imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mikor lesz PC az iPadből?


Steve Jobson kívül valószínűleg még senki nem sejtette az első iPad bemutatásakor, hogy mekkora sikere is lesz a terméknek, és ami még ennél is fontosabb, hogy mekkora hatást fog gyakorolni a PC-iparra. A számítógépek eladásai azóta sem tértek igazán magukhoz, a tablet piac viszont igencsak stagnál. A kérdés csak az, hogy még meddig?

Az elmúlt évek trendjei az Apple számára is bizonyossá tették, hogy a mobilipar szinte mindenkit megmozgat, akit meg lehet a 21. században. Alig akad olyan ember manapság a Földön, akinek ne lehetne eladni egy okostelefont – eltekintve persze a civilizáció nélküli, illetve a szélsőségesen szegény területekről. Valahol az iPad ötlete is ezen elv mentén indult el. Az Apple annak idején népszerűnek számító zenelejátszókat készített, azonban Steve viszonylag hamar rájött, hogy az iPod csak egy rétegtermék. Az embereknek egyre gyorsabb lett az otthoni internet hozzáférésük, elterjedtek a WiFi-k, sőt, a mobilinternet is gyors növekedésnek indul egy relatíve rövid idő alatt.

mobile_lifestyle_97

Honnan indult az iPad?

Kellett tehát egy eszköz, ami mindenki számára könnyen használható, elfér a zsebünkben és képes azokra az alapvető feladatok elvégzésére, amire egy átlag felhasználónak szüksége lehet egy számítógépből. Közben megjelent az iPod Touch, ami rejtélyesen hasonlított az iPhone-hoz csak épp telefonálni nem lehetett vele. Három évvel az iPhone megjelenését követően az Apple bemutatta az iPadet, amitől azonnal robbant a PC-piac időzített bombája. Kaptunk egy eszközt, ami magába foglalta az iPhone ismertetőjegyeit csak éppenséggel egy sokkal nagyobb kijelzővel, ami egyrészt inkább hasonlít egy notebookra, másrészt kényelmesebb is használni, játszani, videókat nézegetni, olvasni rajta.

A felhasználóknak szükségük volt az iPodra, mivel jelentősen visszaestek az Apple desktop eladásai, míg előtte a Power Macek számítottak a cég bevételi forrásának. Az iPod őrület egészen 2007-ig tartott, addig a pillanatig, amíg az Apple egy eszközben be nem mutatta a számítógépünket, amin jellemzően interneteztünk, a zenelejátszónkat, ami előtte az iPod volt és az új telefonunkat, ami előtte a Nokia 3310 volt. 5 évet továbbtekerve az időben pedig azt látjuk, hogy a desktop kategória olyannyira megsemmisült, hogy már igazán ki sem mutatható a grafikonon. 2016-ra már mindenkinek lett egy iPhone-ja (vagy egyéb okostelefonja), de az iPad valahol egy szinten ragadt a Mac eladásokkal.

iPhone 6s és iPhone 6s Plus

Egyrészről az Apple 2014-ben kicsit talán a saját piacát nyírta ki, amikor megjelentek a 4,7”-os és 5,5”-os iPhone-ok. Kinek kell egy iPad mini egy iPhone 6/6s/7 Plus mellé? Hát senkinek. Videókat nézegetni bőven kényelmes még a kisebbik modellen is, üzengetni meg pláne. Aki nem játszik, szerkeszt zenét vagy videót, vagy nem olvas, annak valahol feleslegessé vált az iPad, főleg ha e mellé még egy MacBook is társul. Másrészről persze nagyon is jól jártak Cupertinóban az új méretekkel, rengeteg telefont adtak el ebből a szériából és, ami még ennél is fontosabb: rengeteg új felhasználót szerzett az Apple.

