imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mennyit is érnek pontosan az üzleti titkok az Apple számára?


Pénzben mérhető egyáltalán az a felgyülemlett tudás és szellemi érték, amit a giga vállalatok sok millió dollár elfüstölése árán a munkavállalóik munkája által birtokolnak? Az Apple most a saját bőrén tapasztalta meg, milyen is amikor arcátlanul meglopják.

A tech világ iránt érdeklődőknek valószínűleg nem kell bemutatnunk azokat a pereskedéseket, amihez az Apple-nek az elmúlt 10 évben köze volt. Egy ekkora vállalatnál elkerülhetetlenek a jogi viták. Ebből az Apple sem maradt ki, volt itt adóparától kezdve, szabadalmi trollok ellen folytatott küzdelem, a Qualcomm kartell gyanús üzleti tevékenységeken át szabadalmi viták tucatjai. Ezek közül a leghíresebb az Apple vs. Samsung per, amely nemrég zárult le a cupertinóiak győzelmével.

Amíg jót mosolygott azon a világ, hogy mit össze cívódik egymással ez a két cég pár lekerekítésen és gyanús hasonlóságon a Samsung telefonokban, amit az Apple echte koppintásként értelmezett. Addig Steve Jobs halál után egyre inkább újra felerősödtek a cég társalapítójához és egykori vezetőjéhez köthető legendás anekdoták. Steve betegesen félt attól, hogy valaki arcátlanul ellopja az évszázad ötletét az akkoraban még egészen jelentéktelen cupertinói vállalattól.

Annyira féltette a Lila projektet (Purple Project: az iPhone projekt fedőneve), hogy úgy gondolta még cégen belül is el kell azt rejteni a kíváncsi szemek elől. Nos ez sikerült is, az Apple óriási meglepetést okozott, amikor 2007-ben lerántotta a leplet az iPhone-ról, a konkurens gyártók pedig csak pislogtak, mint hal a szatyorban látván az Apple sikerét. Ahogy egyre értékesebb lett a cég, egyre több embert kezdett érdekelni az Apple-t körülvevő pletykálkodás és valódi szivárogtatások, úgy egyre agresszívabb irányelveket kezdtek bevezetni a titoktartásra.

Persze egy ekkora vállaltnál továbbra is elkerülhetetlen, hogy ne történjenek ilyen esetek. Alig egy éve történt például a butaszőkekislányszindrómás hölgy esete, aki jó ötletnek gondolta videóra venni a fater iPhone X prototípusát Apple Park látogatása során. Nos, a feltörekvő influencer palántának sikerült lerobbantani a megosztás gombot a helyéről, apucinak pedig rövidesen meg is köszönte az Apple az eddigi munkáját és kitette a szűrét.

Ez akár még egy jó reklám is lehetett volna az akkor még ismeretlen új telefonnak, hiszen a botrányt imádják az emberek, az iPhone-t is: tuti párosítás. Ez és Walt Mossberg iPad szivarogtatása is hasonló kategóriájú károkozás, mint annak a férfinak az esete, aki nemes egyszerűséggel üzleti titkokat lopott az Apple autós projektéről, majd azt tovább adta egy az Alibaba által eltartott startup cégnek.

Történt ugyanis, hogy Xiaolang Zhang, aki áramkörök tervezésével foglalkozott az Apple-nél, eltűnt egy hónapra a melóból, a szabdságát pedig a mamával töltötte Kínában. Amikor visszaérkezett, akkor a supervisorának nagyon gyanússá kezdett vállni, ami odáig fajult, hogy diszkréten elkobozták tőle a céges telefonjait és a laptopját. Miután gyanúsan sok érzékeny adatot tartalmazó dokumentumot töltött le két éven keresztül a benti hálózatról, elkezdték alaposan átvizsgálni a Project Titan laborjának CCTV felvételet.

És hogy, hogy nem Zhang egy szintén fontos adatokkal teli notebookkal és egy nagyon sok pénzt érő fekete tároló bőrőnddel távozott szabadságra. Miután az Apple értesítette a hatóságokat, hamar kiderült, hogy a táska tartalma és a dokumentumok a Guangzhou Xiaopeng Motors Technology-nál landoltak. És tudjátok mit kapott érte?

Mindössze 10 év börtönt és 250 000 dollár pénzbüntetést. Ezt az összeget valószínűleg már soha nem fogja tudni kifizetni és az imidzsén a börtön lét se fog túlságosan javítani, így mondhatjuk hogy az egyént kellően lenullázta az igazságszolgáltatás. Ám, ha azt nézzük pontosan mennyi pénzt költ évente az Apple kutatás fejlesztésre, és mennyi ember munkáját sikerült lepasszolni egy isten háta mögötti startup cégnek, akkor mindjárt megváltozik a dolog fekvése.

Az Apple K&F költései dollár milliárdban kifejezve

Ahogy az ábra is mutatja, az Apple az elmúlt 10 évben folyamatosan növelte a K&F mértékét, ez egyébként pöccre arányos a bevétel növekedésével. A vevő megveszi a terméket, az Apple kivonja a rezsit majd újra befektet: bővíti a termékpalettát, frissíti a meglévő hardvereket, időnként új kiegészítőket mutat be és új innovációkon dolgozik. Ha nem vásárolnánk meg az új iPhone-t, nem vennénk új Macet és még mindig zsinóron hallgatnánk zenét, akkor az Apple sem bővítené az alkalmazottai számát, és visszavenné a befektetés mértékét.

Csak tavaly közel 12 milliárd dollár ment kutatás fejlesztésre, ami mai árfolyamon több mint 3 000 milliárd forint. És ez csak egyetlen év, egy termék fejlesztése akár több évtizedet is igénybe vesz és az idő csiszolja fényes gyémánttá. Az iPadet a Newton előzte meg, ami közt 13 év telt el, a Newtont pedig szintén sok éves munka előzte meg, így simán eltöltött 20-25 évet az Apple azzal, hogy az iPad olyan legyen, amilyen ma.

Apple Car

Ugyanez a helyzet az autófejlesztéssel is. Még akkor is, ha nem fejleszt saját autót az Apple csak egy önrendelkező szoftvert, aminek az alapjait nap mint nap használjuk az eszközeinkben és fontos szerepet fognak betölteni az emberek életében. Ezek olyan dolgok, amiket ha ellop valaki, akkor katasztrófális lehet egy cég számára, főleg hogyha sosem sikerül bizonyítania az igazát. A Guangzhou Xiaopeng Motors Technology birtokába jutott üzleti titkoknak igazából ilyen módon felbecsülhetetlen értéke van, ki tudja 100 év múlva mire használják majd azt a technológiát amit eredetileg az önjáró autókhoz terveztek.

Xiaolang Zhang büntetésével kitörölheti a fenekét a cég, az igazságszoltatás bár kispadra ültette a rossz fiút, mégsem tudott eleget visszaadni. Ezért hát maradnak a flúgos vezetők, az olykor nevetésgesnek tűnő belsős irányelvek és az örökös titkolózás, hiszen ez az ami igazán biztonságban tart egy ekkora céget, ideig-óráig.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!