imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mennyi ideig bírják az Apple termékei?


Bár igaz, hogy meglehetősen drága az Apple, cserébe a készülékek jóval tovább bírják mint a konkurenciánál, így ritkábban is kell költeni az utódra – szól a mindenki által jól ismert érv az Apple mellett. De vajon mennyi ennek az igazságalapja? Egy elemző kiszámolta!

Ha valamivel kapcsolatban egészen biztosan nem érheti szó az Apple házának elejét, az az anyagminőség. Már a kezdetektől fogva mindig odafigyeltek arra, hogy minőségi alapanyagokból gyúrják össze a termékeiket, legyen szó laptopról, asztali gépről, telefonról, MP3 lejátszóról vagy okosóráról.

Ez pedig hamar odavezetett, hogy a „van benne anyag“ érvelések mentén közkeletű vélekedéssé vált, hogy már csak emiatt is megéri az Apple-t választani. Mert hogy nyilván, ami rendesen össze van rakva az időtálló is egyben, magyarul ami még a vásárláskor extra felár, az hosszútávon bőven megtérül. Ráadásul nem egy ipari hulladékot nyomogattál évekig…

Ez elméletben persze szépen is hangzik, kérdés, hogy vajon a számok is megerősítik-e. Ami azt illeti, túl sok kapaszkodó nem áll rendelkezésünkre ennek bizonyítására, lévén, hogy az Apple előszeretettel titkolja a matekot az eladások körül. Mégis, a mostani negyedéves jelentés alkalmával elsütöttek egy 1,3 milliárdos számot az aktívan használt (legalább havonta egyszer) készülékekre vonatkozóan. Több se kellett az Asymco elemzőjének, Horace Dediunak, máris előkapta a számológépet.

Dediu azzal kezdi fejtegetését, hogy megindokolja, miért beszéltek Tim Cookék konkrét számokról, annak ellenére, hogy ez nem szokása a vállalatnak. Az elemző szerint nagyon egyszerűen annyiról van szó, hogy ez tökéletes indikátora az Apple „egészségének“ –persze hogy a befektetők orra alá dörgölik. Ahogy ő fogalmaz:

Egy kedvelt terméket használnak. Egy imádott terméket még többet használnak.

Míg a különböző felhasználói elégedettséget mérő felmérések erősen torzíthatnak a valós „szereteten“, az hogy több száz millió készülék van rendszeres használatban magáért beszél. A mostani alkalmat leszámítva az Apple egyébként mindössze egyetlen egyszer nyilatkozott még erről: amikor 2016-ban átlépték a bűvös egymilliárdot.

De nem ez a legérdekesebb Dediu számításaiban. Megnézte még, hogy összesen mennyi készüléket adott el eddig a vállalat. Ebből kivonta az 1,3 milliárdod és máris megkapta, hogy

az összes valaha értékesített Apple készüléknek a kétharmada (64%) ma is használatban van.

Nem rossz, nem rossz. Ezzel viszont még mindig nem kaptunk választ arra, hogy meddig bírják a termékek. Ehhez Dediu felállított egy modellt. Több évre visszamenőleg megnézte a negyedéves jelentéseket, interpolált, extrapolált, osztott, szorzott és összerakta az alábbi ábrát. Maga az elemző is megemlékezik róla, hogy a számítások természetükből fakadóan nem tökéletesek, de a rendelkezésekre álló adatokból ennyit lehet tenni. Ezt azért vegyük figyelembe az ábra elemzésekor.

Lényeg a lényeg, hogy az összesen eladott 2,05 milliárd, és a jelenleg aktívan használt 1,3 milliárd termék különbségéből megkapjuk, hogy körülbelül 750 millió készülék került ki a forgalomból. Ha megkeressük, hogy mikor jártak 750 millió körül az összeladások, megkapjuk, hogy mennyi az átlagos élettartam, hiszen azok a készülékek lehettek azok, amelyek mára már nincsenek használatban.

Az a bizonyos időpont pedig nem más, mint 2013 harmadik negyedéve. Azóta 17 negyedév, azaz 4 év és három hónap telt el. Ez tehát az a becsült idő, amíg egy-egy Apple készülék aktív használatban marad. Azt hiszem, ez alapján nyugodt szívvel jelenthetjük ki, hogy nem pusztán mendemondáról van szó, amikor az Apple termékek tartósságáról beszélünk. Főleg, ha hozzávesszük, hogy ezalatt a négy év alatt általában a szoftveres támogatás is megmarad.

Hozzá kell tegyem ugyanakkor, hogy akad pár módszertani aggály Dediu számításaival kapcsolatban. Kezdjük például azzal, hogy a „készülékek“ kifejezés magába foglal mindent a laptopoktól kezdve az Apple Watch-ig. Nyilvánvaló, hogy egy számítógépet tovább használ az ember, mint mondjuk egy iPhone-t. Általánosságban tehát nem jelenthetjük ki, hogy 4 és fél évig bírja egy iPhone (még ha személyes tapasztalataim erre nem is cáfolnak rá).

Aztán az sem elhanyagolható tény, hogy exponenciálisan növekedett az utóbbi időben a forgalomba kerülő termékek száma. Simán lehet, hogy ennek az 1,3 milliárdnak mondjuk a bő fele még két éves sincs, persze hogy aktívan használják…

Mindezektől függetlenül az elemző számai (számomra) reálisnak tűnnek, és bár szakmai ártalomból fakadóan személy szerint ennél jóval rövidebb intervallumokban váltogatom a készülékeim, saját tapasztalataim is erősítik a kapott bő négy éves használhatóságot. Nálatok mi a tendencia, milyen terméket milyen gyakran cseréltek, meddig marad használatban családon belül?

Forrás: Asymco

Ha tehát laptopot keresel a következő jópár évre, érdemes ránézned például a MacBook Airre, aminek kezdőára már a 300 000 forintos lélektani határ alá kúszott.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!