2015-ben a hatalmas iPad Pro bemutatása után én egy kicsit nagyobb keresletre számítottam, hiszen egy ekkora méretű kijelzővel, amit bárhol megtapogathatunk, tényleg ki lehet váltani egy MacBookot. Persze gépelni nem olyan jó rajta, meg aztán hogyan fogja meg értelmesen az ember. De van hozzá egy szuper ceruza, amivel akárhova akármit írhatunk és ebben verhetetlen az iPad. Sokkal közvetlenebb eszköz, mint egy számítógép (és ne keverjük ide hibrid gépeket, mert nagyon nem ugyanaz a kategória). Ez az eszköz képes kiszolgálni az átlagos és a professzionális felhasználókat is, ám az árazása már nem illik mind a két állatfajhoz.

iPad Pro kicsomagolás

Félreértés ne essék, szerintem az iPad Pro még full extrásan sem drága termék összehasonlítva mondjuk egy iPhone-nal, vagy azzal, hogy egyik másik gyártótól sem vásárolhatunk hasonló terméket. Sőt, amik jelenleg versenyben van a piacon az iPad Próval, azok a termékek már csakis a pro usereket céloznak meg. Ilyenek például a Wacom digitális táblái: a drágább darabokba önálló hardver került, méretben és felhasználásban is kísértetiesen hasonlítanak az iPad Próra. Nem vagyok grafikus, nem tudom megállapítani, hogy egyik vagy másik termék elégíti-e ki jobban a művészlelkeket, de azt tudom, hogy az iPad Pro valahogy barátságosabb, közelebb tud kerülni a használójához és élvezet rajta dolgozni.

Az iPad és Mac összemosódása

Ezekből kifolyólag gyakorlatilag most már arról is beszélhetünk, hogy a 12,9”-os iPad Pro felhasználhatóságában, méretében és tulajdonságaiban inkább a számítógéphez áll közelebb, mintsem a telefonunkhoz. Eszembe nem jutna csetelni valakivel, mikor egy óriási monitort tarthatok épp a kezemben. Képzelhetem egy festővászonnak, vagy pergamennek, amire leírhatom a gondolataimat, de egy könyvnek is, aminek mind a két oldalát látom. Aztán Pagesbe vagy Wordbe simán szerkeszthetek rajta doksikat, ekkora méreten a prezentáció is sima ügy, a táblázatkezelésről nem is beszélve. Rengeteg olyan hasznos app letölthető rá, amire Macen nincs lehetőség.

duet-ipad-pro-windows-mac-apple-second-monitor-lightning-photography-slrlounge-lightroom-kishore-sawh-4

Összehasonlítva a MacBook Airemmel, két nagyon fontos dolgot tudok felhozni a notebookom javára. Egyrészt van benne egy normál billentyűzet, ami azért össze sem hasonlítható az iPad Próhoz szánt változattal. Azt hiszem, rendesen megszívatnám magam, ha ezt a cikket most azon a klaviatúrán kellene legépelnem. Másrészt, egy teljes értékű operációs rendszerrel dolgozhatok, amin megtalálom a jól megszokott vágószoftveremet, a kedvenc képszerkesztőmet, amin átláthatóan vannak rendezve és rendszerezve a fájljaim. Ez persze mind megvalósítható lenne egy érintőfelületen is, csak egyelőre még senki nem jött rá, hogyan kell.

 

Itt nem csak arról van szó, hogy kell egy olyan operációs rendszer, amit érintésvezérléssel kényelmesen lehet használni, inkább arról, hogy azok a szoftverek, amik jelenleg asztali rendszerekhez készültek, egész egyszerűen alkalmatlanok az ujjal bökdösésre. Ezt tapasztalatból merem állítani, volt szerencsém az Adobe Premiere-t kipróbálni egy Surface-n, a használhatósága több, mint kiábrándító. Tollal használva egészen más a helyzet, de a billentyűkombinációk hiánya végleg értelmetlenné teszi a koncepciót, főleg, hogy egész egyszerűen ezeken az agyonkicsinyített billentyűzeteken lehetetlen használni a shortcutokat, ha pedig sikerül, akkor is csak lassan, amivel végképp pillanatok alatt szögre lehet akasztani a bakancsot.

