imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mennyit keresett tavaly Tim Cook?


Az Apple – az amerikai szabályozásoknak megfelelően – nyilvánosságra hozta a cég felsővezetőinek tavalyi fizetéseit, részvényopcióit és egyéb bónuszait. 2013-hoz képest Tim Cook sem járt rosszul, de az idei év nyertese Angela Ahrendts, akit a Burberry-től csábítottak át, hogy az Apple Store-okért felelős alelnök legyen.

Tim Cook 2014-ben összesen 9 222 638 dollárt (nagyjából 2,5 milliárd forintot) kapott az Apple-től. Ebből az összegből 1,75 millió dollár a fizetése, a maradék pedig egyéb kompenzációkból jött össze. Ha úgy nézzük, az alapfizetése is jelentősen növekedett, hiszen 25%-al volt több a 2013-as 1,4 millió dollárhoz képest, és összességében több, mint a dupláját kereste a tavalyinak.

Nem ő azonban a legmenőbb ebben az évben a vezetésben, ugyanis Angela Ahrendts összesen 73,4 millió dollárnyi (20,3 milliárd forintnyi) juttatást kapott az Apple-től. Persze ebből csak 400 ezer dollár a fizetése és 500 ezer dollár a bónusza, a legnagyobb tételt a 70 millió dollárnyi részvényopció jelenti, amit a céghez való megérkezésekor kapott.

Angela Ahrendts | Kép forrása: 9to5Mac
Angela Ahrendts | Kép forrása: 9to5Mac

Ezt azonban még nem válthatja készpénzre, ugyanis összesen három részletben lesz ténylegesen az övé, az elsőt legkorábban 2015 májusában adhatja el, persze csak ha jól teljesít a cégnél. Egyébként Ahrendts egy 5 millió dolláros fizetést, és 37 millió dollárnyi részvényopciót hagyott ott a Burberry-nél, szóval érthető, hogy az Apple kompenzálni próbálja valamivel. Az Apple azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban, hogy egyrészt kompenzálni akarják a Burberry korábbi CEO-ját, másrészt ki szeretnék fejezni, mennyit jelent a személye a cég számára.

A részvényeseknek kiadott dokumentumból még kiderül, hogy a többi felsővezető fizetése nagyjából 9,4%-kal nőtt a tavalyi évhez képest, tehát Peter Oppenheimer, Eddy Cue és Jeff Williams idén egységesen összesen 947 596 dollár (kb. 262,6 millió Ft) fizetést kaptak. Eddy Cue és Jeff Williams emellé még hozájutott egy-egy 20 millió dolláros részvényopcióhoz is, amit két részletben, legkorábban 2015. szeptember végén hívhatnak le. Az Oppenheimert váltó új pénzügyi vezető, Luca Maestri keresett alapesetben a legrosszabbul idén, mindössze 717 ezer dollár volt az alapfizetése, azonban, hogy ne szomorkodjon, kapott 11,3 millió dollárnyi részvényopciót is.

Apple Executive Compensation

Ezzel 2014-ben összesen majdnem 150 millió dollárt (kb. 41,6 milliárd forintot) költött az Apple a felsővezetők fizetéseire és egyéb kompenzációira, ami nagyjából megegyezik a Microsoft 152 millió dolláros összegével, de jócskán meghaladja a Google 35 millió dollárját. Persze ezekben a számokban évről-évre nagy ingadozás van attól függően, hogy éppen ki kap egy nagyobb értékű részvénycsomagot a vezetők közül.

A részvényeseknek szánt jelentésből egyébként azt is kideríthetjük, hogy a vezetés átlagéletkora 51,6 év, és szegény Angela Ahrendts egyedüli nőként van jelen – mondjuk a nemek egyenlőségét a fizetések terén valószínűleg kedvező irányba tolja az idei kompenzációja. A legfiatalabb egyébként Craig Federighi a maga 45 évével.

Forrás: 9to5Mac. Borítókép eredetije: Moritz Wickendorf / Wikimedia Commons.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!