imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mesébe illő tájképek pár tollvonással


Az NVIDIA legújabb fejlesztése egy általános iskolást is profi művésszé tehet percek alatt.

A mesterséges intelligencia napjainkban elég durva fejlődésnek indult, és egyre többször találkozhatunk a témával a hírekben is. Talán az egyik ilyen felhasználás, amiről mindenki olvasott mostanság, az a ThisPersonDoesNotExist volt, ahol véletlenszerűen generált képeket látunk, holott teljesen emberinek tűnnek.

Ugyanezt a “generatív ellenséges hálózat” (generative adversarial networks, vagy GAN) technológiát vette alapul az NVIDIA legújabb fejlesztésében, amivel pillanatok alatt fantasztikus tájképeket tudnak előállítani.

A gauGAN névre kereszteltel egyelőre még csak demo állapotú app lényege, hogy egyszerű vonalakat húzva és hozzájuk rendelt opciókra kattintva a mesterséges intelligencia pillanatok alatt képes komplex, álleejtős képeket generálni, amit Bryan Catanzaro, az NVIDIA felhasznált deep learning fejlesztésekért felelős alelnöke így fogalmazott meg:

Olyan ez mint egy színezőfüzet, amiben lerajzolod, hol legyen egy fa, hol van a nap, merre van az égbolt. Aztán a neurális háló feltölti minden kis részlettel és textúrával, tükröződésekkel, árnyékkal és színekkel, azok alapján, amit az igazi képekből tanult.

Nem csupán arról van tehát szó, hogy szép füves, vagy havas tájat kreál, ennél sokkal tovább megy. Ha berajzolsz egy fát, és elé teszel egy tavat, látszódni fog a fa árnyéka is, de a part menti növényeket is kicseréli oda illőekre. Vagy épp változtat az égbolton, ha a tavaszi napsütés helyett havas tájat szeretnél. Mindehhez “csupán” többmillió valós természetfotót kellett megtanítani a programmal.

A gauGAN használatához egyelőre még azért tudni kell, hogy milyen rajzokat képes felismerni, és egyelőre csak bemutatókon nyűgözi le közönségét vele az NVIDIA. Nem tudni, hogy készítenek-e belőle egy neten is bárki által hozzáférhető verziót, de ha igen, biztosan sokat fogunk vele játszani. Addig pedig marad a kétperces bemutató:

Forrás: NVIDIA

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!