imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatot vett az Apple


Ráadásul nem is kevés pénzért, 200 millió dollárt fizetett az úgynevezett Dark Data-val foglalkozó Lattice-ért. A cég tevékenysége nem közvetlenül az olyan projekteket segíti majd, mint a Siri, viszont hosszútávon általánosan hasznos lehet az Apple-nek és a felhasználóknak is.

Az egyik legnagyobb ma létező kihívás a számítástechnika területén a Big Data problémája. Napjainkban már annyi adatot generálunk minden egyes pillanatban, amennyit nem csak, hogy természetes úton, emberi elmével, de még számítógépekkel sem vagyunk képesek feldolgozni. Ezt a rendszerezetlen adathalmazt nevezik Dark Data-nak. A Gartner definíciója szerint:

A Dark Data olyan információtenger, amelyeket az egyes szervezetek szokásos (üzleti) tevékenységeik során összegyűjtenek, feldolgoznak és tárolnak, de általában nem tudják további célokra felhasználni.

Mint tudjuk, a tudás hatalom, márpedig a Big Datából rengeteg tudást tudnánk kihámozni, ha meglennének rá a megfelelő módszereink. Becslések szerint a teljes adatmennyiség 70-80% Dark Data. Nem csoda, hogy minden nagyobb cég igyekszik kezdeni ezzel valamit. Az Apple például úgy teszi ezt, hogy 200 millió dollárt fizet egy olyan vállalatért, aminek fő profilja, hogy gépi tanulás és mesterséges intelligencia segítségével a Dark Data zavaros adathalmazából szépen rendszerezett, kezelhető információcsokrokat állítson elő.

A Lattice Datát 2015-ben alapította Christopher Ré, Michael Cafarella, Raphael Hoffmann, és Feng Niu, akik a kutatásokat a Stanford Egyetem kutatásainak eredményeire alapozták. A cég azt állítja, hogy módszereikkel az „emberi feldolgozáshoz hasonló minőségben, de gépi léptekkel mért mennyiségben” képesek feldolgozni az adatokat.

A felvásárlás tényét már az Apple is megerősítette, de szokás szerint magát a felvásárlást nem kommentálták bővebben. A Lattice is csak jól ismert sablonválaszt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban:

Az Apple rendszeresen megvásárol kisebb technológia cégeket időről-időre, és általában nem közöljük céljainkat, és további terveinket.

Mindenesetre elképzelhető, hogy az Apple-nek kicsit licitálnia kellett, hogy megszerezze a vállalatot, hiszen egyes források szerint több másik tech céggel is tárgyalt a Lattice a lehetséges felvásárlásról. Ezeknek a megkereséseknek a célja állítólag „a befektető mesterséges intelligenciára épülő személyi asszisztensének fejlesztése” volt, így valószínűsíthető az is, hogy hosszútávon a Siri is jövedelmezni tud majd a vételből.

Addig is pedig az Apple-nek lesz egy jó eszközük, amivel még több információ birtokába kerülhetnek. Ha ezt jó irányba használják fel, az nem csak nekik, de nekünk, felhasználóknak is hasznunkra válhat.

Forrás: 9to5mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!