imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mesterséges intelligencia a mobileszközökben


A XXI. században a leggyorsabban fejlődő tudományág vitathatatlanul az informatikával kapcsolatos tudományok. Ez főként azért van, mert az informatikát rengeteg kisebb részre lehet bontani, amelyek külön külön segítik elő azt, hogy a legmodernebb és legkorszerűbb rendszereket legyünk képesek megvalósítani. Ez azért is fontos, mert a felhasználók számára az egyik leghasznosabb tulajdonsága az informatikai rendszereknek a mobilitás. A mobil eszközök pedig minden évben jobbak, szebbek és gyorsabbak. Az Apple például évente korszerűsíti a telefonjaiban található alkatrészeket, a fejlettségi szint fenntartása miatt.

Ez gyakran viszont nem elég ahhoz, hogy a gyártó megfeleljen a piaci célközönségnek. Éppen ezért az összes mobileszköz szoftverét is rendszeresen frissíteni kell, hogy minél jobb legyen. De pontosan mitől is tud „jó” lenni egy kódsor? Nem elég az csupán, hogy minél több – eddig még soha nem látott – funkciót biztosítson, hanem megfelelően stabilnak is kell lennie a rendszernek. Emellett a lehető legkevesebb utasítás sorozatot kell lefuttatnia és az sem hátrány, ha az operációs rendszer nem vesz el rengeteg helyet – fölöslegesen – a készülékünk beépített tárhelyéből.

iOS 9 elterjedtség

Mindent összevetve az iOS 9 ilyen téren az eddigi legjobb mobil operációs rendszer. A fejlesztők ugyanis az eredeti iOS 8-as kódot sok lépcsős folyamatokon keresztül optimalizálták, hogy a lehető legjobb legyen az egyes kódsorok futási ideje. Emellett igyekeztek minden olyan alapvető funkcióval ellátni a nemrég megjelent iOS-t, amit a felhasználók hiányoltak egy ideje. Ilyen például az Alacsony töltöttségű mód, a Bluetooth szétcsatlakozás lehetősége, illetve a keresés a Beállítások alkalmazásban. Az esetlegesen előforduló hibákra pedig a szokásosnál jobban ügyeletek a bétákban. Legyen szó fejlesztői bétában előforduló kompatibilitási problémákról, vagy publikus bétában fellelhető bugról, az Apple igyekezett mindent kijavítani. A visszajelzések alapján pedig, a felhasználók nagy része szerint sosem volt még ilyen jó az Apple rendszere.

Az Apple innovációi mindig is abból álltak, hogy miután megteremtették a feladathoz a tökéletes hardvert, létrehozták a megfelelő szoftveres megoldást hozzá, úgy hogy az a lehető legfelhasználóbarátabb legyen. Ez a legtöbb esetben olyan megoldásokat takar maga mögött, amire még senki nem gondolt. Gondolok itt például a Digital Crown és a watchOS tökéletes összhangjára, de felhozhatnám példának a Touch ID lenyűgöző egyszerűségét is. Ha pedig a felhasználóbarát és gyors rendszer is megvan, akkor jöhet a folyamatos dinamikus fejlesztés, ahol a határ a csillagos ég.

gold_large

A fejlesztések egyik ilyen területe egyértelműen az automatizálás, ahol a robotika és a mesterséges intelligencia fejlesztése a cél. Rengeteg cég van, akik az informatikának csak erre a részére szakosodnak, és itt akarnak létrehozni olyan innovációkat, amelyek megváltoztatják a világot majd. Ezeknek a cégeknek a felvásárlásával az Apple azt éri el, hogy a szakma legjobbjai dolgozzanak az almás zászló alatt, és így egyértelműen az amerikai vállalat valósítsa meg az áttörő fejlesztéseket. Ilyen cég volt például a brit VocalIQ is, akik azzal foglalkoztak, hogy egy olyan asszisztenst hozzanak létre, ami a hétköznapi nyelvet is megérti. Ezt úgy próbálták megvalósítani a mérnökök, hogy egy Sirihez nagyon hasonló, ámde öntanuló rendszert fejlesztenek.

Sajnos arról nincsen információ, hogy a fejlesztés milyen stádiumban volt a felvásárlás pillanatában. Arról viszont több forrás is írt, hogy a VocalIQ nagyon közeli viszonyban volt a General Motorsszal, tehát egyáltalán nem kizárt, hogy ezt a fejlesztést nem is telefonos személyi asszisztensnek szerették volna létrehozni, hanem sokkal inkább egy autósnak. Az Apple a szokásához híven nem árult el semmilyen részletet arról

CarPlay

Az iOS 9 rendszerében jelenleg is van öntanuló mesterséges intelligencia, nem is egy, hanem kapásból három. Ez a proaktív rendszer, amely a szokásainkat, viselkedésünket figyelve próbál nekünk segíteni. Igazából ezt a témát, csak azért sem ragoznám nagyon tovább, mert már rengeteget írtunk róla az iMagazinon, már csak azért is, mert ez teljesen egyedi az Apple rendszerekben. Aki esetleg viszont még nem mélyült el a proaktív csodáiban, azoknak mindenképpen ajánlom ezt a cikket.

Szóval visszatérve, a rendszer bármennyire is zseniális, ez még csak a kezdet, hiszen rengeteg egyéb felhasználási területe is lenne egy teljesen öntanuló mesterséges intelligenciának. Például a személyi asszisztensben, de remek lenne dinamikusan változó tartalmú öntanuló alkalmazásokat is látni. Persze egy ilyen szoftverben fontos az is, hogy mi alapján tanul. Ha rászabadítanánk az internetre nyilván valóan hasonlóan kaotikus állapot alakulna ki, mint néhány erről szóló filmben. Itt megemlíteném még érdekességként, hogy a robotika három alapszabályát nem is ismeri Siri. Illetve, ha erről kérdezünk, akkor nem az Isaac Asimov által megfogalmazott tételeket fogja nekünk mondani, habár tény, hogy olyan szabályokat mondd, amelyeket érdemes nekünk is betartani.

asimov_laws
Tényleg tartsuk be ezeket a szabályokat.

Tehát, csak a felhasználó által megadott adatokból kell felépíteni egy olyan rendszert, ami később a felhasználó produktivitását növeli, gyorsítja a rendszer felhasználását, vagy esetleg növeli a felhasználói élményt. Valószínűleg valami ilyesmi gondolat fogalmazódhat meg egy iOS fejlesztőnek mostanában. Amin rengeteget lehet még fejleszteni, az tényleg az öntanuló asszisztens (Siri ugyanis csak „öntanulószerű” jelenleg). Ha megnézzük az utóbbi időben a felvásárlásokat, akkor láthatjuk, hogy az Apple jelenleg egyértelműen ezen dolgozik. Szabadalmat viszont sajnos még nem láttunk.

Eddig viszont az öntanuló mesterséges intelligencia terén az Apple a vezető, ami a mobileszközöket illeti. Ha pedig követi a jelenlegi tendenciát, akkor pár éven belül nagyon komoly rendszereket fog összetenni, amivel az egyszerűbb feladatok helyett már komplexebb, vagy akár több szinten összetett feladatokat is megoldhatunk. Jelenleg viszont még ott tartunk, hogy a személyi asszisztensünk, csak bizonyos kérdések után köti össze a mondani valónkat.

Az évek pörögnek, a mérnökök terveznek, a technológia pedig ennek függvényében rohamosan fejlődik. Vajon mi lesz a következő nagy újítás?

Felhasznált források: iMore, Fortune, Apple

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!