imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Melyik böngésző a jobb Macen? Safari vs. Chrome


A kérdésre természetesen nem lehet egyértelmű választ adni: egyszerűen az a legjobb böngésző, amelyik számodra a legjobban bevált. Ettől függetlenül persze van pár egyéb, objektív szempont is, melyeket érdemes figyelembe venned, mielőtt valamelyik versenyző mellett elköteleznéd magad.

Böngészőkérdésben komoly hitviták kerekedhetnek. Érthető, mivel több mint valószínű, hogy a felhasználók 99%-a ezt a bizonyos alkalmazástípust használja legtöbbet az asztali gépén vagy laptopján. És, ha már napi több órán keresztül használjuk, akkor természetesen nem mindegy a teljesítménye, a kinézete, a tudása és a többi.

Ettől függetlenül, ahogy azt már a bevezetésben is említettük: teljesen egyéni preferenciák döntik el, kinek, melyik böngésző válik be a legjobban. Nem is akarjuk senkinek megmondani a frankót, egyszerűen csak bemutatjuk a két legnépszerűbb Maces opciót. Megnézzük melyiknek milyen előnyei, hátrányai vannak, mennyire gyorsak, mennyire hatékony az energia felhasználásuk, stb. A konklúziót pedig mindenki vonja le magának..

Elöljáróban végeztünk egy kis házi felmérést. A Google Analytics adatait felhasználva megnéztük, az iMagazin olvasói milyen böngészőről szokták látogatni az oldalt. Csak az elmúlt 30 nap statisztikáiból indultunk ki, és kizárólag az asztali gépről érkezők adatait vettük figyelembe. Ezek alapján még ezt, az Apple-lel foglalkozó weboldalt is a túlnyomó többség, 48%, Google Chrome-ot használva keresi fel.

Második helyen, nem meglepő módon, a Safari áll 35%-kal. Ezt az eredményt mindenképpen annak függvényében érdemes értékelni, hogy nem csak Macesek olvasnak minket. Márpedig a Safari csak számukra elérhető választás, így ez a böngésző eleve némi hátrányból indult.

Ezzel a két böngészővel már le is fedtük az összes látogató 83%-át. A többiek legnagyobb arányban Firefoxot használnak, ez az összes látogató 12%-át jelenti. Az alig használt böngészők között az Edge-et, az Operát, az Internet Explorert és pár további marginális szoftvert találtunk, ezek együttesen alkotják a 5%-os méretű Egyéb kategóriát. Épp az alacsony számok miatt ezekről most nem kívánunk külön szót ejteni.

Safari

Kezdjük is rögtön a jól ismert Safarival, ami most már több mint egy évtizede ott virít minden Mac gyárilag telepített programjai között (megjelentését Steve Jobs 2003-ban jelentette be). Az idő jót tett neki. A kezdetben fájdalmasan rosszul működő, komplikált vacakból szép lassan az egyik legjobb és legtöbbek által használt böngésző lett a piacon.

A Safari egyik legnagyobb, elvitathatatlan előnye éppen az előretelepítettségben rejlik. Ez a böngésző az alapértelmezett nemcsak a Maceken, de minden iOS-es eszközön egyaránt. Éppen ezért szerves része az ökoszisztémának és a Continuity-nak is. A tabokat minden eszközünkön keresztül menedzselhetjük, a Keychain minden jelszavunkat megjegyzi, a Handoffal pedig pont ott folytathatjuk a weboldalak olvasását, ahol azt legutoljára abbahagytuk, függetlenül attól, melyik kompatibilis Apple terméken kezdtük meg a folyamatot.

A másik nagy kedvencem a Reader View, mely a legtöbb weboldal szöveges tartalmát egy egyszerű, letisztul felületre képes átvinni (tipp: sokszor még a paywall is megkerülhető ezzel a trükkel). Jó dolog még a Reading List, amivel akár offline is elérhetjük a későbbi olvasásra mentett oldalakat, és az RSS-olvasóként funkcionáló Shared Links is. Továbbá ne feledkezzünk meg a pinnelhető böngészőfülekről sem – ennek a funkciónak is rengetegszer hasznát vettem már.

