imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mentés másként parancs visszaállítása Macen


Néhány macOS verzióval ezelőtt az Apple úgy döntött, hogy alapbeállításon a Mentés másként funkciót Megkettőzésre cseréli a menüsoron. Szerencsére néhány kattintásból ez a shortcut is visszaállítható, mutatjuk hogyan csináld!

A szemfülesek észrevehették, hogy a macOS-ből időközben kikopott a Mentés másként parancs megszokott helyéről és megváltozott a billentyűparancs. Helyette a Megkettőzés lett az alapértelmezett beállítás, ami annyit jelent, hogy a megszokott átnevezés és áthelyezés kettős helyett a rendszer egy másolatot készít a dokumentumainkról. Mielőtt megmutatnánk azt a menüpontot, hogy hol lehet ezt visszaállítani, lássuk a legegyszerűbb megoldást:

 1. Nyiss meg egy Pages vagy akármilyen más dokumentumot
 2. Kattints a Fájl menüre
 3. Majd tartsd lenyomva az Option billentyűt
 4. Válszd ki a Mentés másként opciót

Leggyorsabban tehát az Option billentyűvel nyerhetjük vissza a régi gombokat, ezzel egyébként több alkalmazásban is hasznos funkciókat érhetünk el villámgyorsan. Ha végleg visszaállítanád a Mentés másként billentyűparancsot, akkor a következő pontokat kövesd:

 1. Nyisd meg a Rendszerbeállításokat
 2. Majd kattints a Billentyűzet menüpontra
 3. Keresd meg a gombkombinációkat listázó fület
 4. Kattints az alkalmazás shortcutokra
 5. Nyomj a + gombra
 6. Írj be egy tetszőleges parancsnevet (pl. Mentés másként)
 7. Add meg a parancsot (pl. Shift+Command+S)
 8. Végül add meg, hogy mely alkalmazásokra értelmezed

Ezzel a trükkel máris sikerült megváltoztatni az új Mentés másként parancsot.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!