imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mennyit keresett Tim Cook 2015-ben?


Az amerikai szabályozásoknak megfelelően az Apple közzétette a felső vezetés 2015-ös kompenzációját, vagyis azt, hogy a vezetőség egyes tagjai összesen mennyit kerestek a tavalyi évben. Tim Cook kicsit jobban járt, mint tavaly, de továbbra sem ő viszi a prímet.

Az Egyesült Államokban a részvénytársaságoknak a törvények szerint közölniük kell a részvényesekkel, hogy a cég milyen kompenzációkat adott a felső vezetés bizonyos tagjainak. Ezt egy, a United Sates Securities and Exchange Commission (SEC – „tőzsdefelügyelet”) felé leadott jelentésben kell nyilvánosságra hozniuk. A szabályoknak megfelelően az Apple idén is közzétette a számokat.

Tim Cook fizetése kereken 2 millió dollár volt, amihez kapott 8 millió dollárnyi nem-részvényjellegű kompenzációt, valamint 281 327 dollár egyéb kompenzációt, vagyis összesen 10 281 327 dollárt (3 milliárd forintot) keresett. Ez nagyjából 11,5%-kal több az előző évnél, 2013-hoz képest pedig 142%-os növekedést jelent.

Az Apple vezetőinek kompenzációja 2015-ben. | Forrás: Apple
Az Apple vezetőinek kompenzációja 2015-ben. | Forrás: Apple

A vezérigazgató idén nem kapott korlátozott részvényeket bónuszként (olyanokat, melyeket csak bizonyos feltételek teljesülése esetén válthat be), a többiek viszont igen: Luca Maestri, Angela Ahrendts, Eddy Cue, Dan Riccio és a lista új belépője, Bruce Sewell is fejenként 20 millió dollárnyi (5,8 milliárd forintnyi) Apple-részvénnyel gazdagodtak, amit azonban csak a következő évek során, részletekben kapnak meg ténylegesen, amennyiben a cégnél maradnak. Nem kell persze Tim Cookot sem félteni, jelenleg 57,7 millió dollárnyi teljes értékű, valamint 479 millió dollárnyi korlátozott Apple-részvénye van, ez utóbbit 2021-ig kapja meg részletekben – már ha hozza a számokat. Mindannyian megkapták egyébként a maximális bónuszt, mely az alapfizetés 400%-a.

A nyertes idén is az Apple üzleteiért és webshopjáért felelős alelnöke, a Burberry korábbi CEO-ja, Angela Ahrendts lett. Az alapfizetése egymillió dollár, de a különböző bónuszokkal ezt 25 779 229 dollárig (7,5 milliárd forintig) tornászták fel, amivel idén is a legjobban fizetett Apple-vezető lett – bár jelentősen kevesebbet keresett a tavalyi 73,3 millió dollárnál, melynek része volt egy 70 millió dolláros részvénycsomag is. Érdekesség, hogy ha összeadjuk az utolsó három év fizetéseit, még úgy is bőven Ahrendts vezet, hogy csak két éve van a cégnél.

Forrás: Apple via iMore.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!