blogXTAA2744

Valószínűleg az Apple célja jelenleg nem is az, hogy jobbá tegye a napom és előálljanak valamiféle megoldással. Nem mondom, hogy ez sosem fog beteljesülni, de elsősorban Tim Cookéknak a átlagos igényekkel rendelkező felhasználókat kell egy olyan iPaddel megszólítania, ami leválthatja az ágy alatt porosodó notebookokat, annak ellenére, hogy pontosan ugyanazt tudja, csak épp úgy tudja használni, mint az iPhone-ját. Az, hogy valahol összeérjen a macOS és az iOS, egy rendkívül távoli álomnak tűnik, ám ha jobban belegondolunk, már most is néhol összeérnek a szálak. Nem lett más a kezelőfelület, az operációs rendszerek is pontosan úgy működnek mint eddig, de egy rakás megegyező funkciót tudnak.

Gondoljunk az Átjárhatóságra, a minimalizált videókra, vagy az osztott képernyős lehetőségre. Az iMessage, Pages, Numbers, Keynote, iMove és Garage Band pontosan ugyanúgy működnek a két rendszeren. Egész egyszerűen mindkét kezelőfelülethez passzolnak, ugyanakkor vannak olyan szoftverei is az Apple-nek, amik nem ilyenek. Egy Final Cut Prót vagy Logic Prót például nem tudnánk iPaden használni, pedig rendkívül jó szoftverek – az utóbbi időben ezek fejlesztésére látványosan kevés időt fordít az Apple.

1_692x283-10-85

Ezek a tényezők mellett ott vannak a megoldatlan hardveres gondok is. A macOS nem megy mobilprocesszorokon, az iOS pedig Intel processzorokon. Melyik felé kellene inkább elmenni, vagy talán a Touch Bar már el is döntötte ezt a kérdést? Aligha. Az embereknek nincs szükségük iPadre, ez jól látszik, de vajon szükségük van-e egy iPadre hajazó számítógépre? Ahhoz bizony élből csatlakozók kellenének. Minimum egy USB-C. Megcélozni a PC-ipar maradék morzsácskáit pedig nem kis kihívásnak tűnik. Az Apple éppen az imént a kezdett bele az “iPad Pro better than a computer” kampányába, amiben valós szituációkon keresztül mutatják be, hogy miben is jobb egy táblagép egy laptopnál.

Mire számíthatunk az Apple-től?

Tehát szükség lenne egy olyan eszközre, ami széles réteget szólít meg; árban versenyképes az átlagos Windows laptop árakkal; amin kényelmes a gépelés, mégis összecsukható, mint egy MacBook. Ami amellett, hogy a kézírást is lehetővé teszi, könnyen összekapcsolható külső eszközökkel (például egy pendrive-val). És ami kiemelten fontos lenne: egy szuper kamera, ugyanis imádunk fényképezni, arról már nem is beszélve, hogy óriási lehetőség nyílna egy felpimpelt hátlapi kamerával az AR-játékok előtt. Talán ezzel még a gamer réteget is képes volna megszólítani az Apple, annak ellenére, hogy jellemzően nem ők a célközönség.

ipadpro_uj_2.jpg

A legutóbbi hírek szerint akár már áprilisban bemutathat új iPadeket az Apple, ugyanis több vásárló is észrevette, hogy jelenleg közvetlenül az Apple webshopjából nem lehet azonnal kiszállítással 12,9”-os iPad Prót rendelni. Mindenki gondoljon erről azt, amit akar, egy azonban biztos: mi nagyon várunk már valami izgalmasat az Apple-t az iPad vonalon is. Személyes vélemény, hogy a mostanában megszaporodott rövidke iPad Pro reklámok sem véletlenek, simán elképzelhető, hogy Cupertinóban levonták a következtetést az elmúlt 2 év változásaiból, és egy kicsit újra gondolták a táblagépek mivoltát.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!