imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Melege van az iPhone-odnak? Hűtsd le, de gyorsan!


Az időjárás hivatalosan is nyarat jelentett, a strandidő azonban nem tesz a legjobbat az iPhone-unknak. Néhány dolgot észben tartva könnyedén megóvhatjuk a telefonunkat a túlmelegedéstől

A melegedő telefon sosem jó ómen, a nyári időszakban jelentősen csökkenhet az akkumulátor kapacitása, ha nem vagyunk elég figyelmesek. Ez azért van, mert a litium-ion aksik hő hatására tágulni kezdenek, a túlzott tágulás pedig az anyag roncsolódására vezethető vissza. Persze az akkumulátor nem örökéletű – a sok-sok töltéstől egy idő után ugyanerre a sorsra jut – de ha van rá mód, akkor ne gyorsítsuk meg ezt az öregedési folyamatot.

Emellett a nagy nyári melegben előfordulhat processzor lassulás, az iPhone a túlmelegedés ellen azzal védekezik, hogy visszavesz a teljesítményből, de egyéb tényezők miatt is lassabbnak érezhetjük a telefont. Az adatkommunikációs alkalmazások akár 10-15%-kal is lassabban működhetnek, ekkor ugyanis a levegőben megnövekedett páratartalom miatt tompulnak a rádióhullámok, a magas frekvenciákon különképpen.

Attól nem kell tartanunk, hogy kigyullad a telefon vagy tűzveszélyes állapotba kerül, azonban egy-egy napon felejtett iPhone-ban akár károk is keletkezhetnek, az akkumulátor cseréje pedig nem olcsó mulatság. Először is a tikkasztó melegben érdemes levenni a telefonokról a vastag tokokat, a bőr például gyorsan fel tud melegedni. Érdemes ilyenkor egy vékonyabb plasztik vagy gumi tokba átrakni a telefont, esetleg ideiglenesen teljesen megszabadulni tőle, ezzel jobb szellőzést biztosítva.

Minden esetben védjük a közvetlen napfénytől a telefonokat, kocsiban, ablakban vagy a terasz asztalon felejteni sem túl szerencsés, sőt a folyamatos használattól is felforrósodhatnak a készülékek. Nyaralás közben a strandon praktikus a táskában tartani, ha nem tesszük közszemlére a féltve őrzött telefonunkat, azzal az esetleges lopásokat is elkerülhetjük.

Pihenés közben is akadnak olyan esetek, amikor szükség lehet a telefonra, a legtöbbünk most már elsődleges fényképezőgépnek is használja az iPhone-ját. Nyugodtan lehet vele fotókat és videókat készíteni, ezek nem terhelik meg jelentősen a telefont, azonban a nagyobb teljesítményt igénylő játékokat hanyagoljuk, amúgy sem sok mindent lehet látni a képernyőn a verőfényes napsütésben.

Az iPhone alapesetben folyamatosan adatokat küld és fogad, ezért azokban az alkalmazásokban, ahol nincs szükség az állandó helymeghatározásra ott kapcsoljuk ki, illetve a Térkép alkalmazásban is sokat spórolhatunk a melegedéssel, ha kikapcsoljuk a “turn-by-turn”-t, azaz a szóbeli navigációt. A Bluetooth kikapcsolása szintén segíthet ezen a problémán, kevés sansz van rá, hogy a szabadban erre szükségünk volna.

Bár a töltés inkább szükség, mint úri huncutság, amit a töltős tokok és a power bankek már útközben is lehetővé tesznek, de ez szintén (meglepő módon) jelentősen melegíti az akkumulátort. Nagyjából olyan hatást érhetünk el vele, mintha a 30 fok ellenére egy tűz forró radiátorra raknánk. Ha már tényleg nagyon melege van a telefonnak, akkor egyes funkciók ideiglenesen le is állhatnak, ekkor értesítést kapunk arról, hogy az optimális (0-35 Celsius fok) hőmérsékletet átlépte. Ha már a part szakad, akkor bölcs döntés egy kis időre kikapcsolni és hűvös helyre tenni.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!