Bővítmények is akadnak szép számmal, igaz nem annyi, mint Chrome-ban, de ettől függetlenül nem nagyon volt még olyan esszenciális funkció, amit ne találtam volna meg a kínálatban. Persze, ha te is azok közé a felhasználók közé tartozol, akik két számjegyű mennyiségben használnak különböző bővítményeket, akkor a Chrome lesz a te embered. Ha beéred egy Adblockerrel, és pár másik alap okossággal, akkor emiatt nem kell aggódnod.

A funkciókon túl a Safari behozhatatlan előnye Maces környezetben a teljes optimalizáltság. Az Apple-nek semmi mással nem kell foglalkoznia, csak azzal, hogy a böngészője tökéletesen fusson azon az elég limitált számú terméken, melyet gyártanak. Ezzel szemben a többi versenyzőnek (kivéve persze a Microsoft programjainak) kis túlzással a világ összes gépén jól kell mennie, ezt pedig nyilvánvalóan sokkal nehezebb elérni.

Ennek az előnynek tudható be az is, hogy a Safari a legakkumulátorkímélőbb (na ezt mondd ki 10x gyorsan egymás után, ha bírod) megoldás mind közül (persze csak ha épp nincs valami bug). A Daring Fireball szerzője, John Gruber elvégzett egy alaposabb tesztelést ezügyben. Míg egy 13”-es Touch Baros MacBook Pro Safarival 5 és fél óra böngészést bírt ki egy levegővel, addig ugyanez a gép, ugyanolyan körülmények között csak 3 óra 40 percet Chorme-mal. Ez bizony másfélszeres eltérés, ami már a nem mindegy kategória.

Benchmark eredmények (magasabb szám = gyorsabb böngésző):
Octane: 28,905
JetStream: 192.75
Tesztelt verzió: 10.0.1 (12602.2.14.0.7)

One more thing
A Safarinak elérhető egy úgynevezett Technology Preview változata is. Ez, nevének megfelelően, egyfajta bétaként működik. Ez a verzió kapja meg először a legújabb webtechnológiákat, fejlesztéseket, újításokat és a többi. Ez akármilyen jól is hangzik, a mindennapi használat során lényegében semmit nem fogunk észrevenni belőle, hiszen ahhoz, hogy előjöjjenek az előnyök, olyan weboldalakat is kell látogatnunk, amelyek támogatják ezeket a funkciókat. Márpedig ebből igen kevés van.

Ennek ellenére talán egy leheletnyivel energiatakarékosabb és fürgébb, mint a mezei Safari (ez a benchmark eredményeken is meglátszik), amivel egyébként párhuzamosan is képes futni. Kísérletező kedvűek tegyenek vele egy próbát, de tényleg semmi extra. Viszont, mivel bétáról van szó, több összeomlással és buggal kell számolni, bár én ilyenekbe még nem nagyon futottam bele. Szóval elég megbízhatóan működik. Csak ne lenne olyan undorító lila az ikonja…

A Safari Technology Preview erről a dedikált oldalról tölthető le, viszont ha egyszer telepítettük, onnantól kezdve a Mac App Store-ban is megjelennek a frissítések. Melyekből aránylag sok érkezik m,ajd, lévén hogy egy folyamatos fejlesztés alatt álló produktumról van szó.

Benchmark eredmények (magasabb szám = gyorsabb böngésző):
Octane: 31,066
JetStream: 201.38
Tesztelt verzió: Release 24 Safari 10.2, WebKit 12604.1.6

Google Chrome

Kétségtelen, hogy mesterhúzás volt a Google-től egy saját böngésző kiadása, lévén, hogy keresőjüknek köszönhetően nevük eggyé vált az internetezéssel már ezt megelőzően is. Másrészt meg tegye fel a kezét az, akinek nincs Google accountja. Na ugye. Márpedig a Chrome másik nagy előnye, hogy kiválóan magába integrálja a cég minden egyéb szolgáltatását is. Ez pedig komoly fenyvertény a böngésző-harcban.

