imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Melyik szól jobban: Apple Music, Spotify vagy a Tidal?


Az ismertebb zenestreamelő szolgáltatások nagyon hasonlóak, legyen szó akár a tartalomról, vagy a funkciókról. Egy dologban viszont bizonyosan eltérnek, ez pedig a lejátszott zene minősége. Ez persze rengeteg tényezőtől függ, de a The Verge egyik újságírója a VOX munkatársainak a segítségével tesztelte, hogy melyik szolgáltatás nyújtja a legjobb minőséget. 

A teszt előtt fontos ismerni néhány fogalmat és adatot is. A bitráta például fontos tulajdonság az audiofájloknál, ugyanis ez adja meg, hogy egy adott másodperc alatt hány bit kerül feldolgozásra. Minél nagyobb ez a szám annál tisztábban és jobb minőségben lehet hallani a zeneszámokat. Az átlagos CD minőségű zeneszám bitrátája 1411 kbps. Ezt a minőséget papíron csak a Tidal tartja, hiszen az ott lejátszott fájlok pontosan ilyen bitrátával rendelkeznek. A Spotifynál ez a szám állítható, de a maximum csak 320 kpbs. Az Apple Music ezzel szemben csak 256 kbps bitrátával játssza le a számokat. Sokan ott követik el a hibát, hogy csak a bitrátát nézik, és ha nagyobb a szám, akkor kijelentik, hogy az jobb.

kep1

Pedig nem minden a bitráta. A minőséget az is nagyban befolyásolja, hogy milyen szabvány szerint kódolják az egyes számokat. Az MP3 egy tömörített formátum, ennek van a leggyengébb minősége. Egy hozzá nagyon hasonló szabványt használ a Spotify, az OGG formátumot, aminek az az óriási előnye, hogy bárki által szabadon használható. Az Apple az AAC-t használja az Apple Music szolgáltatáshoz is. Ez a formátum pedig egy MPEG által feltalált jó minőségű kódolást használ, tehát nagyon kevés a tényleges veszteség.

Sony_MDR-7506_30236247_03

A teszt során egy iPhone 6 Plus készülékről szólt a zene, amihez egy Sony’s MDR-7506 fejhallgatót csatlakoztattak. A választás azért épp erre a modellre esett, mert viszonylag népszerű és az ára sem olyan vészes. Ugyanakkor a hangzása elég tiszta, ami fontos egy ilyen teszt esetében. A tesztalanyok tehát szakmabeliek, a felszerelés jó, jöjjön a tényleges teszt, aminek az eredménye talán nem is lett olyan meglepő.

A gyakorlat ugyanis azt mutatta, hogy az alanyok 29% -a semmilyen különbséget nem hallott. Akik hallottak valamiféle különbséget, azok szerint a Spotify valamivel alul maradt a Tidal és az Apple Music szoros versenyében. A Tidal viszont egyáltalán nem egyértelműen vitte el a koronát. Ez talán azért lehet, mert a „veszteség nélküli streamelés” minőségét egy telefonon nem lehet hallani annyira, mint egy asztali számítógépen. Sőt, volt aki a Tidal-t tartotta a legrosszabbnak.

beats

A teszt eredménye alapján tehát nem lehetne egyértelmű győztest hirdetni, a válaszok ugyanis tényleg nagyon eltérőek voltak. A legjobb következtetés talán az, hogy az emberi fül nem igazán hallja meg egy telefon és egy átlagos fülhallgató/fejhallgató használatakor a különbséget. Éppen ezért nem igazán érdemes a jobb minőség miatt a Tidalért kétszer annyit fizetni. A Spotify meg az Apple Music között pedig lényegében nincs különbség ilyen téren, talán a Spotify tényleg kicsit rosszabb minőséget biztosít, de ez egyértelműen az OGG formátum miatt lehet.

Forrás: The Verge.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!