imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mekkora a lehető legnagyobb fájl?


Hatalmas? Amennyi csak belefér? Végtelen? A válasz nem ennyire egyszerű. Amiatt viszont egyelőre biztosan nem kell aggódnunk, hogy a közeljövőben emiatt fog főni a fejünk.

Legfiatalabb olvasóink talán már nem is láttak használatban lévő hajlékonylemezt (aka floppy). Pedig nem is kell olyan sokat visszamenni az időben addig a pontig, amikor ez volt a kor “pendrive-ja”. Jómagam még általános iskolás koromban is ilyenekre másolgattam a fájlokat, amikor még csak ismerkedtem a számítástechnikával, pedig az még nincs 15 éve sem. Mai szemmel megdöbbentő, hogy az akkori 1,44 MB-os tárhelyméret mennyire kielégítő volt, mi több, óriási a még korábbi tárolókhoz képest.

Jól mutatja a számítástechnika fejlődését, hogy egy mostani Blu-ray film kiírásához durván 15 ezer darab ilyen floppy-lemezre lenne szükség. Na meg irgalmatlan mennyiségű időre, mivel a 1 000 Kb/s-os maximális átviteli sebesség manapság már igen soványka. Ahogy fejlődik a technológia, úgy lesz egyre nagyobb a világ tárhelyéhsége, és úgy híznak meg a fájlok is folyamatosan. De, vajon meddig lehet nyújtózkodni? Van a maximális fájlméretnek határa? Végignézhetném a teljes YouTube-ot egyetlen .mkv fájlba sűrítve?

A kérdésre csuklóból azt a választ adtam volna, hogy persze, mivel akkora lehet egy fájl, amekkora ráfér az adott tárolóra. Kicsit utánajárva a dolgoknak, azonban kiderült, hogy ennél egy fokkal azért összetettebb a kérdés. Van ugyanis egy egyértelmű határvonal, amit nem léphetnek át a fájlméretek, de ennek nem valami kőbevésett törvényszerűség az alapja. Azt, hogy hol húzódik meg ez a határ, a fájlrendszer szabja meg.

Nagyon leegyszerűsítve és röviden, a fájlrendszer felelős a fájlok tárolásáért és rendszerezéséért, illetve a tárolt adatok megtalálásáért és hozzáféréséért. Lényegében tehát egy “rendrakási módszer”. A legtöbb modern fájlrendszer számon tartja a fájlok méretét is, aminek köszönhetően például meg tudja mondani, mennyi szabad hely maradt a lemezen. Na meg saját maga számára is követni tudja, hogy az adott tároló melyik részein hogyan gazdálkodhat még.

Ezek a fájlméretek 32 vagy 64 bites értékekkel vannak kifejezve. Azaz vagy 2^32-en, vagy 2^64-en lehetséges értéket vehetnek fel. És itt jönnek a korlátozások. A régebbi fájlrendszerek, például a pendrive-okon ma is elterjedt FAT32, ugyanis 32 bitet használtak. 2^32 pedig ”csak” 4 294 967 296. Ha ezt a bitekben megadott értéket átváltjuk gigabájtra, máris megkapjuk azt a körülbelül 4,2 gigás méretet, ami fölötti fájlokat már nem tud kezelni a rendszer. Ezért nem másolhatsz át mondjuk egy DVD-t (4,7 giga) egyben a 16 gigás pendrive-odra sem, ha azon FAT32 van.

Az állapot körülbelül a 2000-es évek elejéig volt tartható az otthoni gépeken, utána egyszerűen növekedni kellett, így jött el a 64 bites fájlméretek korszaka. A 2^64-en pedig gigabájtra átszámolva ~18 milliárd gigát tesz ki. Ez körülbelül 4 millió előbb említett Blu-ray lemezt jelent, egyetlen fájlba sűrítve. Ennyi tehát az elméleti határa a 64 bites megoldásnak.

Ahogyan az lenni szokott, az elméleti lehetőség a gyakorlatba ültetve kicsit korlátozottabb szokott lenne. A maximális fájlméretet mindegyik operációs rendszer magának húzza meg, ezen a 18 milliárd gigás sávon belül. A HFS+ fájlrendszer alatt ez eleinte 2, majd 8, 16 és végül 8 millió terabájtot jelentett. Az APFS jelenleg ugyanezt tudja. Szóval egyelőre nem kell komolyabban aggódnunk a túl nagy fájlok miatt.

Forrás: Techquickie, Apple

És azt tudtad, hogy naponta átmész a Turing-teszten, anélkül, hogy észrevennéd?

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!