imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mennyire mér pontosan az Apple Watch?


Kirk McElhearn a blogjában arról ír, hogy személyesen tesztelte, mennyire pontos az Apple Watch, mint fitneszeszköz. Jelenleg óriási választék van aktivitásmérő készülékből és hasonló karpántokból, az ember tényleg a kedvére válogathat. Ugyanakkor ezek az eszközök igen pontatlanok tudnak lenni, és gyakran más adatot mutatnak, mint amit kellene. Az egyik legpontosabb készülék Kirk szerint a Fitbit One, melyet többször is tesztelt és szinte észrevehetetlenül kicsi volt a tényleges, és a mért adat között az eltérés. Most viszont az Apple Watch került górcső alá.

A teszthez a Fitbit One-t használta a kontrollmérések elvégzésére, mivel már megbizonyosodott róla, hogy ténylegesen helyes adatokkal szolgál. A tesztet három napig végezte, és ezalatt arra a következtetésre jutott, hogy az Apple Watch nagyon pontos. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az alapoknál. Az Apple Watch tulajdonképpen egy saját rendszerbe dolgozik. Amellett, hogy számolja a lépéseidet az Activity appban, az órában is három karikába rendezi az aznap mért adatokat. A külső karika az aktív kalóriákat számolja és aszerint megy körbe, hogy mennyit állítottál be előzőleg napi célnak.

Ha pedig alulbecsülöd magad, akkor az alkalmazás jelzi azt is, hogy növeld meg ezt a napi célt, mondjuk 360 kalóriáról, 600 kalóriára. A középső gyűrű az aktívan eltöltött perceket mutatja. A belső gyűrű pedig az állást mutatja, hogy minden órában álltunk-e legalább egyszer több mint egy percnyi időtartamot. A gyűrűk továbbfordulnak, ha esetleg elérjük a céljainkat aznapra. Emelett még az alkalmazás mutatja a lépésszámot, megtett távolságot, az egész nap elhasznált kalóriamennyiséget, és az edzéseink statisztikáit is.

activity

A tesztet Kirk tehát úgy végezte, hogy egyszerre viselte a Fitbit One-t és az Apple Watch-ot is. Az első nap az Apple Watch 8300 lépést mért, míg a Fitbit One 8480 lépést. A második nap kicsivel nagyobb volt az eltérés, ugyanis ez a két adat 7938 és 8409. Az általános tapasztalat az, hogy az ilyen eszközök mindig többet mérnek, de Kirk szerint az Apple Watch valahogy picivel kevesebbet mutat. Igaz, a legdurvább eltérés is csak alig 6 százalékos volt. Azt is megemlíti, hogy az Apple valószínűleg nem a lépést vette alap mértékegységnek, sokkal inkább csak a felhasználók miatt mutatja ezt az adatot is, hiszen eddig ez volt a megszokott alapmértékegység. Éppen ezért a távolságot nagyon jól képes mérni az óra, de ha mondjuk futópadon futunk, akkor már lehet egy kis eltérés a valós adathoz képest.

watch_2

A kalóriaszámításban viszont nyilvánvalóan két teljesen más algoritmust használ a Fitbit és a Watch, éppen ezért érdemes ezeket az adatokat is összehasonlítani. Ebben az is nagy szerepet játszik, hogy az Apple Watch képes mérni a pulzust. Ezt alapesetben 10 percenként teszi, de ha Workout módban van, akkor ez a mérés öt másodpercenként történik. Handrásnak ez elég nagy segítség, bővebben itt lehet olvasni róla, hogy miért.

A pulzusmérés pontossága sok dologtól függ, kezdve az ember kezétől egészen a szíj szorosságáig. Pulzusmérővel ellenőrizve az Apple Watch által mutatott értékeket az lett a konklúzió, hogy az óra általában nagyon pontosan mér, viszont amikor nem tud megfelelően érintkezni a bőrfelülettel, akkor igen nagy lehet az eltérés. Egy-két pontatlan mérés után nagyon hamar észhez tér, és megint pontos számot mutat a kijelzőn.

Első nap az Apple Watch 3867 elégetett kalóriát számolt, míg a Fitbit app 2742-t. Ezek a számok másnap 3915-re és 2752-re változtak. Az eltérés nagyon jelentős, de sajnos az tisztázatlan, hogy a valós értékhez melyik mérés áll közelebb.

watch_3

Az aktív percek számolásához az Apple Watch minden típusú mozgást figyel. Ha mozgásban vagy, akkor percenként közelebb kerülsz a kitűzött célodhoz. Ez viszont előzetes kalibrálás nélkül viszonylag pontatlan, de szerencsére könnyű kalibrálni. (20 percet kell sétálnunk vagy futnunk úgy, hogy az iPhone-unk is velünk van.) Ezt elvégezve már elég pontos a mérés. Tehát, nem másodpercre pontosan de egy viszonylag jól kerekített értéket ad majd az óránk meg arról, hogy mennyit mozogtunk egy adott napon. Persze a Workout alkalmazással ezt az adatot pontosítani tudjuk, és részletesebb statisztikákat is kapunk. Ha például futást állítottunk be a Workout appban, akkor látjuk a megtett távolságot, és az átlagsebességünket is.

Összefoglalva az Apple Watch nagyon pontos, ha távolságról vagy lépésszámról van szó. A kalória kiszámításban nem biztos, hogy száz százalékos, jó lenne egy olyan hivatalos tesztet látni, amit szakemberek végeznek. Ha a pulzusmérésről van szó, akkor ne ijedjünk meg, ha irreális számot mutat, inkább igazítsuk meg kicsit, esetleg töröljük szárazra az óra alatti bőrfelületet.

Forrás: Kirk McElhearn blogja

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!