Na meg persze baromi gyors is, kiváló fejlesztői lehetőségekkel, rengeteg tudással, gyakorlatilag korlátlan számú bővítménnyel, témázható felülettel és a többi. Teljesen érthető, ha valaki mindenáron ragaszkodik hozzá még Macen is. Főleg úgy, hogy a Google megoldását választva sem kell lemondanunk az olyan előnyökről mint a jelszavak tárolása, vagy a Handoff, és ha az iOS-es eszközeinken is Chrome-ot használunk, még a böngészőfülek szinkronizálása is működik.

Márpedig az esetek jelentős többségében az emberek Windows-ról (és így potenciálisan Chrome-ról) váltanak Macre. Minden jelszó, bejelentkezési adat, előzmény, stb. a Google-nél kerül tárolásra. Mégis miért váltanának Safarira? A legnyomósabb érv, hogy a Chrome hajlamos lestipi-stopizni magának egy jelentős mennyiséget a rendszer erőforrásaiból. Ennek köszönhetően maga a böngésző baromi sebes lesz, csak éppen minden más alkalmazás fog haldokolni tőle.

És akkor ott van még az is, hogy energiavámpír, meg hát hogy Google. Én személy szerint amennyire tudom, kerülöm a cég szolgáltatásait, mivel nem vagyok meggyőződve arról, hogy az adataimat úgy használják fel, ahogy azt én szeretném. Persze lehet, hogy feleslegesen aggodalmaskodom, de erre azért fenntartanám magamnak a jogot.

Benchmark eredmények (magasabb szám = gyorsabb böngésző):
Octane: 29,719
JetStream: 168.08
Tesztelt verzió: 56.0.2924.87 (64-bit)

Az összehasonlíthatóság kedvéért azért álljon itt pár másik, Macen is elérhető böngésző benchmark adata. Na, nem mintha olyan sokat nyomnának a latba ezek a számok a valódi, mindennapi felhasználás során, de mégis adnak egy előzetes képet, amiből kiindulhatunk a böngészőválasztáskor.

Firefox
Octane: 29,719
JetStream: 168.08
Tesztelt verzió: 56.0.2924.87 (64-bit)

Opera
Octane: 28,886
JetStream: 166.58
Tesztelt verzió: 43.0.2442.1144

SeaMonkey
Octane: 28,915
JetStream: 154.27
Tesztelt verzió: 2.46

Vivaldi
Octane: 29,594
JetStream: 165.15
Tesztelt verzió: 1.7.735.46 (Stable channel) (64-bit)

OmniWeb
Octane: 24,282
JetStream: 190.82
Tesztelt verzió: build 8C1002, 2017-03-03 17:42:15 -0800, Revision 280911

A benchmark eredmények forrása a macworld.co.uk vonatkozó cikke. A JetStream és az Octane a két legnépszerűbb, JavaScripten alapuló böngészőtesztelő megoldás. A JetStream az Apple műhelyéből, az Octane pedig a Google-éből származik. A két program eredményeinek összevetésével elkerülhető, hogy elfogultság miatt szó érhesse a ház elejét.

 

Az Apple minden évben megrendezi a WWDC-t, a vállalat saját platformjait érintő fejlesztői konferenciáját. Évről évre itt szokták bemutatni a legújabb iOS-t, macOS-t, de idén sok más újdonságra is számíthatunk. Ahogy azt a korábbi években megszokhattátok, június 5-én, hétfőn 18:45-től élőben követhetitek velünk együtt az eseményeket. Csatlakozzatok hozzánk! Akik nem bírják az izgalmakat, azoknak ezen a linken összeszedtünk egy kis olvasnivalót a nagy eseményig.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!