imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Mi alapján választja ki az iPhone az optimális Wi-Fi hálózatot?


Az iOS eszközök automatikusan is képesek csatlakozni az otthoni vagy akár más Wi-Fi hálózatokhoz. De mi alapján döntik el, hogy melyik az optimális választás?

Az iOS és macOS különböző módon áll ehhez a kérdéshez. Utóbbi mindig azt a hálózatot keresi, amit a legutóbb használtál és ha azt nem találja, akkor ugyanilyen logika mentén tovább keresgél. Ez legegyszerűbben úgy mérhető, ha például egy irodahelyiségben több csatlakozási lehetőség is megtalálható, mindig a legutóbb használt Wi-Fit választja a gyári beállítás szerint.

Az iPhone-ok és iPadek másképpen működnek, hiszen a felhasználási módjuk is más. Egész nap járkálunk a városban, ahol egy nap akár több száz hálózattal is kapcsolatba léphetünk, folyamatosan kommunikálhatunk velük, ezért elég lassú lenne, ha mindig a legutolsót keresné készülékünk. Az Apple mobil eszközei a következő szempontok alapján döntik el, hogy melyik Wi-Fire csatlakoznak automatikusan:

A legjobban preferált hálózat: az általad leggyakrabban használt Wi-Fi
A legutóbb használt privát hálózat: amire legutóbb csatlakozott a készülék. Az iOS elsősorban ezeket keresi, hiszen az otthoni hálózatok, illetve a Wi-Fi hotspotként működő saját eszközök is általában ugyanabba a kalapba tartoznak.
Nyilvános hálózatok: hotelek, repterek, kávézók, gyors éttermek elérési pontjai

Ezek alapján, ha például van egy otthoni hálózatunk, illetve az iPhone-unk is többnyire hotspotként funkcionál, akkor egy csatlakoztatott iPad ezek alapján dönti el, hogy a kettő közül melyikhez fog kapcsolódni. Mivel az otthoni elérést régebb óta ismeri és többet is volt használva, ezért az algoritmus ezt fogja priorizálni az iPhone-hotspot helyett.

Abban az esetben, ha elhagyjuk a lakást és leülünk egy kávézóba, az iPadünk az iPhone megosztását fogja választani, a helyi publikus hálózat helyett. Ezt könnyen megszüntethetjük, hiszen a Beállítások > Wi-Fi menüpont alatt kikapcsolhatjuk az Auto Join opciót. Ha ezt megtesszük, akkor manuálisan csatlakozhatunk minden egyes alkalommal.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!