imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mennyi tanulási idő kell a proaktív rendszernek?


Az iOS 9 proaktív rendszeréről írtam már párszor, és ennek komoly oka van. Az egész funkció működési elve, kidolgozottsága és az ötlet puszta zsenialitása nagyon az Apple-re vall. A proaktív működéséről már hosszabban is írtunk, ezt itt olvashatjátok el. Röviden megfogalmazva, egy olyan rendszert kell elképzelnünk, ami a beavatkozásunk nélkül teszi azt, amit szeretnénk. Ehhez viszont „meg kell tanulnia”, hogy a felhasználó, hogyan használja a készüléket.

Sajnos a második nyilvános bétában egy hiba miatt nem működött a proaktív kezelés. A harmadikban viszont az Apple teljesen javította a hibát, ugyanakkor minden adatot elfelejtett, amit eddig összegyűjtött rólunk. A frissítés után a Siri ajánlásoknál megjelent egy kis kártya, ami arról tájékoztatott minket, hogy milyen adatokat fog rólunk gyűjteni az iOS 9. Fontos megemlíteni, hogy ezek az adatok titkosítva vannak és kizárólag a készülékünkön tárolódnak. Ez abból is látszik, hogyha több eszközünk is van és másképp használjuk ezeket, akkor teljesen eltérő, hogy a proaktív mit ajánl fel nekünk.

proactive2

A frissítés után gondoltam tesztelem, hogy hány nap kell ahhoz, hogy ismét jól használható legyen a rendszer. Két dologra voltam kíváncsi: az egyik, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy az alapértelmezett Zene alkalmazás helyett, a Spotifyt ajánlja fel zenehallgatáshoz, a másik, hogy a Siri ajánlások a nap eltérő szakaszaiban mikor ajánlja fel azt az alkalmazást, amit tényleg meg akarok nyitni. A frissítést augusztus 6.-án tettem fel, egyből a megjelenés után, és egészen tegnapig teszteltem.

Egy kicsit segítve a proaktívnak, egyáltalán nem nyitottam meg az Apple gyári Zene alkalmazását (ezt veszi ugyanis alapértelmezésnek a proaktív rendszere). Ha zenét akartam hallgatni, akkor azt csak a Spotifyba tettem. Első két napban még hagytam tanulni, utána kezdtem el ténylegesen nézni, hogy a fülhallgató csatlakoztatásakor melyik alkalmazást ajánlja fel. Sajnos nap elején még mindig a Zene alkalmazás ikonja jelent meg, de a nap végére már tudta, hogy a Spotifyt használom erre a célra. Tehát a tanulási idő nagyjából 2,5 nap volt.

kep2

Ezek után leteszteltem, hogy mit csinál akkor, ha a Beats 1-t hallgatom, majd leteszem a telefont egy rövid időre és később ismét csatlakoztatom a fülest. Ebben az esetben az történt, amire számítottam: a Beats 1 adását szerette volna folytatni. Eltettem a telefont és csak pár órával utána teszteltem megint, hogy most melyik alkalmazás jelenik meg a Handoff helyén. Úgy, ahogy szerettem volna a Spotify jellegzetes ikonja jelent meg. A teszt további részén már nem figyeltem oda a használatra, de egyszer se történt olyan, hogy a proaktív ne azt jelenítette meg, amit én szerettem volna.

A Siri ajánlatokat már nehezebb volt tesztelni. Azt találtam ki, hogy minden nap 5 időpontban ellenőrzőm, hogy tényleg azokat az alkalmazásokat szeretné-e futtatni, amit én is. Itt is adtam két napot a rendszernek a teszt előtt. Az első tesztnap még nagyon rossz volt a helyzet, hiszen kelés után az első négy alkalmazásból egyik se volt olyan, amit meg szerettem volna nyitni. Sőt, egész nap össze-vissza dobta fel az ajánlásokat. Második nap már javult a helyzet. Felkelés után már jó alkalmazásokat mutatott, de napközben még mindig voltak olyan appok az ajánlásoknál, amit egyébként soha nem nyitottam meg. Este viszont hazaérve, egyből ajánlotta az Aveát, ami nagyon meglepett, hiszen az Elgato termékei még nem HomeKit kompatibilisek. A többi tesztnapon is tapasztaltam ezt, sőt amikor otthon voltam mindig ott volt az ajánlatok között. A teljes áttörést a harmadik nap hozta meg, ekkor már napközben is ott volt az ajánlások között az az alkalmazás, amit éppen meg akartam nyitni. Tehát a tanulási idő 4-5 nap ebben az esetben.

proactive1

A tesztet befejezve azt vettem észre, hogy már nem keresgetek a Főképernyőn az alkalmazás között alapesetben, hanem az első dolgom lehúzni a Spotlightot és az ajánlásokat megnézni. Összesítve ez egy olyan funkció lesz, amivel rengeteg időt tudunk megspórolni. Telepítés után pedig mindösszesen egy hét után már biztosan tudjuk úgy használni, ahogy szeretnénk. Ha pedig valaki nem szeretne élni a proaktívban rejlő lehetőségekkel, az is ugyanúgy tudja a készülékét kezelni, ahogy eddig.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!