imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megvan hány évente veszel új iPhone-t vagy Macet


Évente érdemes cserélni az Apple termékeket, vagy addig kell használni őket míg ki nem lehelik a lelküket? Az Apple környezetvédelmi irányelveiben elárulta, hogy átlagosan mennyi ideig használják az emberek az Apple termékeket.

Van olyan ismerősünk aki jelenleg is egy legelső generációs iPhone-t használ, mi viszont az iMagazin szerkesztőségében, minden évben cseréljük az iPhone-jainkat a legújabb modellek megjelenésekor. A nagy átlag viszont nem így tesz, és az Apple környezetvédelemmel kapcsolatos jelentéséből kiderül, hogy átlagosan milyen hosszú ideig használják, illetve használhatják a felhasználók a készülékeiket mielőtt az tönkremenne.

Az iPhone esetében átlagosan három évig használnak egy készüléket, míg a Maceket és az Apple TV-t négy évig nyúzzák a tulajok. Az Apple azt is elárulta, hogy az Apple Watch-ok életciklusa is nagyjából három év lehet, bár ezt még csak saccolni tudják, tekintve, hogy még csak egy éve kapható a termék. Ez az az időtartam amit szinte biztosan kibírnak az Apple termékei.

A felhasználói szokások modellezéséhez egy szimulált környezetben megmérjük a készülék által fogyasztott energiát. A napi használati szokások egyediek az adott készülékek esetében, és valós valamint modellezett felhasználói adatokon alapulnak. A becsült használati idő OS X-et és tvOS-t futtatott eszközök esetén 4 év, iOS és watchOS eszközök esetén 3 év.

A fentieket az Apple operációs rendszereinek a támogatása nagyjából leköveti, az iOS 5 évre visszamenőleg, az OSX nagyjából hét évre visszamenőleg támogatja a régebbi hardvereket. Persze az más kérdés, hogy például az iOS 9 mennyire fut gyorsan egy 2011-ben megjelent iPhone 4s készüléken.

Unknown-7

A fentiek természetesen nem azt jelentik, hogy mostantól mindenki csak három év után cserélje le az iPhone-ját, de több érv is szól amellett, hogy akár minden évben új iPhone-ra váltsunk.

Ha most megnézzük, hogy a kicsit több mint három éve megjelent iPhone 5 milyen árban mozog a használt piacon, akkor láthatjuk, hogy nagyjából 160 000 forintot vesztett az újkori árából. Az iPhone 5s 140 000, az iPhone 6 pedig nagyjából 100 000 forinttal olcsóbb használtan mint amennyibe a megjelenés pillanatában kerültek. Az iPhone 6s-t nagyjából 80 000 forint buktával lehet majd eladni az iPhone 7 megjelenésekor, de persze az iPhone 6, 5s, 5 árak is tovább csökkennek majd. Jól látható, hogy minden évben majdnem hasonló összeget bukunk a telefonunkon, míg végül vagy tönkremennek, vagy szinte 0-ra esik az értékük.

liam

Ahogy fentebb írtam, mi itt az iMagazin szerkesztőségében évente cseréljük a telefonunkat, és 60-80 ezer forint ráfizetéssel mindig a legújabb iPhone-ra váltunk. Ennek megvan az az előnye, hogy minden évben az aktuális csúcs hardvert használhatjuk, és az sem mellékes, hogy minden készülékünk garanciális amíg le nem cseréljük egy éves korában.

Számolhatunk úgy is, hogy havi 6300 forint körüli összegért használjuk az iPhone-okat, ha minden évben váltunk. Ha három évig használunk egy készüléket, akkor nagyjából 5000 forintra jön ki a havi költség, de ez is csak akkor igaz, ha a három év alatt semmilyen garancián túli meghibásodásba nem futunk bele. Ha ugyanis a már nem garanciális készülékünk meghibásodik, súlyos tízezrek bánhatják a javítást. Ez a számítás az kártyafüggetlen készülékekre vonatkozik, a szolgáltatónál vásárol készülékeknél nagyban függ ez az összeg a kártyacsomagtól.

Szerencsére a használt piac igen jól pörög hazánkban is, mert mindig lesznek olyanok akik nem szeretnének nagyobb összeget áldozni egy új készülékre, ennek köszönhetően mindig találunk majd vevőt a készülékeinkre. Mac esetében is érdemes nézegetni a használt gépek árait, hasonlóan az iPhone-hoz, a Macünkkel is megtehetjük, hogy viszonylag sűrűn cserélgessük a gépeinket, viszonylag kis ráfizetéssel mindig egy új Macre váltva.

 

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!