imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Törökország elcsábítaná az Apple-t


Nem kellett sokat várnunk, hogy az Apple körül kialakult adóbotrányban valaki meglássa az üzletet. Vajon elhagyja a vállalat az uniót a bürokrácia miatt?

A napokban született meg az ítélet, miszerint az Európai Bizottság visszamenőlegesen 13 milliárd eurót követel az Apple-től, amiért állításuk szerint tiltott adókedvezményeket vett igénybe Írországtól, ezzel befolyásolva a szabad gazdasági versenyt.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója nyílt levélben tagadta a vádakat. Emellett kiemelte: 36 évvel ezelőtt, az Apple európai központot alakított ki Írországban. Ekkor még a gazdaság rendkívül magas munkanélküliséggel és alacsony befektetési kedvvel küzdött. Mára a cég több mint 6000 alkalmazottat foglalkoztat a térségben és az ország gazdasága jobb mint valaha.

Úgy tűnik, a nagy cégek gazdaságra gyakorolt kedvező hatása nem volt ismeretlen a török miniszterelnök-helyettes előtt sem. Mehmet Simsek kapva kapott az alkalmon, és a Twitteren keresztül invitálta az Apple-t Törökországba:

“Az Apple-nek Törökországba kellene költöznie. Örömmel biztosítanánk nagymértékű adókedvezményeket, ráadásul megszabadulnának az EU-s bürokráciától is.”

A török kormány amúgy is gőzerővel igyekszik magához csábítani a multik pénzét. Eddig úgy tűnik sikerrel: az előző éves képest már 32%-kal több külföldi tőke áramlott az országba. Nem túlzás azt állítani, hogy egy komolyabb Apple befektetés tovább lökne a mutatón.

Az isztambuli Apple Store
Az isztambuli Apple Store

Mi több, a gyártás területén dolgozók átlagbérét összehasonlítva is Törökországgal járna jól a cég, ahol körülbelül 530 ezer forintnak megfelelő török lírát kap egy dolgozó, míg ugyanezen a területen az ír fizetések 1 millió forintnyi euro fölé is rúghatnak átlagosan.

Törökország legjobb tulajdonsága jelenleg az Apple szemében az lehet, hogy nem EU tagállam. Jelenleg. Azonban már több mint egy évtizede kopogtatnak Brüsszel ablakán, hogy engedjék be őket. Márpedig ha 2020 környékén valóban belépnek az unióba, az Apple ugyanazon helyzettel szembesülhet majd, mint most az Írek esetében. Rövid távon pedig nem biztos, hogy megéri átköltöztetni egy ekkora méretű vállalkozást, pár kört futni kéne az utánfutós kombi Passattal…

Ennyi erővel akár még Magyarországnak is érdemes lehetne beállnia a sorba, ugyanis itt sem ritka, hogy külföldi befektetőket adókedvezményekkel csábítunk az országba. Ráadásul a magyar átlagbér is jóval kevesebb, nagyjából 242 ezer forint havonta, ami a török fizetések felénél, az írországiaknak meg a negyedénél is kevesebb. Ha pedig belegondolunk, hogy az autógyáraknál és a filmiparban mennyire vonzó Magyarország, miért ne dönthetne a cupertinói vezetés is hazánk mellett?

Ez persze csak egy álom, egy azonban biztos: ha valóban lelép Írországból az Apple, számos ország – az EU-n kívül és belül egyaránt – várja majd tárt karokkal és a lehető legnagyobb kedvezményekkel, hogy hozzájuk költözzön át a központ.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!