imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mennyire izgalmas a Trónok Harca?


Itt a hétfő reggel, ami az évnek ebben az időszakában nem jelenthet mást, mint egy új Trónok Harca epizódot. De vajon milyen hatással van a HBO sikersorozata a pulzusodra? Az Apple Watch megmondja!

A Cardiogram alkalmazásról korábban is írtunk már. Az app az Apple Watch pulzusadatainak feldolgozása során olyan szív- és érrendszeri betegségeket is előrejelezhet, amelyekről a felhasználóknak egyébként fogalmuk sincs. Nyilvánvalóan egy ilyen applikáció kidolgozása rengeteg kutatást igényel. Most a készítők egy merőben másfajta felmérésbe fogtak.

Megnézték, hogy miként változik a felhasználók pulzusa a Trónok Harca nézése közben.

A „What Game of Thrones does to your Heart Rate” című kutatásba háromszáz önkéntest vontak be. A feladat egyszerű volt: nézzenek Trónok Harcát, és közben kapcsolják be a folyamatos pulzusmérés funkciót az Apple Watch-on. A felmérés a sorozat aktuális, hetedik évadjának első négy epizódját érintette. Ezalatt az idő alatt közel 2,3 millió mérés készült el, az így kapott adatokat elemezte a Cardiogram.

 Vigyázat, spoilerek következnek!

 

A legizgalmasabb jelenet (vagyis amikor a legmagasabbra rúgott a tévénézők átlagos pulzusszáma) ezidáig Jamie Lannister és Daenerys Targaryen (valamit sárkánya, Drogon) párharca volt. A rövid akciójelenet, ami két főszereplő ütközetéből állt, 91 ütés/percre tornázta fel a nézők pulzusát. Ez percenként 8 ütéssel magasabb, mint a második helyezett.

Ami nem más, mint az évad zseniális nyitójelenete, amikor Arya Stark végre elégtételt vesz a Frey-eken (magyarban Walder), családja ellen elkövetett orv rajtaütésük miatt. Különösen a nagyhatású tételmondat dobogtatta meg a szíveket (szó szerint): amikor a Walder Frey bőrbe bújt Arya azt mondta, hogy “Tell them Winter came for House Frey. / Mondd el, hogy a Tél eljött a Walder-házért.”, átlagosan 83,2-ra kúszott fel a tévénézők pulzusszáma. Ezzel ez lett a legizgalmasabb nem akciójelenet az első négy epizódból.

Érdekes módon a harmadik, negyedik és ötödik helyezett jelenetekben sem volt sok akció, a jól megírt párbeszédek is elegendőek az izgalomhoz. Valamivel a 83-as pulzusszám alatt végzett Daenerys, Davos és Jon Snow (aka. Havas Jon) első találkozása, Euron Greyjoy házassági ajánlata Cersei Lannisternek, illetve Daenerys és Varys beszélgetése a hűségről.

A most kapott adatok bár meglepőek lehetnek a rajongóknak és a kutatást végzőknek egyaránt, úgy tűnik, a sorozat készítői maguktól is ráéreztek, hogyan kell fokozni az izgalmat. A fentebbi képen látható egyetlen néző pulzusdiagramja egy epizód során. Elég csak a diagramra nézni, hogy megállapíthassuk: mindig az adott rész végefelé szökik az egekbe a feszültség. Nem véletlen, hogy a rajongók hétről-hétre alig várják a következő epizódokat…

Forrás: AppleInsider

Ha szeretnél beszerezni magadnak egy Apple Watch-ot, most szerencséd van, több mint egy tucat modell vár rád nagyon kedvezményes árakon. Ha arra vagy kíváncsi, hogy az okosóra segíthet-e a fogyásban, akkor olvasd el idevágó cikkünk.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!