is lett.

Be kell vallanunk erős izgalmi állapotba kerülünk, amikor meglátjuk Kuo nevét egy-egy oldal hasábjain. A fazonnak eddig szinte az összes jóslata bejött az elmúlt években, a reggeli órákban Hordonnak rendesen meg is emelkedett a pulzusa emiatt. De semmi gond, kapott két felest és már jól van a srác, közben pedig újabb hírek érkeztek a KGI elemzőjétől, Ming-Chi Kuo-tól.

19852-20930-15277-11469-14217-9578-Screenshot-2015-09-11-034711-l-l-l

Kuo úgy véli, hogy az Apple-nek komolyan újra kellett gondolnia a 3D Touch működését a faltól falig érő dizájn miatt. A problémát az okozza, hogy a meglévő technológia nem elég rugalmas ehhez a kialakításhoz, így más megoldást kellett keresnie a cupertinói cégnek. Ami állítólag nagyon jó hír, mivel sikerült kiküszöbölni a problémát és egy új, sokkal precízebb egységet létrehozni.

A jelenlegi 3D Touch gyakorlatilag távolságmérő szenzorokon alapul, amik a kijelző háttérvilágításába vannak integrálva. Ezek a műszerek folyamatosan monitorozzák az üveg és a kijelző közötti távolságot. Amint egy kicsit erélyesebben rányomunk, az üveg minimális görbületét érzékeli a telefon és aktiválódnak az extra funkciók. Ez jelenleg is hiba nélkül működik és egyre-egyre bővül a technológiából adódó lehetőségek tárháza. Tipikusan olyan eszköz ez, amit ha eddig nem használtál akkor nem hiányolod, de amint igénybe veszed és rááll a kezed már teljesen magától értetődő, hogy van ilyen. Mintha mindig is lett volna.

Touch ID

A szendvics dizájnhoz azonban a mostani konstrukció nem bizonyult elég flexibilisnek, ezért az Apple a hírek szerint az új technológiába már egy filmréteget helyezett el a kijelző alatt és erre kerültek rá a szenzorok, amik az erősebb nyomást képesek érzékelni. Ugyan az új eljárás több pénzbe kerül az előzőnél (nagyjából 10-20%-kal), de Kuo szerint sokkal érzékenyebb, sokkal pontosabb is lett a felület. Ez is olyan dolog, mint amit a Touch ID bevezetésénél tapasztalhattunk korábban. Leesett az állunk, amikor először beletették az iPhone 5s-be, most pedig az új modellekben olyan nevetségesen gyors lett az ujjlenyomat-leolvasás, hogy az állunk továbbra sem tért vissza eredeti pozíciójába.

Ám a technológiának van egy árnyoldala is. Kuo megjegyezte, hogy ezzel talán az Apple kicsit túllőtt a célon, hiszen nagyobb hajlékonyságra volt szükség, ám ezáltal elképzelhető, hogy könnyebben is fog törni/repedni a kijelző. Habár azt kétlem, hogy kiadnának egy sebezhetőbb telefont, biztosan erre is lesz egy megoldása az iPhone mérnökeinek. Végül is a hivatalos álláspont szerint az Apple Watch sem vízálló, de persze tudjuk, hogy mégis.

3D-Touch-finger-pressing-screen-image-001

Halkan még hozzátennénk cupertinói pletykaáradatunkhoz azt is, hogy Kuo-mester is egyre biztosabb a világosság eljövetelében, azaz egyre valószínűbb az OLED kijelzők jövője. Ezen felül olyan híreket is hallani, hogy szeptemberben 3 modellt is láthatunk és csak a jubileumi (iPhone X?) telefont látnák el a legfrissebb újdonságokkal. Ha ez nem is így lesz, arra mérget vennénk, hogy a szendvics dizájn csak bizonyos modelleknél lesz elérhető. Nyilván egyrészt további fejtörést okoznak az eltérő kijelző méretek, másrészt pedig semmi értelme nem lenne egy 3. modellt is kiadni, ha az semmiben nem térne el a másik kettőtől.

Forrás: Apple Insider

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!