imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mennyire zabálja az akksit az Apple Music? Itt a MusicGate?


A legtöbb frissen megjelent Apple termék vagy szolgáltatás indulásakor, előbb vagy utóbb előkerülnek különböző panaszok. Most az Apple Music megjelenése kapcsán a Bussines Time talált jelentős üzemidő csökkenésről beszámoló dühös felhasználókat.

Talán el is mentem volna a hír mellett, ha tegnap nem merül le teljesen nullára az iPhone-om, pedig háromszor is volt napközben töltőn. Persze ez előfordulhat ha a CPU-t intenzíven igénylő alkalmazásokat használunk hosszú órákon át, de nekem személy szerint, eddig szinte sosem fordult elő, hogy estére lemerült volna a telefonom. Reggel leveszem a töltőről, napközben nem töltöm, és estére 20-30-40 százalékon áll az iPhone 6-om akkumulátor ikonja. Valami történt, és ez nem lehet más mint az Apple Music.

MusicGate?

A világért sem szeretnénk rémhíreket kelteni, de az eddigi “Gate”-ekkel ellentétben, még az is lehet, hogy most tényleg egy elég széles réteget érintő problémáról van szó. A Bussines Time összegyűjtött egy halom Tweetet, melyekben sok felhasználó egészen drasztikus üzemidő csökkenésről számol be.

Rengeteg, a fentiekhez hasonló bejegyzést találhatunk, de persze sosem tudhatjuk, hogy mennyire tömeges a probléma, hiszen több százmillió iOS felhasználó esetében, 20-30 vagy akár több száz problémás felhasználó panasza még nem jelent semmit. Azonban én is észrevettem a problémát, ezért kicsit jobban utánajártam, és megpróbáltam számszerűsíteni, hogy mennyire is meríti valójában az akkumulátort az Apple Music.

Természetesen, ilyen rövid idő alatt nem tudtam teljesen tudományos teszteket végezni, de azért nagyjából látszik mi okozza a problémát.

battery

Az Apple Music tényleg jelentősen képes csökkenteni a rendelkezésre álló üzemidőd, de azért nem kell egyből MusicGate-et kiáltani.

Ahogy az a fenti képernyőfotókon is látszik, egy óra leforgása alatt 10 százalékot merült a telefonom, ami tényleg jelentősnek mondható, igaz telefonálgattam is. Viszont ha jobban megnézitek a képeket, észrevehetitek, hogy folyamatosan streameltem a Beats 1 online rádió adását, és ezt küldtem ki AirPlay-en keresztül a BeoPlay A8 hangfalamra. Tehát az iPhone folyamatosan a töltötte le internetkapcsolaton keresztül a zenét, és közben ezt még a belső hálózaton keresztül egyből tovább is küldte a BeoPlay hangrendszernek. Ez nyilván megdolgoztatja a készüléket. Jelenleg 4 órája megy AirPlay-en a Beats 1 és eddig 34 százalékot csökkent a hátralévő üzemidő.

handras_battery

Persze nem mindenki használ AirPlayt, és mégis jelentős mértékben merülhet a telefonjuk. Vagy nem. Lacinak például alig fogyasztott a Music app, de ő csak munkába menet hallgatta a zenéket a telefonjáról. (Neki mondjuk a Sim City nyírja ki az akksit nap végére :) )

laci_battery

Mindenestre tény, hogy a Music app jelentősen csökkentheti az üzemidőt. Ennek több oka is lehet a tegnapi és mai napom tapasztalataiból és az én zenehallgatási szokásaimból kiindulva.

Ahogy én is, valószínűleg sokan mások is LTE kapcsolaton streamelik az Apple Music zenéit, és mint tudjuk az LTE chip elég kemény fogyasztó az iPhone-ban. Ehhez még hozzáadhatjuk, hogy hozzám hasonlóan a legtöbben még most ismerkednek az Apple Music 30 milliós zenei kínálatával, emiatt rengeteget nyomkodják magát az alkalmazást. Én magam is elég sokat használtam tegnap a Music alkalmazást. Zenéket válogattam a nekem ajánlott dalok közül, lejátszási listákat készítettem, böngésztem a különböző Toplisták közt. Ez természetesen folyamatosan bekapcsolt kijelzőt jelent, ami ugyancsak nagy fogyasztó. Mondhatjuk, hogy rákattantam az Apple Music-ra, ez pedig a szokásosnál nagyobb terhelést ró az iPhone-omra.

Az biztos, hogy a felhasználási szokások függvényében jelentős különbségek lehetnek az Apple Music energiaéhségében, és nyilván nem túl örömteli, hogy kicsit intenzívebb használat mellett igen jelentősen képes meríteni a telefonunkat. Itt jegyzem meg, hogy gyors felmérésem alapján az ismerőseim akik egyéb zenei streaming szolgáltatásokat használnak, hasonlóan eltérő 6-20 százalék közti üzemidő csökkenést tapasztalnak óránként, mint ahogy a folyamatos Facebook vagy a fentebb említett Sim City alkalmazások is képesek elképesztő gyorsan meríteni a telefonunkat.

Azt sem zárnám ki, hogy van valamilyen bug az Apple Music appban, ami miatt valakinek jobban meríti a telefonját. Ezt csak akkor tudjuk meg, ha jön egy szoftverfrissítés, és változatlan használat mellett hirtelen jóval kevésbé merül a telefonunk. Már csak azért sem zárnám ki ezt a lehetőséget, mert vadi új alkalmazásról van szó, és elég könnyedén belefuthatunk sok kis hibába. Nekem például rendszeresen elfelejti frissíteni a frissen a My Music-hoz adott zenék listáját.

Pár jótanács amivel kímélhetjük az akkumulátort.

Érdemes a kedvenc zenéinket letölteni. Erre lehetőséget biztosít az Apple Music, és a telefonra letöltött zenék hallgatása értelemszerűen jóval kevesebb energiát igényel, mintha folyamatosan streamelnénk.

Ne az iPhone-on állítsuk össze a lejátszási listákat, illetve ugyancsak ne az iPhone-on próbáljuk meg felfedezni az Apple Music elképesztő kínálatát, használjuk ezekre inkább a laptopunkat, vagy asztali gépünket. Egyébként is sokkal kényelmesebb iTunes-on böngészni az Apple Music kínálatát, mint az iPhone kis kijelzőjén.

Amennyiben hozzám hasonlóan szinte 0-24-ben hallgatjátok a Beats 1 rádiót, vagy a Your Music által ajánlott dalokat, érdemes töltőn tartani az iPhone-t. Munka közben nyugodtan lehet töltőn a készülékünk, és még véletlenül sem okoz meglepetést a délutánra lemerült szeretett iPhone-unk.

A hozzászólásokban esetleg megírhatnátok a tapasztalatokat, hátha több szem többet lát és esetleg egyéb tippekkel is szolgál valaki a fentiekkel kapcsolatban.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!