imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mennyivel gyorsabb az új MacBook az előző generációnál?


Az Apple tegnap meglepetésszerűen frissítette az alig egy éves új laptopját, a 12″-es MacBookot. Külsőre a rozéarany szín megjelenésén kívül semmi nem változott, belül azonban új generációs processzort és grafikus egységet kapott a csöppség. De mit jelent ez a gyakorlatban?

A tegnapi napon két Apple laptopcsalád is frissült. Míg a 13″-es MacBook Air „új generációja” finoman fogalmazva is hagy némi kívánnivalót maga után – gyakorlatilag csak a RAM mennyiségét duplázták meg –, a 12″-es MacBook esetében azért jelentősebb újdonságokkal találkozhatunk a szupervékony házban. Úgy tűnik, egyelőre csak az 1,2 GHz-es Intel Core m5, vagyis erősebb modellek jutottak el az újságírókhoz, de szerencsére ők azért lefuttattak néhány tesztet rajtuk. Dieter Bohn (The Verge) például az alábbiakat írja:

A Geekbench 3 szerint a sebességnövekedés a nyers processzorteljesítményben nagyjából 20% körül alakul, a Blackmagic alapján az SSD írási sebessége sokkal nagyobb mértékben, akár 80-90%-kal is gyorsabb lett (az olvasás esetén kisebb az eltérés). Összességében nekem olyan 25%-kal tűnik gyorsabbnak.

Ugyan a Verge-nél konkrét számokat nem írtak, szerencsére mások pótolták ezt. A Primate Labs, vagyis a Geekbench fejlesztőjének alapítója, John Poole 32 bites Geekbench 3 eredményeket osztott meg, a részletes összehasonlítás itt érhető el. Aki csak a lényegre kíváncsi, annak gyorsan összefoglaltuk:

MacBook Geekbench MacBook Geekbench

Vagyis a nyers számok alapján ebben a tesztben 14-16%-kal teljesített jobban az idei modell a tavalyinál. A 64 bites teszteket a Mashable részéről Christina Warren tette közzé a Twitteren. Ezekben a tesztekben is nagyjából hasonló eredményekre jutott (16-19% növekedés):

MacBook Geekbench MacBook Geekbench

Ennyivel tudnak többet tehát az Intel Skylake processzorai az előző generációval összehasonlítva. Változott még ugye a grafikus rendszer, a tavalyi Intel HD Graphics 5300-ról Intel HD Graphics 515-re, Cinebench teszteket azonban sajnos még senki nem csinált. Mi természetesen lefuttatjuk ezeket, amint megkaparintjuk az újdonságot. Nem emeli ki az Apple, de új SSD-k is kerültek az idei modellbe, itt az írás terén durvulás van:

Kép forrása:
Kép forrása: Christina Warren

Az akkumulátoridőről egyelőre nincsenek nyers számok, a Verge szerint valóban hozza az egyórás növekedést az új modell. Ez egyébként részben annak köszönhető, hogy a cellák kapacitását az Apple a korábbi 39,7 wattóráról 41,4 wattórára növelte, míg a méret változatlan maradt. Így 10 órán át netezhetünk rajta egyhuzamban, vagy 11 órán keresztül nézhetünk iTunes-videókat.

Forrás: The Verge, MacRumors.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!