imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mekkora lesz az iPhone 6 felbontása?


Arról már hónapok óta mennek a találgatások, hogy mekkora lesz a következő generációs iPhone(ok) kijelzőmérete. A legvalószínűbb tipp az, hogy kétféle méretben érkezik majd az iPhone 6: a kisebbik is nagyobb lesz a mostaninál a maga 4,7″-es kijelzőjével (kb. 12 cm), a nagyobbik pedig igazi óriás lehet 5,5″-es (14 cm-es) kijelzővel.

A felbontásról azonban semmi biztosat nem lehet tudni. Többen 960×1704 pixelre tippeltek. Ez azért lenne logikus, mert szélességében pont háromszorosa az eredeti iPhone pixelszámának, ami 320 volt. Az iPhone-ok első három generációja 320×480 pixeles felbontással érkezett, majd a Retina kijelző felbontásakor ezt az értéket egyszerűen megduplázták 640×960 pixelre.

Ez azért volt praktikus, mert így a meglévő alkalmazásokhoz nem kellett azonnal hozzányúlni, hiszen a korábbi egy pixelnyi helyre a Retina kijelzőn pontosan négy pixel jutott. Ami azt jelenti, hogy a „nem retinásított” tartalmak ugyanúgy jelentek meg, amit pedig optimalizáltak a fejlesztők az új felbontásra, az sokkal szebb lett. A logikai pixelek száma tehát nem változott a kijelzőn, minden ugyanott volt, ahol korábban.

Az iPhone 5 megjelenésével bemutatott nagyobb kijelző pedig a szélességét megtartotta, egyszerűen hozzáadtak kb. egy ikonsornyi pixelt a tetejére, így lett 640×1136 pixel a felbontása. A már említett 960×1704 pixel tehát az eredeti logikát követve egy @3X felbontás lenne, így egy logikai pixelre ezzel a felbontással 9 fizikai pixel jutna.

Steve Jobs az iPhone 4 és a Retina kijelző fogalmának bemutatásakor azt mondta, hogy abból a távolságból, amiből általában egy telefont használunk (nagyjából 25 cm), az emberi szem 300 ppi (vagyis pixel/inch) felbontás fölött nem tud különbséget tenni a képpontok között, tehát ez a Retina kijelző követelménye. A jelenlegi iPhone-ok ppi értéke 326, vagyis értelemszerűen teljesítik ezt a kihívást.

A már emlegetett 960×1704 pixeles felbontás 4,7″-es méreten 416 ppi-s értéket adna, 5,5″-en pedig 355-öt, vagyis mindkét esetben bőven benne van a Retina tartományban, a nagyobb kijelzőméret esetén is szebb képet kapnánk a jelenlegi iPhone-nál. Szóval ezidáig logikusnak tűnt ez a felbontás, az utóbbi napokban azonban pár csavar is érkezett ezzel kapcsolatban.

Egyrészt, a Yosemite fejlesztői bétáival megérkezett az új Xcode is, ami az iOS alkalmazásokhoz is használt fejlesztői környezet. Ebben a 9to5Mac szemfüles újságírói a Springboard alkalmazásban (ami gyakorlatilag a Home screen ikonjainak kezeléséért felelős) utalást találtak egy új felbontásra. A plist fájl nevében (ezek a property list fájlok általában beállításokat tartalmaznak OS X és iOS rendszereken) 414×736 logikai pixeles érték látható. Ha ezt az eddig használt @2X logikával felduplázzuk, akkor 828×1472 pixelt kapunk. Ez a felbontás 4,7″-en 359 ppi-s értéket adna, 5,5″-en viszont már csak 307-et, ami ugyan még mindig benne van a Retina tartományban, de kisebb, mint az iPhone 5/5s esetében kapott 326 ppi-s érték.

Kép forrása: 9to5Mac.
Kép forrása: 9to5Mac.

Másrészt, a Feld & Volk nevű cég (ők egyébként iPhone-elcsúfítással foglalkoznak az orosz piacon, vagyis aranyoznak meg gyémántoznak mindenféle iPhone-okat) a minap azt állította, hogy a birtokukba jutott egy teljesen összeszerelt 4,7″-es iPhone 6. Hogy ebből mi igaz, azt nem lehet tudni, szóval szerintem érdemes fenntartásokkal kezelni a hírt, mindenesetre egy fejlesztő megkérte őket Twitteren, hogy ugyan már, ha tényleg igazi az iPhone 6, akkor nézzék meg mikroszkóp alatt a kijelzőt. A Feld & Volk eleget is tett a kérésnek, és kitett egy képet a kijelző mikroszkóp alatti képéről egy 1×1 mm-es referencianégyzettel. Ez alapján nagyjából 13 pixelt láthatunk egy négyzetmilliméteren, ami majdnem egybevág a 828×1472 pixeles elmélettel, mivel ezzel a felbontással kb. 14 pixelt kéne látnunk egy milliméteren. Az meg simán lehet, hogy a referencianégyzetet kicsit rosszul rajzolták be a fotón.

Állítólagos iPhone 6 a mikroszkóp alatt. Kép forrása: Feld & Volk.
Állítólagos iPhone 6 a mikroszkóp alatt. Kép forrása: Feld & Volk.

Úgyhogy a 828×1472 pixeles felbontás elég valószínűnek tűnik, de ismét kiemelném, hogy érdemes fenntartással kezelni ezeket a híreket. Ami miatt nekem furcsa lenne ez, az az 5,5″-en tapasztalható kisebb képpontsűrűség mint a jelenlegi 4″-es iPhone-ok esetében. Persze belevihetjük a dologba a @3X-módos csavart is, vagyis lehet, hogy a nagyobbik, 5,5″-es iPhone 6 esetében 1242×2208 pixeles fizikai felbontást kapunk, ami 460 ppi-t jelentene, viszont ennek az esélyét minimálisra tenném. Léteznek ilyen felbontású kijelzők, a HTC One pl. 468 ppi-vel dolgozik, de ezt a lépést valahogy nem tartom valószínűnek az Apple részéről. Persze a MacRumors szerint az is lehet, hogy a nagyobbik iPhone 6 a korábban kikövetkeztetett 960×1704 pixeles felbontást használja majd, erre viszont egyelőre semmiféle szoftveres bizonyíték nincs – ők is hozzáteszik egyébként, hogy ez mindössze egy elég merész spekuláció. A 828×1472-re legalább utalást találunk az Xcode-ban.

Mekkora lesz tehát az iPhone 6 felbontása? Semmi biztosat nem lehet tudni, csupán pletykák keringenek a neten. Az valószínű, hogy nagyobb lesz, mint a mostani iPhone-oké, hiszen a jelenlegi 640×1136 mindössze 277 illetve 237 ppi képpontsűrűséget adna 4,7″ és 5,5″-es kijelzőméretekkel, vagyis bőven az Apple Retina-specifikációja alatt maradna. Felhasználó szempontól igazából ez lényegtelen is számunkra, hiszen nagy valószínűséggel mindenképp jobb lesz, mint az iPhone 5 és 5s kijelzője. A fejlesztők izgulhatnak kicsit, mert ugyan a @3X mód kevesebb fejfájást okozna, de a 828×1472 pixeles felbontással valószínűleg kicsit több munkájuk lesz az átállással.

Viszont úgy tűnik, már csak alig 3 hetet kell kibírni, és minden megtudhatunk az iPhone 6 szeptember 9-re várható bemutatóján. Addig pedig bizonyosan tovább fognak záporozni a pletykák.

Források: 9to5Mac, MacRumors, AppleInsider. Borítókép eredetije: Alex Steven.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!