imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Megújul az iPad-élmény az új iPadOS-szel


Új Főképernyő (Home Screen), fejlettebb multitasking, még jobb Apple Pencil-használat és még megannyi új lehetőséget tartogat a frissen bemutatott iPadOS, mely frissen váltotta az iOS rendszert az Apple táblagépein.

Első blikkre a felhasználók számára a különbség nüansznyi lehet, hiszen az új iPadOS alapját a már jól bevált iOS adja. Az új, külön iPadekre specifikált operációs renszer azonban sok új, intuitív lehetőséget nyitott meg a nagyobb kijelzővel rendelkező eszközök használata során.

A megújult kezelőfelület immár sokkal könnyebbé teszi a multitaskingolást, a kicsit megvariált és ráncfelvarrott Home Screen sokkal jobban átlátható, az Apple Pencil használata pedig még inkább realisztikusabb lett. Mind-mind olyan lépések melyek közelebb hoznak ahhoz, hogy egyre könnyebben hagyjuk otthon a számítógépünk. Ráadásul az iPadOS-t még megtámogatták az iOS 13 új funkcióival is.

Az iPad teljesen megváltoztatta azt, ahogy az emberek dolgoznak és kifejezik kreativitásukat. Az iPadOS-szel most még inkább bővül a nagy kijelző és univerzális kezelőfelület adta lehetőségek száma. – mondta Craig Federighi, az Apple szoftverfejlesztésért felelős alelnöke.

Bár első ránézésre sokszor nem látszik a különbség, az újítások nagy többsége igenis jelentőségteljes. Csak úgy, mint az iOS 13-ban, az új iPadOS-ben az Apple olyan újításokat hozott tetőalá, melyek bár nem látványosak, valószínűleg sok felhasználó kívánságlistáján szerepeltek már évek óta. Nagy többségük egyszerűen, mégis nagyban megkönnyíti a hordozható eszközök használatát. Jawdropping új funkciók helyett hiánypótló fejlesztések kerültek az új OS-ekbe.

Átalakított Home Screen (Főképernyő)

Ez is egy azok közül az újítások közül, melyek elsőre nem szúrják ki karóval az ember szemét, de az új funkciók tök jól jönnek a mindennapi használat során. A főképernyőn átrendeződött az appok megjelenítése, így helyből több alkalmazás fér el az oldalon. A Today View-t (amit eddig jobbra húzással lehetett elérni), már fel lehet rakni a kéernyőre, így azonnal bepillantást nyerhetsz a számodra leghasznosabb widgetek információiba.

Megújult Split View

A multitasking azon formája, melyben egy képernyőre kerül megosztott nézetben két app eddig is létezett, most azonban ugyanazt az appot is felteheted kétszer a kijelzőre. Megint csak elsőre olyan “hát jó” funkció volt, de átgondolva újra csak azt tudom mondani, hiánypótló. Vegyük csak a legegyszerűbb esetet, mondjuk a Mail appban mennyivel könnyebb két ablakot egymás mellé rakni, az egyikben a kapott e-mailt olvasgatni, a másikban pedig válaszolni rá, anélkül, hogy oda-vissza kéne lépni vagy tekergetni. És ez csak egy a sok teljesen praktikus példa közül.

Mélyebb Apple Pencil integrálás

Az első és talán legfontosabb újítás a digitális ceruzát érintőleg, hogy az amúgy az iparágban elég kicsinek számító, 20 milliszekundumos késleltetést most sikerült még kisebbre, 9 ms-re csökkenteni. Bár ritkán használok Pencilt (és iPadet), én a korábbi verzióban sem éreztem brutális csúszást, most meg aztán végképp nem lehet majd. Emellett kapott még két igen hasznos új funkciót is:

 • teljesen redesignolták és kibővítették az eszköz paláttát, melyet már bármelyik oldalára át lehet húzni a képernyőnek szerkresztés közben
 • screenshotok mellett most már komplett képernyőket is lehet szerkeszteni, pl. egy egész e-mailt vagy weboldalt is lekapatsz és ráfirkálhatsz (webdesignereknek ez biztosan óriási segítség lesz).

Multifunkciós Fájlok (Files) app

Hogy még inkább a számítógép helyettesítése felé orientálódjunk, a Files app is megújult, egyre inkább kézenfekvőbb lesz a használata. Sikerült az Apple-nek belehegeszteni azokat a funkciókat, amik pont ahhoz hiányoztak, hogy teljesértékű fájlkezelést kapjunk, csak úgy, mintha Macen a Findert használnánk. Ennek jegyében

 • még több iCloud Drive-os megosztási opció érhető el
 • külső lemezek (pendrive-ok) is csatlakoztathatók innentől az új OS-t futtató iPad-ekhez (felételezésem szerint az új USB-C-s modellekhez, amihez használható az új MacBookoknál is elengedhetetlen USB-C to USB-A átalakító)
 • bevezettek egy új, oszlopos nézetet és a szép nagy képekkel megjelenítő Preview előnézetet, melyre azonnal készíthetsz jegyzeteket a Quick Action segítségével
 • Lett helyi lemez (Local Storage) fül, illetve már a zipek kezelésével is elboldogulnak az iPadek

Asztali-szintű böngészési élmény Safariban

Megújult a Safari is, csak úgy, mint az iOS-ben, a kinézete is átalakult kicsit. Ami viszont nagyobb változás, hogy sokkal jobb desktop nézet támogatást kaptak a táblagépek, a webfejlesztők számára külön nézet is létezik majd. Megújult a letöltési menedzser és 30 új billentyűkombináció került bevezetésre.

Okosabb szövegszerkesztés

Új gesztusokkal bővültek a szövegszerkesztési lehetőségek, így iPadOS-t használva állítólag sokkal könnyebb dolgunk lesz, ha a szövegben akarunk navigálni. Egyszerűbb, gyorsabb és újabb másolás, beillesztés, kivágás, visszavonás és újra gesztusokat tanulhatunk meg.

Egyéb funkciók

 • Dark Mode
 • Egyedi fontok
 • Lebegő, QuickPath-os billentyűzet
 • Megújult Fotók alkalmazás
 • Sign In with Apple funkció
 • Sokkal látványosabb Maps (egyelőre majd csak Amerikában)
 • 50%-kal kisebb méretű, kétszer olyan gyorsan nyíló alkalmazások

Az új iPadOS bétája az alábbi készülékekkel kompatibilis: iPad Pro 9,7″, iPad Pro 12,9″, iPad Air 2, iPad mini 4, 3. generációs iPad Air, 5. generációs iPad mini, 5. és 6. generációs iPad, 2. generációs iPad Pro 10,5″, 2. generációs iPad Pro 12,9″, 3. generációs iPad Pro 11″ és 3. generációs iPad Pro 12,9″.

Neked melyik funkció a legbejövősebb? Van olyan, ami még mindig a kívánságlistádon van, de nem került be?

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!