imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mennyi memória van az iPhone 6s-ben és az iPad Próban?


Az Apple nem szokta különösebben nagy dobra verni az iOS-t futtató készülékek pontos specifikációit. Ezek közé az adatok közé tartozik például a processzor órajele, vagy a memória (RAM) mennyisége és típusa is. Ettől függetlenül ki lehet deríteni ezeket az értékeket, ahogy most Hamza Soodnak is sikerült az Xcode segítségével.

Hamza Sood egyébként szívesen túrja az iOS kódját, ő volt az, aki például az iOS 7 esetében az ujjlenyomat-olvasó nyomára akadt, illetve a lassított felvételek rögzítését is kibogarászta a kódból – végül mindkettő bekerült az iPhone 5s-be. Az iOS 9 esetében az előlapi FaceTime-kamera bizonyos újdonságait vélte felfedezni, igaz, most nem trafált bele teljesen, mert ugyan valamiféle vakut tényleg kapott az iPhone 6s (a Retina Flash névre keresztelt technológia a kijelző háttérvilágítását használja), de a 1080p videorögzítés és a lassított felvétel továbbra is csak az iSight-kamera kiváltsága.

Mindenesetre Hamza gondolt egyet, és írt egy olyan programot, ami az Xcode szimulátorában futtatva megmutatja, mennyi memória van az adott készülékben – ezt gyakorlatilag azzal éri el, hogy egy képet mutat meg a megfelelő mennyiségnél. A módszer elvileg működhet, hiszen a szimulátor lényege, hogy az adott hardveres specifikációknak megfelelően futtassa az alkalmazásokat, de 100%-osan természetesen csak az első tesztek után bizonyosodhatunk meg a valóságról. Az app tehát az alábbi értékeket adta vissza:

Ebből az látszik, hogy míg az iPhone 6 1 GB memóriával gazdálkodhatott, ez az érték az iPhone 6s – és az iPhone 6s Plus – esetében megduplázódott 2 GB-ra, míg az iPad Prónál még tovább ment az Apple, és 4 GB-ot pakolt a készülékbe. Ez utóbbit egyébként korábban véletlenül az Adobe is elkotyogta, de később törölték a kérdéses részt a hivatalos sajtóközleményből. Az iPad Pro esetében valószínűleg azért volt szükség ennyi memóriára, hogy két erőforrás-igényes alkalmazást is gond nélkül futtathassunk egymás mellett az osztott képernyős multitaskinggal. Azt nem tudni, hogy továbbra is LPDDR3 modulokról, vagy már LPDDR4-ről van-e szó.

Mostantól tehát félig-meddig megnyugodhatnak azok, akik a RAM mennyisége miatt izgultak az új iPhone-ok és az iPad Pro esetében, bár érdemes megjegyezni, hogy teljesen csak akkor lehetünk biztosak a dologban, ha az első teszteket lefuttatják az új készülékeken. Érdekességképp: az első iPhone mindössze 128 MB memóriával rendelkezett, ezt az iPhone 3Gs-nél duplázta meg az Apple 256 MB-ra, majd az iPhone 4 érte el az 512 MB-ot. 1 GB került   az iPhone 5-be, iPhone 5s-be és az iPhone 6-ba is. Az iPadek esetében az iPad 3 volt az első 1 GB RAM-mal érkező modell, ezt az iPad Air 2-nél duplázta meg az Apple.

Forrás: AppleInsider, iMore. Borítókép: Apple.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!