imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mennyit spórol az iOS 9 „alacsony töltöttségű módja”?


Az iOS 9 az Apple állítása szerint jótékony hatással van az akkumulátoridőre is. Ha mindez nem lenne elég, bevezetésre került egy másik újítás is, az „Alacsony töltöttségű mód” (angolul „Low Power Mode”). De ténylegesen mennyivel növeli meg az akkumulátoridőt?

Amikor 20%-ra merül az iPhone-unk töltöttsége, az iOs 9 automatikusan felkínálja, hogy alacsony töltöttségű módba kapcsolja a telefont. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az e-maileket nagyobb időközönként ellenőrzi a rendszer, kikapcsol a Hey Siri (iPhone 6s esetében), az alkalmazások nem frissítik az adataikat a háttérben, kikapcsolásra kerülnek az automatikus letöltések és egyes effektek.

Matt Birchler arra volt kíváncsi, hogy valójában ez mennyi üzemidőt spórol meg az iPhone 6 Plus készülékén, így két hétig tesztelte a funkciót. Ez idő alatt teljesen normálisan, a napi rutinjának megfelelően használta az iPhone-ját, egyik nap normál módban, másik nap pedig alacsony töltöttségű módban. Az akkumulátor töltöttségét a két hét alatt folyamatosan fejlegyezte. Végül érdekes eredményekre jutott.

Alacsony töltöttségű mód

A fenti grafikon Matt iPhone 6 Plusjának töltöttségét mutatja a tesztidőszakban 2-3 óránkénti bontásban. Mattnek elég fix rutinja van a hétköznapok során, minden reggel hétkor kel, tíztől hatig dolgozik, majd valamivel éjfél után fekszik le. Nagyjából minden második nap 30-45 percet edz az Apple Watch-ával, a Bluetooth, a GPS az LTE és a Wi-Fi pedig végig be volt kapcsolva a telefonján. Amikor a „normál” módban használta az iPhone-t, 20%-nál sem kapcsolta alacsony töltöttségű módba.

Arra jutott, hogy átlagosan 38,7%-kal kevesebb energiát fogyasztott a telefonja az iOS 9 akkumulátorkímélő beállításában. Ami azt jelenti, hogy ha valaki 7-kor kel, és délután 5-re lemerül a telefonja, ezzel a módszerrel akár este 9-ig is kihúzhatja. Matt iPhone-jának töltöttsége átlagosan 17% volt lefekvéskor a normál használat esetén, alacsony töltöttségű módban ez az érték azonban átlagosan 49%-ra kúszott fel. Bekapcsolt kijelzővel 33%-kal csökkent a fogyasztás, kikapcsolt kijelző mellett pedig 44%-kal lassabban merült a készülék.

Matt arról is elismerően ír, hogy az alacsony töltöttségű módban sem kell lemondania arról, hogy mégiscsak egy iPhone-t használ:

Lenyűgözött az alacsony töltöttségű mód akkumulátoridőre gyakorolt jótékony hatása. Nem olyan, mint az androidos telefonokon lévő extrém alacsony töltöttségű mód, ami gyakorlatilag mindent kikapcsol, és a végén van egy 600+ dolláros butatelefonunk. Persze, kikapcsol dolgokat, kicsit sötétebb a kijelző, kicsit lassabb a processzor, az alkalmazások nem frissülnek olyan gyakran, de ez egyáltalán nem zavart. Továbbra is úgy éreztem, hogy egy iPhone-t használok, és ebben a módban is ugyanolyan gyorsan tudtam elvégezni a teendőimet.

Egyetlen hátrányt tudott mondani, ez pedig az, hogy ha töltőre dugjuk a telefont, akkor amint eléri a 80%-os szintet az akkumulátor töltöttsége, automatikusan kikapcsolódik az alacsony töltöttségű mód. Így ha valaki folyamatosan így használná a telefonját, minden reggel kézzel be kell kapcsolnia az opciót. Matt azt ajánlja, hogy ha valaki elégedetlen egy régebbi modell akkumulátoridejével (pl. iPhone 4s, vagy iPhone 5), próbálja ki ezt a módszert, és meg fog lepődni. Azt csak halkan tennénk hozzá, hogy azzal is spórolhatunk az akkumulátorral, ha az alacsony töltöttségű móddal kikapcsolt funkciókat mi magunk kapcsoljuk ki kézzel. És ne feledjük, hogy lassít a telefonon, ha aktív ez a mód.

Forrás: BirchTree via MacStories.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!