imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mesterséges életet hoztak létre egy kvantumszámítógépen


Ha neked is egy jövőben játszódó sci-fi tételmondata ugrik be a cím olvastán, nem véletlen. Csakhogy ebben a sztoriban nincs egy deka fikció sem…

Az University of the Basque Country kutatói egy IBM QX4 kvantumszámítógép segítségével létrehozták az első mesterséges kvantum-életet. Mit jelent ez? Lényegében egy szimulált kvantumméretű életformát, amely valós Földi életformák számos tulajdonságával rendelkezik. Például szaporodik, mutálódik, fejlődik és el is pusztul.

A tudósok azt remélik a kutatástól, hogy segítségével jobban megérthetjük az élet eredetét, és hogy vajon leírhatjuk-e azt a kvantummechanika fogalmaival.

Alapvető kérdésünk, hogy melyik az a legkisebb fizikai rendszer, amelyik képes az önreprodukcióra és más olyan biológiai viselkedési formákra, amelyeket kizárólag élő dolgokhoz kapcsolunk – nyilatkozta Dr. Lucas Lamata, a kutatás egyik résztvevője.

Lényegében tehát arra kíváncsiak, hogy ezeknek a biológiai működéseknek az alapja olyan makroszinten történik-e, mint a DNS; vagy esetleg már atomnyi szinten meghatározottak, ahol már a kvantumfizika törvényei érvényesek.

A szimulációban egy „lényt“ két kvantumbit reprezentál és eddigi demonstrációik alapján nagyon úgy tűnik, hogy már ezen a szinten is létrejöhet a biológiai viselkedésformák reprodukciója, amiben a kvantumösszefonódás jelenségének is fontos szerepe van. A projekt még csak most élesedett, így természetesen még csak első benyomásokról beszélhetünk, remélhetőleg a kutatás később további, részletesen ismertetett eredményeket is magával hoz majd.

Persze az, hogy mit tekintünk életnek, erősen definíciófüggő, és nem mindegyikbe férne bele a fentebb leírt rendszer. Ennek ellenére mindenképpen rendkívül érdekes kutatásról van szó, kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Forrás: DigitalTrends

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!