imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mennyire függ Cupertino az Apple-től?


Az Apple szereti Cupertino városát: régóta ez a cég székhelye, és mint az az Apple Campus 2 építésével kapcsolatban kiderült, nem is akarják elhagyni a kaliforniai várost: azt mondták, ezt tekintik az otthonuknak. De vajon jó-e ez Cupertinónak, illetve mennyire függ a város a világ jelenleg legértékesebb cégétől?

Az Apple és Cupertino neve mára gyakorlatilag összeforrt: olyan mint a Microsoft és Redmond, vagy a közelben lévő Berkeley és az itt található University of California, Palo Alto és a Stanford, Mountain View és a Google. De vajon mennyire függ az alig 60 ezer lakosú kisváros az Apple jelenlététől, illetve milyen hatással van az itt lakók életére az óriáscég?

Cupertino zászlaja | Forrás: Wikipédia
Cupertino zászlaja | Forrás: Wikipédia

Az Apple a város kereskedelmi épületeinek közel 60%-át foglalja el, és az összes itt dolgozó munkaerő 40%-a a cégnél dolgozik, ami 2013-ban nagyjából 16 ezer főt jelentett. Ez ráadásul a jövőben az Apple Campus 2 megnyitásakor tovább nőhet, a város több ezer új betelepülővel számol az elkövetkező években. A költségvetés jelentős részét is az Apple által fizetett helyi adó teszi ki, ami 2012-ben 9,2 millió dollárra (nagyjából 2,5 milliárd forintra) rúgott, ami Cupertino összes bevételének 18%-a volt.

Cupertino egyébként a 11. leggazdagabb 50 ezer lakos feletti település az Egyesült Államokban: a háztartások medián jövedelme eléri az évi 160 ezer dollárt, az egy főre jutó éves jövedelem pedig közel 52 ezer dollár. Az átlagot természetesen jelentősen felfelé tolja az Apple-dolgozók fizetése. A jövedelmi különbségekre jól rámutat a néhány napja érkezett hír, miszerint a dolgozókat a helyi cégekhez szállító buszvezetők szakszervezete tiltakozni kezdett a szerintük megalázóan alacsony bérezés miatt.

Cupertino Memorial Park | Kép forrása: stynesgroup.com
Cupertino Memorial Park | Kép forrása: stynesgroup.com

A régióban a képzett – főleg technológiai téren elhelyezkedő – munkavállalók medián éves keresete ugyanis 119 ezer dollárra rúg, míg a képzetlen munkaerőé alig 27 ezerre. A többek között a Facebooknak is dolgozó Loop Transportation alkalmazottainak sikerült is megegyezniük a munkáltatóval, hogy a következő három évben a jelenlegi átlagosan 18 dolláros órabért 24,5 dollárra emelik majd.

Korábban eladó, nemrég elkelt ház Cupertinóban a Murano Circle-ön. Az ár: 950 ezer dollár. | Kép forrása: julianalee.com
2010-ben eladott ház Cupertinóban a Murano Circle-ön. Az ár: 950 ezer dollár. | Kép forrása: julianalee.com

Visszatérve, Cupertino számára tehát meglehetősen fontos az Apple, és ezáltal gyakorlatilag a cég diktálja a városnak a szabályokat, nem fordítva. Amikor Steve Jobs először prezentálta a városi tanács előtt az Apple Campus 2 terveit, az egyik tanácsnok felvetette neki, hogy az engedélyért cserébe, szolgáltathatnának mondjuk ingyenes internetelérést a város lakosságának. Steve-et láthatóan felháborította ez, és ezt válaszolta:

Mi vagyunk a legnagyobb adófizetők Cupertinóban, úgyhogy szeretnénk itt maradni és továbbra is fizetni az adót. Ha azonban nem építhetjük fel itt az új campust, akkor máshová kell mennünk, mondjuk Mountain View-ba, magunkkal kell vinnünk az embereinket, lassan eladjuk a földterületet, így a legnagyobb adófizető távozna a városból.

Apple Campus 2
Az Apple Campus 2 látványterve.

Ezután természetesen nem volt több ezzel kapcsolatos felvetés a városi tanács részéről, inkább meghúzták magukat. Az Apple Campus 2 aztán további beruházásokat is hozott Cupertinónak: az új főhadiszállás miatt épül egy új bevásárlóközpont és két új szálloda is a városban. Persze nem csak az Apple és Cupertino kapcsolata hasonló, a korábban már említett városok is nagyban függnek a legnagyobb munkáltatóktól. Roger Noll, a Stanford közgazdaság-professzora ezzel kapcsolatban elmondta:

Ha van egy hatalmas vállalkozás, ami sok embert foglalkoztat egy relatíve kis városban, akkor maga a cég lesz a város. Ezt nem lehet elkerülni.

Greenleaf Drive, Cupertino | Kép forrása: mjc-realty.com
Greenleaf Drive, Cupertino | Kép forrása: mjc-realty.com

Cupertino tehát kétségkívül nagyban függ az Apple-től, de a helyzete korántsem egyedi: a Szilícium-völgy sok hasonló helyzetű és méretű települése jár hasonló cipőben. A függés pedig nem feltétlenül csupán hátrányokkal jár: a befizetett adó mellett az Apple például többek között az Apple Campus 2 befejezése után az épület energiaellátásához szükséges napenergia felhasználatlan részét átadja majd a városnak.

Sokkal veszélyesebb lehet az a helyzet, ha az addig sikeres technológiai vállalat csillaga hirtelen leáldozóba kerül: ha egy ilyen cég bedől, bedőlhet a város költségvetése is. Cupertino nem is olyan rég majdnem hasonló helyzetbe került: a HP jelentős leépítésekre kényszerült, és feladták a cég cupertinói campusát is. Ekkor következett be azonban az Apple fellendülése (a HP-tól megvásárolt területen épül az Apple Campus 2 is), így a város jövője a jelenlegi helyzetben stabilnak látszik – legalábbis egy időre biztosan.

Forrás: Cult of Mac, The Columbus Dispatch, AppleInsider. Borítókép: Benjamin Feestra.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!