imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mi az iPad mini szerepe az Apple kínálatában?


Tehetjük fel a kérdést nagyon sokan, miközben 3 éve nem frissült a kompakt méretű, ám annál szerethetőbb iPad mini.

Kezdetben az iPad mini a belépőt jelentette a táblagépek világába: ez volt a legköltséghatékonyabb választás azoknak, akik nem akartak túl sokat iPadre költeni, mégis szerettek volna egy tabletet. Közben a piac haldokolni kezdett, az iPad mellől kikoptak a vetélytársak, az Apple pedig új dimenzióba helyezte az iPadet azzal, hogy úgy tekint rá, mint ami egyszer kiváltja majd a számítógépeket.

Nekem is egy ilyen eszköz volt az első iPadem, sőt a családban több generáció is jelen volt, végül idén tavasszal az új 9,7”-es új iPadre cseréltem a régi iPad mini 3 készülékemet. Sok szempontból racionális váltás volt, hiszen az új iPad olcsó az iPad mini árához képest, erősebb, nagyobb és támogatja az Apple Pencilt is mostmár, ami új lehetőségeket nyitott előttem. De valahogy pont a kompaktsága veszett el.

Phil Schiller is nagyon adta az első minit. Ma már nehezebb dolga lenne, ha ilyeneket kellene eladnia.

A 2012-ben bemutatott első iPad mini tényleg nagyon fapadosnak számított, hiszen nem tudott például Retina kijelzőt, de a mérete az akkori igényekhez képest tökéletes volt. Nagyon kényelmes volt rajta például olvasni, videókat vagy filmet nézni repülőn, vonaton, autóban. Szóval a koncepció működött, új iPad minit viszont évek óta nem láttunk. De miért?

Az Apple az évek során ott olcsosított a belépő iPadeken ahol tudott, mégis jó hardvert rakott alájuk. Az idei 9,7 inchesben például ugyanazt a processzort találjuk, mint az iPhone 7-ben, ami egy még mindig időtálló megoldás, miközben a korábbi iPad minikhez és iPad Airekhez képest eltűnt a fényes keret és olcsóbb anyagra cserélte az Apple.

Az iPad mini 3 ugyan generációs lemaradásban volt az iPad Air szériához képest, de Touch ID-val már rendelkezett.

A recept egyszerű: végy egy jó hardvert, amire nem kell pénzt költened, pakold bele egy már meglévő, de olcsóbb házba, és add olyan áron hogy az minél több ember számára elérhetővé váljon. Technikai akadálya lényegében nincsen annak, hogy ugyanezt a modellt alkalmazza az Apple az iPad mini-nél is, viszont a nagyképernyős telefonok piacán saját magát kannibalizálná.

Ahogy a tablet piac egyre inkább kezd újra magára találni, úgy egyre esélyesebb az új iPad mini bemutatása is. Az árkülönbség viszont olyan alacsony lehet a kompakt méret és 9,7”-es változat között, hogy valószínűleg nem sok felhasználónak fogja megérni a váltás, főleg abban az esetben, ha az Apple Pencil támogatás is kimaradna a csomagból. Az, hogy jövőre kinek lesz még megérős egy ilyen eszköz, az vélhetően a cupertinóiak fejében is óriási kérdőjel, mégha valamekkora igény folyamatosan volna is rá.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!