imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Melyik a legbiztonságosabb csevegőprogram?


A hagyományos SMS és MMS üzenetek helyét egyre inkább átveszik a különböző online csevegőprogramok, mint a Facebook chat, a WhatsApp, vagy éppen az iMessage. De mennyire biztonságosak kedvenc alkalmazásaink?

Az Electronic Frontier Foundation letesztelte jóformán az összes meghatározó csevegőprogramot, amit mobilon vagy számítógépen használunk különböző biztonsági kritériumok alapján. Tekintettel az elmúlt évek megfigyelési botrányaira, szerintem egyre több hasonló listát fogunk látni a jövőben, és persze nekünk is egyre többet kell majd foglalkoznunk a kérdéssel.

biztonsagos-uzenetkuldes
A népszerűbb csevegőprogramok összehasonlítása. Adatok: EFF.

BlackBerry Messenger / BlackBerry Messenger Protected

Nem tudom, mennyire nevezhető népszerűnek manapság, minden esetre szerintem érdemes az iMessage eredményével összemérni a BlackBerry Messenger nyújtotta biztonságot. Sajnos az alapverzió a teszt második legrosszabb elérhető eredményét produkálja, ugyanis egyik kritériumnak sem felel meg, kivéve, hogy az üzenetek küldés közben titkosítva vannak. A BlackBerry Messenger Protected már egy fokkal jobb választásnak tűnik, de még mindig nem az igazi: az ezzel küldött üzeneteket a szolgáltató sem tudja megnyitni, és a dokumentáció tekintetében sem érte kifogás a fejlesztőket.

Facebook chat

A Facebook chat is meglehetősen hézagos a biztonsági előírások teljesítése terén, az ezzel küldött üzenet titkosítottak ugyan, de a szolgáltató számára láthatóak. Ezen kívül mindössze a kód független ellenőrzését tudjuk pozitívumként megemlíteni.

FaceTime és iMessage

Az Apple FaceTime és iMessage szolgáltatásainak nem meglepő az eredménye: kettő kivételével minden szempontból megfeleltek. Az egyik kifogásolt elem a kontaktok kilétének ellenőrizhetősége
volt, a másik pedig az, hogy a programkód nem elérhető bárki számára ellenőrzés céljából.

Google Hangouts

A Google csevegőszolgáltatása, legalábbis egy a sok közül, is azt a pontszámot kapta, amit a Facebook chat, így ezzel sem érdemes érzékeny információkat megosztani ismerőseinkkel.

Skype

A Microsoft által évekkel ezelőtt felvásárolt, leginkább a videóhívásokra kihegyezett program teljesítménye is hagy maga után kívánni valót: még az egyébként alapvetésnek számító független ellenőrzést sem tudja felmutatni. Cserébe legalább az üzenetküldés közben használt titkosításra nem volt panasz, elvileg még a szolgáltató sem fér hozzá az üzenetekhez, bár az elmúlt években ezzel kapcsolatban felmerült néhány kétely a Skype-felhasználók körében.

WhatsApp

Sajnos a Facebook által nem rég milliárdokért felvásárolt üzenetküldő alkalmazás is csak annyira biztonságos, mint a Facebook chat, vagy a Google Hangouts.

A legjobbak

Összesen hat alkalmazás teljesített hibátlanul a teszten, így ezek közül érdemes válogatni, ha valóban érzékeny információváltásra alkalmas programot keresünk. Én ezek közül a CryptoCatet tudom ajánlani, mert fontos ugyan a biztonság, de a cukiság még annál is fontosabb, ebben pedig a CryptoCat verhetetlen. A teszt legjobb hat alkalmazása:

TextSecure, Silent Text, Silent Phone, Signal / RedPhone, Cryptocat, ChatSecure / Orbot

A teljes lista megtekinthető az Electronic Frontiers Foundation weboldalán.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!