imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mennyire bírja a vizet az iPhone 7?


Az iPhone 7 egyik legnagyobb újdonsága, hogy por, cseppálló és vízlepergető lett. Mindenhol vízállóként emlegetik, de vajon mit jelent ez a gyakorlatban. Úszhatunk vele? Beleejthetjük a kádba? A válasz nem olyan egyszerű mint gondoljuk.

Az új iPhone IP67-es minősítésű por-, cseppálló és vízlepergető lett, erre várt a fél világ, hiszen a konkurens telefonok már jóideje tudják ezt. A külföldi megjelenés után rengetegen estek neki alapos teszteknek, melyekből az derült ki, hogy az iPhone 7 akár több méteres mélységet is túlél. Volt aki úszott is a készülékkel, ami simán kibírta a vízben.

Az IP67 szabványról az Apple termékleírásában lehet olvasni:

Az iPhone 7, valamint az iPhone 7 Plus készülék por-, cseppálló és vízlepergető. A vizsgálatokat kontrollált laboratóriumi körülmények között végezték, és a készülék az IEC 60529-es szabvány szerint IP67-es besorolású. A por-, cseppállóság és vízlepergetés nem állandó jellegű körülményekre vonatkozik, és a készülék ellenálló képessége a szokványos használat során csökkenhet. A nedves iPhone készüléket tilos tölteni. A tisztítási és kiszárítási utasításokat a használati útmutató tartalmazza. A folyadékok miatti károkra a jótállás nem érvényes.

Bár az Apple nem említi, az IP67: teljes mértékben védett por ellen ÉS vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig. Vagyis az iP67-es szabványnak megfelelő készülékek, 30 percet kibírnak 1 méter mély vízben.

Az alábbi tesztben az iPhone 7 kibírta 9 méter mélyen is 5 percig, de volt jópár más teszt is, amiben akár órákon keresztül gond nélkül úszkált az iPhone 7. Tehát az Apple viszonylag alálőtt az IP67-es minősítéssel, de ezt már az első Apple Watch esetében is láthattuk, ami IPX7 minősítéssel érkezett, és bár az Apple azt mondta nem bírják ki az úszást, vagy a mélyebb vizet, a tesztek szerint simán túlélte az Apple órája ezeket a teszteket.

Annak ellenére, hogy az iPhone 7 sokkal jobban teljesít víz alatt, mint ahogyan azt az Apple a specifikációkban vállalja, mégsem ajánljuk senkinek, hogy víz alatt használja az iPhone-ját. Bár könnyen lehet, hogy az iPhone 7 kibír egy kis úszkálást vagy videózást a tengerben, amennyiben viszont mégis beázik, az Apple nem fogja garanciában cserélni a készüléket! Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért bukjuk a garanciát ha beázik az iPhone 7-esünk? Nagyon egyszerű a magyarázat. Ha az Apple cserélné a beázott telefonokat, azokat is cserélniük kellene, amiket a tulajdonosaik a termékspecifikációkban közöltek ellenére például búvárkodásra használtak, és emiatt ment tönkre a készülékük.

i7_waterdrops

Az iPhone 7 viszonylagos vízállósága arra viszont nagyon jó, hogy nem kell aggódnunk amennyiben véletlenül beleejtjük egy kád vízbe, vagy a mosogatóba a telefonunkat, és nem kell aggódni akkor sem ha szakadó esőben kinn marad a teraszon, vagy ráborul egy pohár víz a dolgozóasztalunkon. Ezekben az esetekben 99,9 százalék, hogy túléli az iPhone 7 és ellenáll a víznek.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!