imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Menüsáv iOS-en?! Hogy tetszene?


Egy iOS fejlesztő megelégelte, hogy iOS-en nincs rendes menüsáv, így megoldotta, hogy a saját appjában legyenek. Most pedig, hogy láttuk, milyen lenne így az élet, mindenhová ezt akarjuk.

Noha az Apple hivatalos álláspontja az, hogy az iOS és a macOS sosem fog egybeolvadni, a két rendszer – de leginkább az iOS – szép apró lépésekben folyamatosan közelít egymáshoz. Egyfelől az iOS 11 jelentősen javított azon, hogy az iPaden komolyabb munkát is lehessen végezni, másfelől meg ott vannak az olyan kezdeményezések, amik például egységesítik az iOS-es és macOS-es alkalmazásokat.

Az Apple folyamatosan hangsúlyozza, hogy az iPadek már ki tudják váltani a laptopot, de ezidáig minden erre irányuló tesztünkön arra jutottunk, hogy ez nem, vagy legalábbis a legtöbb esetben nem igaz. És nem a hardver, hanem a szoftver limitációi miatt. Ez több hiányosságban is megnyilvánul, amelyek egyike a teljesértékű menüsáv jelenlétének hiánya.

Egész egyszerűen sokkal hatékonyabban és gyorsabban lehet úgy dolgozni, hogy folyamatosan kéz alatt van egy dinamikus, mindig elérhető menü a további lehetőségekkel, és nem különféle elrejtett oldal, beállítások képernyők közt kell bogarásznunk.

A Codea és a Shade nevű alkalmazások fejlesztője, Two Lives Left viszont most egy kis trükközéssel pótolta ezt a hiányosságot. Legalábbis részben, azért közel sem teljesértékű megoldásról beszélünk. Egyelőre. Mindenesetre ennél közelebb egyelőre még sose voltunk a dologhoz.

Nagyon nincs mit magyarázni, a képek magukért beszélnek. Adott egy alkalmazás, aminek fejlécében ott van egy vagy több menüpont. Ezekre kattintva pedig leugrik egy almenü további lehetőségekkel, ahol még a billentyűkombók is láthatóak. Kiválasztjuk valamelyiket és haladhat tovább a munka megszakítás nélkül.

Nyilván nem mindegyik alkalmazásban lenne szükséges vagy ésszerű az ilyen menüsáv használata. Azoknál viszont nagyonis, amelyek számtalan beállítási lehetőséggel és művelettel operálnak.

Hogy tetszik?

Ha részletesebben érdekel a fejlesztés menete és a megoldás kódolási része, akkor olvassátok el a fejlesztő blogposztját.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!