imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Mennyire zöld az iPhone 11 Pro?


Bár a nemrég bemutatott csúcsmodell színei közül kétségkívül az új éjzöld a személyes kedvencem, ez a cikk nem a színkódokról vagy a RAL számokról fog szólni. Helyette inkább megnéztem, egy ilyen telefon megvásárlásával mennyire nehezítjük meg a bolygónk fennmaradását.

A Földünk komoly gondban van, ráadásul mindezt mi okoztuk. Ha valaki azt gondolja, hogy ideje elkezdeni tenni valamit, az pont annyira késett el, mintha a maraton 11. kilométerénél jönne rá, hogy igazából nem ártana bemelegíteni. Persze, jobb később, mint soha, de sajnos igen nehéz lesz behozni a lemaradásunkat.

Természetesen az Apple is odafigyel arra, hogy az új eszközök gyártásakor, összeszerelésekor, kiszállításakor a lehető legkisebb legyen az általuk hagyott lábnyom. Mégiscsak termékek millióit adják el évente. Ugyanígy tettek, illetve tesznek az új iPhone 11 Pro esetében is. Bár a keynote-on sok szó nem esett erről, érdemes kicsit utánamenni, pontosan mit is tesz az Apple azért, hogy a lehető legkevésbé szennyezzék a környezetet, amíg a telefon elér új gazdájához.

Egy életciklus során, egy iPhone 11 Pro nagyjából (a kapacitása nagyságától függően) 80-110 kg szén-dioxid egyenértékért lesz felelős. Hogy összehasonlítsuk, az iPhone XS esetében ez 78-107 kg között volt, tehát látható, hogy egy picit nőtt az érték, a 2,5-2,8%-os növekedés milliós darabszám esetén pedig nem elhanyagolható. Bár az is igaz, hogy egy modern sportautó nagyjából 400 kilométerenként szabadít fel ennyi üvegházhatású gázt.

Mint a fenti ábrán is jól látható, az Apple öt olyan különböző szegmensre bontja egy iPhone életciklusát, ahol károsítja a környezetet, illetve ahol faraghat ebből a szennyezésből. Ezek: az alapanyagok; a gyártási folyamat; a tárolás és szállítás; a használati idő; valamint az újra (fel)használás.

100% iPhone

Az emisszió legnagyobb részét (a 80 kg CO2e 83%-át) természetesen a dobozba kerülésig éri el a 11 Pro. Éppen ezért erre kell az Apple-nek a legnagyobb hangsúlyt fektetnie. A gyártás során például olyan ártalmas elemeket hagytak ki, mint az arzén, a higany, a PVC vagy a berillium, sőt, ez a világ első olyan telefonja, melyben a Taptic Engine 100%-ig újrafelhasznált ritkaföldfémekből készült.

A gyártási folyamat során inkább a nagyfokú hatékonyság, illetve az alacsony szintű pazarlás az, amivel sokat tehet az Apple, és ez a 11 Pro esetén is így működik. A végső összeszerelésnél például “Zero Waste” van, azaz ebben a fázisban már egyáltalán nem generálnak olyat, ami végül a hulladéklerakóban végezné. Sőt, komolyan odafigyelnek arra is, hogy a felhasznált tisztítószerek vagy a éppen szerszámok kenőanyagai is a lehető “legzöldebbek” legyenek.

Mint látható, az iPhone 11 Pro esetében (és a többi Apple terméknél is) maga az elkészítés növeli leginkább az eszköz szénlábnyomát. Ennek ellenére nem csupán erre fókuszálnak. Az olyan jelentéktelennek tűnő apróságokra is odafigyelnek, hogy a csomagolás során kizárólag újrahasznosított, vagy az általuk menedzselt erdőkből érkező fából készüljenek a dobozok vagy az útmutatók. Sőt, a műanyagok jelenlétét is igyekeznek leredukálni, az új termékek csomagolása esetén ez már bőven 5% alatt van.

A használat, és az ami azután jön

Egy átlagos iPhone-t több évig is használunk, sőt, általában ezután sem eldobjuk őket, hanem eladjuk másnak, aki még tovább nyúzhatja. Az Apple is ezt próbálja fokozni, az iPhone 11 Pro ezért még tartósabb lett, mint a korábbi modellek (persze nem Nokia 3310-es mércével).

A megnövelt akkuidő mellett ezt az energiát sokkal hatékonyabban használja fel – amiben az iOS 13 is segítségére lesz majd -, de a legújabb telefonok például biztonságosabbak is lettek elődjeiknél. Ez mind-mind azt eredményezi, hogy bár az iPhonejainkat szeretjük mindig a legújabbra cserélni, az az adott telefon még sokáig húzza majd, akár egy új tulajdonos kezei között is.

És, ha már újra(fel)használás, természetesen meg kell említsük az Apple Trade In programját, melyben a megunt, lecserélt eszközöket segítenek nekünk a lehető legjobb helyre juttatni. (Az iSTYLE erre találta ki a BYEback programot.) Vagy úgy, hogy a még működőképes terméket egy jutányos áron veszik át tőlünk, majd azt továbbadják egy új felhasználónak, aki még sokáig használhatja. Vagy, a már nem használható kütyüt veszik át tőlünk, melyet megpróbálnak maximális mértékben újrafelhasználni, méghozzá a következő modellek gyártásakor.

(Akit esetleg érdekel, itt tekintheti meg Daisy-t, az Apple újrahasznosító robotját.)

Látható tehát, hogy az iPhone 11 Pro nem csupán éjzöld, de meglehetősen “zöld” is lett, és reméljük, hogy az Apple a következő években nem csupán a telefonokba csempész bele 1-2 innovációt, hanem abba folyamatba is, amíg a gyártósor első fázisától a kezünkbe kerül az eszköz.

Forrás: apple.com

Szerinted mindent megtesz az Apple azért, hogy a lehető legkevésbé szennyezze a környezetünket?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!