imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kezünkben az iPhone XS és iPhone XS Max!

Nézd meg és olvasd el első benyomásainkat!

Mi alapján választja ki az iPhone az optimális Wi-Fi hálózatot?


Az iOS eszközök automatikusan is képesek csatlakozni az otthoni vagy akár más Wi-Fi hálózatokhoz. De mi alapján döntik el, hogy melyik az optimális választás?

Az iOS és macOS különböző módon áll ehhez a kérdéshez. Utóbbi mindig azt a hálózatot keresi, amit a legutóbb használtál és ha azt nem találja, akkor ugyanilyen logika mentén tovább keresgél. Ez legegyszerűbben úgy mérhető, ha például egy irodahelyiségben több csatlakozási lehetőség is megtalálható, mindig a legutóbb használt Wi-Fit választja a gyári beállítás szerint.

Az iPhone-ok és iPadek másképpen működnek, hiszen a felhasználási módjuk is más. Egész nap járkálunk a városban, ahol egy nap akár több száz hálózattal is kapcsolatba léphetünk, folyamatosan kommunikálhatunk velük, ezért elég lassú lenne, ha mindig a legutolsót keresné készülékünk. Az Apple mobil eszközei a következő szempontok alapján döntik el, hogy melyik Wi-Fire csatlakoznak automatikusan:

A legjobban preferált hálózat: az általad leggyakrabban használt Wi-Fi
A legutóbb használt privát hálózat: amire legutóbb csatlakozott a készülék. Az iOS elsősorban ezeket keresi, hiszen az otthoni hálózatok, illetve a Wi-Fi hotspotként működő saját eszközök is általában ugyanabba a kalapba tartoznak.
Nyilvános hálózatok: hotelek, repterek, kávézók, gyors éttermek elérési pontjai

Ezek alapján, ha például van egy otthoni hálózatunk, illetve az iPhone-unk is többnyire hotspotként funkcionál, akkor egy csatlakoztatott iPad ezek alapján dönti el, hogy a kettő közül melyikhez fog kapcsolódni. Mivel az otthoni elérést régebb óta ismeri és többet is volt használva, ezért az algoritmus ezt fogja priorizálni az iPhone-hotspot helyett.

Abban az esetben, ha elhagyjuk a lakást és leülünk egy kávézóba, az iPadünk az iPhone megosztását fogja választani, a helyi publikus hálózat helyett. Ezt könnyen megszüntethetjük, hiszen a Beállítások > Wi-Fi menüpont alatt kikapcsolhatjuk az Auto Join opciót. Ha ezt megtesszük, akkor manuálisan csatlakozhatunk minden egyes alkalommal.

Kifutó MacBook Pro modellek

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!