imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple mesterséges intelligencia kutatásai

Mesterséges intelligenciáról szóló tanulmányt publikáltak az Apple kutatói


Kutatási eredményeket publikált az Apple egyik mesterséges intelligenciával foglalkozó csoportja. A címe: Tanulmány a szimulált és ellenőrizetlen képek a “kontradiktórius” képzésen keresztül. Értsd: önmaguktól kívánnak tanulni az Apple gépei.

Mint az ismeretes a technológia mai állása komolyan fejtegeti, kutatja és újradefiniálja a mesterséges intelligencia (artificial intelligence – AI) mibenlétét. Az egyszerű felhasználó persze ebből mit sem ért. Csak azt veszi észre, hogy változik körülötte a világ és szépen lassan egy teljesen más életformát kezd élni. Apróságok sorozata, ami folyamatosan formálja az emberek életét és mindennapjait.

636042287562231976379626685_shutterstock_80099416_1

Ez egy teljesen természetes folyamat főleg, hogyha visszatekintünk az elmúlt 20 évre. Telefon, internet, hybrid autók, okoskütyük. Erre tessék, itt kopogtat a jövőnk, amit alapjaiban fog megváltoztatni a mesterséges intelligencia. És elképzelhetetlen dolgokat eredményezhet. De ne rohanjunk ennyire előre.

A szóban forgó kutatási eredményhez Ashish Shrivastava, Tomas Pfister, Oncel Tuzel, Josh Susskind, Wenda Wang és Russ Webb neve köthető, akik az Apple égisze alatt végeznek tudományos munkát. Tanulmányukban egy képfelismerő és elemző rendszer vizsgálatával “valós” és számítógép által generált képeken keresztül (CGI) igen fontos megállapításokra jutottak.

A kutatás során egyértelműen kiderült, hogy amikor egy valós (álló) képet – például egy fotót – vizsgáltak, akkor sokkal több emberi beavatkozásra volt szükség összehasonlítva egy szintetikus képpel. Itt arra kell gondolni, hogy a mesterséges intelligenciára épülő szoftverek hamarabb és sokkal több részletet, képi információt képesek felismerni utóbbi esetben, mintha egy élő ember arcát vizsgálnák. A valós képeknél lényegesebb több információt kellett megadni manuálisan, ami “drága és időpocsékoló” eljárási mód. A jövő informatikai vívmányai pedig önmaguk által kívánják generálni az információkat és ezzel okosabbá tenni saját magukat.

iphone6_camera

Ebben a dokumentumban, egy szimulációval és ellenőrizetlenséggel kapcsolatos tanulmányt nyújtottunk be, ahol a szimulátor által előállított, címkézetlen valós adatokból készített szintetikus képek realisztikusságának javítása volt a cél. Ehhez olyan valós adatokat akartunk felhasználni, amik nincsenek megcímkézve. Ez azt segíti elő, hogy a nagy adatbázisokból dolgozó gépi tanulási modellek jobban fejlődhessenek anélkül, hogy adatot kéne gyűjteniük, vagy emberi beavatkozásra lenne szükség.

A számítógéppel generált képek persze nem elég élethűek, éppen ezért nem is alkalmazhatóak végfelhasználásra. A kísérletben megvizsgálták azt is, hogy mi van akkor, ha valós képet vegyítenek egy CGI-jal, hiszen a generált képek esetében a plusz információk automatikusan elérhetőek, nincs szükség további számításokra.

Apple mesterséges intelligencia

Egyébként az eredményeket már november 15-én benyújtották, de a Cornell University csak december 22-én publikálta azt adatbázisában. Ez nem szokatlan ezen a területen, hogy a kutatócsoportok megosztják egymással a tapasztalatokat és az eredményeket. Továbbá az Apple-nek sem jönne rosszul még 1-2 csodabogár a fejlesztésekhez, szóval az ajtó bárki előtt nyitva áll.

Olyan embereket veszünk fel, akik nagyon jók az olyan alapvető területeken, mint a matematika, statisztika, programozás, kriptográfia. Kiderült, hogy ezek a fő elemek nagyszerűen használhatók a gépi tanulás területén. Igaz, hogy manapság tényleg sok embert veszünk fel ezen a konkrét területen, de emellett olyanokat is keresünk, akik tehetségesek a megfelelő alapvető készségek terén.

-nyilatkozta Craig Federighi, az Apple egyik alelnöke és szoftverfejlesztő mérnöke.

Kutatás-fejlesztés az Apple-nél

Nem is kevés pénzt toltak idén kutatás-fejlesztésbe, nagyjából 10 milliárd dollár körüli összegről szól a fáma. És hogy mire fogja az Apple használni a mesterséges intelligenciát? Mindenre. Szinte nincs olyan terület, ahol ne lehetne alkalmazni. Kezdve az önvezető autóktól egészen az okosotthonokig, főleg ha ezek alaposan kiismerik a felhasználó szokásait. De már napjainkban is megtalálható nyomokban az eszközeinkben a 21. század csodája.

Itt az Apple-nél végtelen hosszú a szuper ötletek listája. A gépi tanulásnak köszönhetően mondhatunk igent olyan dolgokra, amikre az elmúlt években nemet kellett mondani. Részévé vált annak a folyamatnak, melynek során eldöntjük, hogy milyen termékeket készítsünk a jövőben.

Forrás: 9to5mac 1, 2 és MacRumors

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!