imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Megúszhatja az Apple az USA és Kína vámháborúját


Ha nem is teljesen, most mindenesetre egy komoly veszélyt sikerült elhárítaniuk azzal, hogy nem kell majd 150 dollárnyi vámot megfizetniük az iPhone-ok után.

Donald Trump még terminusa elején indított vámháborút Kína ellen, aminek azóta egyértelműen két vállalat lett a “kirakat” szereplője. Kínai oldalról a Huawei, amerikai oldalról pedig az Apple. (A nevető harmadiknak pedig a Samsung tűnik jelenleg.)

Az, hogy az eddig Kínában olcsón gyártott hardverekre vámot vetett ki, rövid távon egyértelműen negatívan hat az USA gazdaságára, és ebből azért nemzetközi szinten is érezhetünk valamit. Több Kickstarter kampány is bedőlt a sikeres finanszírozás után, mivel a vállalkozók úgy döntöttek, az újrakalkulált költségekkel mégsem tudják ennyiből kihozni a projektet.

Image result for us china trade war

Az elmúlt évek talán leggyászosabb Kickstarter sztorija, a még 2014-ben több mint 13 millió dollárt összekalapozó Coolest hűtő is végül erre hivatkozva szúrja ki a termékenként 200 dollárt leszurkoló reménybeli befektető/vásárlók szemét termék helyett 20 dolláros vigaszdíjjal.

Az Apple-t is rendkívül érzékenyen érintené, ha tényleg ki kéne fizetnie minden termékére a vámot, ugyanis az eszközök zömét Kínában gyártják. Az Apple valójában Kína egyik legnagyobb munkáltatója, a beszállítói lánc összesen több mint 3 millió embernek ad közvetlenül munkát, ami továbbgyűrűzve ennek többszörösét is jelentheti a gazdaságban, ami náluk sem kis szám.

Ezért is tartott tőle eddig kicsit a piac, hogy az iPhone-okra is 150 dollár körüli vám kerülhet. Ha ezt egészében benyelné a vállalat, az nagyban csökkentené a profitot. És ugyan a részvényesekért nem feltétlen ejtünk könnyet mi sem, azért a mostani vezetés, ha valakit, őket semmiképp sem szeretné boldogtalannak látni. Vagyis nagyobb eséllyel ennek az összegnek részét vagy egészét a vásárlókra hárítanák. Akik ezt követően inkább döntenének még az USA-ban is a “hazai” iPhone helyett ázsiai versenytársak készülékei mellett. És ezt vélhetően a mostani republikánus vezetés sem szeretné.

Úgy tűnik, az előbbi üzenetet sikerült eljuttatnia Tim Cooknak egészen az elnökig. Nem véletlen, hogy a többi tech felsővezetőhöz képest viszonylag többet találkozik Trumppal, aki az utóbbi időben kifejezetten jó véleménnyel van róla. Valószínűleg ezek a beszélgetések is segítették elérni, hogy még épp a decemberi 15-én hatályba lépő tarifák bevezetése előtt aláírt egy egyezményt Kínával, így nem kell az iPhone-ok, iPadek és MacBookok után 15% vámot fizetni. Tim Cook korai karácsonyi ajándéka a fa alá.

Az Apple ugyan továbbra is fizet vámot az alábbi termékekre: Apple Watch, AirPods, iMac és HomePod. Azonban a mostani lépések után joggal lehetnek optimisták azok, akik ezeknél a termékeknél is a vámok elengedésében bíznak. Mi mindenesetre örülnénk, ha Ming Chi Kuonak igaza lenne, és jövőre nem drágulnának az iPhone-ok.

Forrás: Bloomberg

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!