imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mennyi RAM van az iPhone SE-ben és a kis iPad Próban?


Tegnapelőtt két új iOS-es készüléket is bemutatott az Apple: a 4″-es iPhone SE-t és a 9,7″-es iPad Prót. Szokás szerint azonban a nyers technikai adatokról nem sok szó esett – a cég hagyományosan nem tartja fontosnak ezek közlését – ezért sokakban felmerült a kérdés: pontosan mennyi memória (RAM) van az újdonságokban?

A hozzászólásokban már nálunk is megválaszolták páran a kérdést, de elképzelhető, hogy nem futja át ezeket valaki a cikkek alatt, úgyhogy úgy gondoltuk, érdemes lerántani a leplet a talányról. Szóval, a memória mérete mindkét újdonság esetében – dobpergés –:

2 GB

Mivel a memória mennyiségét az Apple úgymond titokban szokta tartani, legalábbis nem veri nagy dobra, ezért a pontos értékekhez általában meg kell várnunk a termék megjelenését és az első teszteket. A TechCrunch újságírója, Matthew Panzarino hozzájutott a készülékekből egy-egy tesztdarabhoz, így gyorsan le is töltötte rájuk az ingyenes Smart Memory Lite appot az App Store-ból. Az eredmény elég egyértelmű:

Vagyis az iPhone SE-nek nem kell szégyenkeznie, ugyanannyi RAM került bele, mint a zászlóshajó iPhone 6s modellekbe. Ami a processzort illeti, Matthew egy GeekBench tesztet is lefuttatott a telefonon, ezek alapján az A9 chipet sem butította alacsonyabb órajelre az Apple, ugyanúgy 1,85 GHz-en ketyeg, mint a nagy testvérben, sőt teszteredmények picit felül is múlják a csúcsmodellt (bár nagyjából hibahatáron belül vannak):

iPhone SE GeekBench

Ami a 9,7″-es iPad Prót illeti, a 2 GB RAM azt jelenti, hogy itt feleannyival kell beérnünk, mint a nagyobbik modell esetében. Matthew ezen is lefuttatta a GeekBenchet, és arra jutott, hogy az kisebbik iPad Pro esetében az Apple a processzor órajelét is visszavette egy kicsit, bár a most mért 2,16 GHz minimális, 3,6%-os különbséget jelent, a teszteredmények is nagyjából 6%-kal maradnak el a 12,9″-es modelltől:

iPad Pro 9,7" GeekBench

A tanulság tehát az, hogy mindkét újdonság, de főleg az iPhone SE esetében odatette magát az Apple, és igazi kis erőművet tett le az asztalra a kisebb méret ellenére, így a készülékek akár hosszú távon is nagyszerű választásnak bizonyulhatnak. Nagyon várjuk a hazai megjelenést!

Matthew egyébként a rengeteg siránkozásra reagálva azt is megnézte, hogy billeg-e a kilógó kamera miatt az iPad Pro. A válasz nem, úgyhogy nem kell izgulni. Egy videót is készített ennek bizonyítására, itt lehet megnézni a Twitterén.

Forrás: Matthew Panzarino.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!