imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mely országokban indul el június 30-án az Apple Music? – FRISSÍTVE


Hétfőn mutatkozott be az Apple Music zenei szolgáltatáscsomag. Az előadáson sok minden elhangzott, az azonban nem, hogy pontosan melyik országokban vezetik be a június 30-án megadott időpontban. A kérdés hasonló ahhoz, mint annak idején az Apple Watch-nál, és a megoldáshoz vezető út is ilyen lehet.

FRISSÍTÉS (06. 23.): Az Apple magyar nyelvű weboldalán is feltűnt a Music fül, tehát már szinte biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan nálunk is elindul a szolgáltatás.

Mi január elején próbáltuk megtippelni az Apple Watch magyarországi megjelenését, méghozzá úgy, hogy megnéztük, az Apple weboldalán melyik országokban milyen szöveggel szerepel az óra. Ez alapján arra számítottunk, hogy azok az országok tartoznak a legutolsó körbe, ahol még csak említés szintjén sem tűnik fel az Apple Watch – ez egyelőre be is jött, mivel itthon híre sincs a terméknek.

Ugyanez a módszer jutott eszébe most Evan Killhamnek, a Cult of Mac egyik szerzőjének is. Evan fogta, és végignézte az összes elérhető Apple-weboldalt, majd megnézte, mely országokban cserélték le a fejlécben az iTunes menüpontot Musicra. Persze ez nem minden esetben tökéletes módszer annak kiderítésére, hogy hol mikor indul el az Apple Music, de egész jól tippelhetünk legalább arra, hogy hol számíthatunk rá a leghamarabb.

Apple Music fül
Ezt a menüpontot figyelte Evan.

Evan három csoportba gyűjtötte az országokat a világtérképen. Zölddel jelöli azokat, melyeknél az Apple helyi weboldalán lecserélték az iTunes menüpontot Musicra. Kékkel láthatjuk azokat, ahol semmi változás nem történt a WWDC első napja óta, és továbbra is az iTunes szerepel a menüben. Végül szürkére színezte azokat az országokat, ahol nem hogy Music, de iTunes sem szerepel a weboldalon, vagyis itt a legkisebb az esély a szolgáltatás június végi rajtjára.

Persze ő is megjegyzi, hogy a módszer nem tökéletes, mivel például Latin-Amerika több országát nemes egyszerűséggel egybevonja az Apple, de a mi szempontunkból ez kevésbé fontos. Ami érdekes, hogy a 66 zöldre színezett ország között nincs ott Magyarország, viszont a kékek 52 „fős” táborába befértünk – most már szerencsére hazánkban is évek óta elérhető az iTunes. Az Apple a bejelentéskor nem közölt pontos listát, azt viszont elmondták, hogy az Apple Music több mint 100 országban lesz elérhető már az első naptól. A 66 ezért elsőre biztosan kevés, ha hozzáadjuk azonban a többi 52 országot, akkor a 117 már megfelel a „több mint 100-nak”.

Forrás: Evan Killham / Cult of Mac
Forrás: Evan Killham / Cult of Mac

Ide kapcsolódik az is, hogy az árazást sem ismerjük pontosan az Egyesült Államokon kívül. Ha valakinek – hozzánk hasonlóan – az első gondolata az volt a bejelentés után, hogy megnézi mondjuk az Apple német weboldalát az európai árazás után kutatva, akkor meglepődve tapasztalhatta, hogy az árak onnan hiányoznak. Ez több dolgot is jelenthet: egyrészt azt, hogy – a különböző pletykáknak megfelelően – az Apple még nem kötött szerződést az összes kiadóval az összes országra vonatkozóan, ezért talán maguk sem tudják, hogy mikor, hol és mennyiért tudják pontosan elindítani a szolgáltatást. Másrészt, továbbra is reménykedhetünk abban, hogy ez azt is jelenti, hogy – a Spofityhoz hasonlóan – nem feltétlenül egységes árazással találkozhatunk majd.

Forrás: Cult of Mac. Borítókép: Apple.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!