imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mennyivel fürgébb az a bizonyos gyorstöltés?


Azt már tudjuk, hogy az Apple szép csendben minden most bemutatott iPhone-nál lehetővé tette a gyorstöltést. De mit jelent ez a gyakorlatban? Mennyivel gyorsabb az egyik megoldás a másiknál? Hát, elég sokkal.

Nagy örömmel számoltunk be róla, amikor kiderült, hogy végre-valahára az Apple is elérhetővé tette a gyorstöltést az új készülékeinél. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a varázslat eléréséhez nem elegendő pusztán a gyárilag mellékelt töltőfelszerelés, külön kiegészítők beszerzésére van szükség. Aki rendelkezik valamilyen újfajta MacBookkal, vagy MacBook Próval, az a költségesebb részét meg is úszta, egyedül egy USB-C – Lightning kábelt kell vásárolni kiegészítőnek. A nagy kérdés persze, hogy vajon megéri-e.

Az AppleInsider ennek járt most utána, és elöljáróban annyit kapásból kijelenthetünk, hogy érezhető a különbség. Az persze, hogy ezt ki is tudjuk-e használni, nagyban függ a szokásainktól. Én például minden este töltőre teszem a telefonom, így nekem speciel baromi mindegy, hogy másfél vagy két és fél óra alatt tölt fel maximumra a készülékem, de nyilván sokan vannak olyanok, akik tudnák kamatoztatni a gyorstöltés előnyeit a mindennapokban.

A gyorstölés szent grálja.

Ami a hardveres felszerelést illeti, az AppleInsider rögtön megjegyzi, hogy teljesen mindegy, hogy a 29, a 61 vagy a 87 wattos MacBook adaptert használjuk, nem jelentkezik különbség a töltés idejében, így ha csak emiatt vennél, akkor célszerű a legolcsóbb, 29 wattos megoldást választani.

A kísérletben több lehetséges töltési opciónak is utána mentek. Adott volt egy 29 wattos adapter + USB-C – Lightning kábel kombó; egy 12W-os iPad töltő; egy 7,5W-os Belkin Boost Up vezeték nélküli töltő, amelyet az Apple is forgalmaz; a gyárilag mellékelt 5W-os adapter referenciának; illetve érdekességképp a telefonokat egy iMacre is rákötötték USB-C – Lightning, valamint a gyári USB-A – Lightning kábelekkel.

A felmérés alanya egy iPhone 8 Plus volt, amit első lépésként természetesen csutkára lemerítettek. Ezután fogták a készüléket, és egyesével összekapcsolták a fent megnevezett töltőkkel, majd bizonyos időközönként lejegyezték az aktuális töltöttséget.

Nem meglepő módon már az első 5 perces időtartam alatt elég rendesen elhúzott a 29W-os adapteres gyorstöltés, és előnyéből a futam végéig nem is engedett. Az viszont jól látszik az alábbi ábrán is, hogy az Apple – feltehetően biztonsági és akkumulátorkímélési okokból – körülbelül fél órányi gyorstöltés után visszább vesz a teljesítményből. Akkorra viszont már közel 70%-kon járt a készülék töltöttsége, ami azért elég vaskos dzsúzmennyiség ilyen rövid idő alatt.

A felmérés másik nagy tanulsága, hogy a gyári 5W-os falitöltő a lehető leglassabb megoldás mind közül, még a gépre kötéssel is jobban jársz. Cserébe legalább a vezeték nélküli töltés simán képes hozni ezt a teljesítményt, ami azért elég megnyugtató. Hát még a tudat, hogy az Apple a jövőben egy szoftverfrissítés keretében feloldja majd az 5W-os korlátozást a zsinórmentes töltés esetén, így például a tesztben szereplő 7,5W-os töltő is többre lesz képes.

A végeredmény tehát, hogy a legbivalyabb gyorstöltéssel körülbelül 80 perc alatt tudhatod le a folyamatot, amin az iPad töltőjével 95 perc, az iMac USB-C kombóval valahol 100 perc körül, a gyári vagy a vezeték nélküli töltővel pedig 150 perc alatt eshetsz keresztül. A leggyorsabb és a leglassabb megoldás között tehát majdnem kétszeres a szorzó.

A konklúzió, hogy ha rendelkezel valamilyen USB-C MacBook adapterrel, akkor mindenképpen megérheti beruházni a kiegészítő USB-C – Lightning kábelre. Ha nem akarsz költeni semmit a dologra, de szeretnél valamivel gyorsabban túl lenni a procedúrán, akkor vagy vedd elő az iPad töltőjét, vagy kösd rá a laptopod 3.0-ás USB-jére a telefonod. Ha pedig tökmindegy, akkor értelemszerűen hagyd a francba az egészet és tölts a gyári adapterrel, amit csak kényelmesebbé, de nem gyorsabbá tehetsz egy vezeték nélküli töltővel.

Forrás: AppleInsider

Ha szeretnéd élvezni az efféle úri huncutságok áldásait, akkor már le is adhatod rendelésed a webshopban akár a sima iPhone 8-ra, akár a nagyobb testvér iPhone 8 Plusra.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!