imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apple Store London

Megy a hazárdírozás az Apple Store-okban


Megszüntette a biztonsági kábeleket a cég a felújított márkaboltjaiban. Ami ebben igazán érdekes, hogy milyen technológiára volt szükség, ehhez a bátor lépéshez.

Pár napja részletesen írtunk róla, milyen nagyszabású felújítási munkálatok zajlottak le London legrégebbi Apple Store-jában. Az üzletet múlt hét szombat reggel 10-kor vehették birtokukba a vásárlók, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, pár újságíró is körbenézett. Rögtön fel is tűnt nekik egy érdekes változás:

Talán a Store egyik legérdekesebb újdonsága, amire a megnyitón felfigyeltünk, az volt, hogy a készülékek nem voltak beriasztva, mint korábban. És több ilyen üzletről is hallani lehet szerte a világban. Az Apple azt akarja, hogy az emberek rendesen kézbe vehessék a termékeket, felpróbálhassák a tokokat, sőt, még azt is megnézhessék, milyen zsebben viselni. – írta a CNET

edit9-1

Ez nagyon vásárlóbarát és okos lépés is egyben. Okos, mert ha rendesen fel tudod próbálni például a tokokat, esélyesebb, hogy haza is viszed. És vásárlóbarát, mert sokkal önfeledtebben lehet szemügyre venni a termékeket egy ilyen bizalomteljes légkörben. Emlékszem mennyire kínos volt, amikor egyszer egy boltban – talán kontakt hiba miatt – beriasztott az iPhone, amit éppen nyomkodtam…

Ugyanakkor elég meredeknek is hangzik elsőre. Főleg, hogy a CNET még biztonsági kamerákat se fedezett fel. Persze ez nem azt jelenti, hogy az Apple annyira megbízik az emberiségben, hogy mindenki kezébe belenyomná a több százezres készülékeket egy “légyszi majd hozd vissza” kéréssel.

edit10-1

Ahogy azt sejteni lehet, a háttérben több biztonsági kapu is működik. Nézzük, hogyan működnek ezek.

Minden kiállított demó készüléken egy speciális OS fut. Ennek köszönhetően például a felhasználók nem zárhatják le jelszóval a telefonokat, nem állíthatnak be kezdőlapot a safariban stb. A Mac-ek meg egész egyszerűen egy újraindítás után visszaállnak a gyári állapotba.

De ez még kevés lenne a lopások ellen. Minden termék azonnal használhatatlanná válik, amint egy bizonyos távolságra eltávolodtunk a bolttól. Van tehát egy beépített “kill switch”, ami rögtön aktiválódik, amint kiérünk a Store Wi-Fi hálózatának hatótávolságából.

Apple Store London

Ezután semmi másra nem lehet használni a készülékeket, egyedül a Find my iPhone fog csörögni, amíg le nem merül az akksi. És természetesen minden termék azonnal Elveszett módba is kapcsol az iCloudon keresztül. Kifejezetten megnyugtató amúgy, hogy az Apple is bízik annyira a felhasználók számára egyaránt elérhető megoldásban, hogy rá meri bízni az értékes portékáit.

Ezeken felül persze annak ellenére, hogy nem látszanak, azért ott vannak még a biztonsági kamerák is. Ahogy egy ex-eladó elmondta:

Vannak HD biztonsági kamerák is elszórtan, egyszerűen csak nehéz őket észrevenni.

 

Apple Store London

Valószínűleg hamarosan egyre több Apple Store nyergelhet át erre a megoldásra, legalábbis ezt nyilatkozta Angela Ahrendts, az Apple boltokért felelős alelnöke egy friss interjújában. Elmondása szerint az Apple ugyanis év végéig 95 boltot alakítana világszerte át az új dizájnelveknek megfelelően, amiknek része a biztonsági kábelek eltüntetése is.

Forrás: 9to5mac

iPad

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!