imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mi értelme az arcfelismerésnek, amikor van Touch ID?


Rene Ritchie, az iMore elemzője egészen érdekes szemszögből közelítette meg a kérdést, melytől mostanában hangosak az Apple-lel foglalkozó oldalak kommentszekciói: melyik a jobb a FaceID vagy a TouchID?

Kezdésnek rögtön egy másik irányból világította meg a helyzetet véleménycikkében:

A TouchID nem valamiféle extra funkció, hanem egy probléma megoldása. Egy olyan problémáé, amit más módokon is ugyanolyan jól meg lehet oldani. Ide értve a FaceID-t is (arcfelismerés).

Az említett probléma pedig természetesen a felhasználó biztonságos, gyors és hatékony beléptetése az eszközeibe. Ha a TouchID korlátozza a fejlődést (ez esetben a káva nélküli OLED kijelzőt), és van helyette legalább ugyanolyan jó megoldás, akkor miért is ne váltana rá az Apple? A TouchID egy kiváló fejlesztés volt adott időben, de ahogy haladunk a koral, úgy kell életre hívni új fejlesztéseket is.

Ha az Apple nem tudja megbízható módon a kijelző alá integrálni az ujjlenyomat-felismerést, és nem akarja az iPhone hátlapjára tenni a szenzort (ebben titkon nagyon reménykedem), akkor nem sok választási lehetősége marad: valami újjal kell előállnia, ami a biometrikus azonosítás területén nem sok opciót jelenthet. Nyálmintával macerás lenne, a hangalapú felismerés még nem tökéletes, foglenyomatot nehezen tud venni egy telefon, a DNS elemzés pedig költséges… Tehát nagyjából csak az arc- és/vagy retinafelismerés maradt.

Természetesen itt nem a sima, 2D-s felismerésre gondolunk, mert az igen nagy visszalépés lenne a mostani állapothoz képest, hanem egy 3D-s, infra szenzorral megtámogatott azonosításra. Mindezt pillanatok alatt, megbízhatóan, biztonságosan. Magyarul a FaceID tudja azt egy pillantással, amit a TouchID tud egy érintéssel, és akkor mindenki boldog lesz.

Ez persze nem egyszerű feladat, de ha arra gondolunk, hogy a TouchID előtt milyenek voltak az ujjlenyomat-olvasók, van okunk bízni az Apple-ben, hogy egy másik, már létező technológiát is forradalmasíthat. Mert ők ebben jók, ez különösen az erősségük.

A Samsung Galaxy S8-ban például hiába van írisz- és arcfelismerés is, de nem tökéletes a rendszer. A gond ott kezdődik, hogy választanod kell a két lehetőség között. Míg egyik világosban, addig a másik rosszabb fényviszonyok között működik megbízhatóbban, így a kettő párhuzamos működésére lenne szükség. Ha az Apple csak ezt az összjátékot meg tudná oldani, máris előrébb lenne, mint a konkurencia.

Főleg, ha beválik Kuo azon értesülése, miszerint a szenzort nem kell feltétlen az arcunkba nyomnunk majd, akár az asztalra fektetett telefon is felismerhet majd minket. Ez ráadásul rögtön meg is válaszolná az olyan kérdéseket, hogy mégis mi történik majd az Apple Pay-es fizetéskor, ahol tényleg elég nehézkes lenne a kamerába bambulni, miközben épp egy terminálhoz érintjük a készülékünk.

Szóval Ritchie végül arra jutott, hogy fölösleges siratni a TouchID-t, hiszen az csak egy megoldás, aminek létezhetnek hasonlóan használható alternatívái. Ha az Apple úgy tudja forradalmasítani az arcfelismerést a FaceID-vel, mint ahogy azt anno megtette az ujjlenyomat-leolvasásnál a TouchID-vel, akkor nincs mitől tartanunk. Bízzunk benne, hogy képesek rá.

Forrás: iMore

Ha Handrás véleményére vagytok kíváncsiak a TouchID sorsával kapcsolatban, akkor ezt a cikket ajánljuk. Ha pedig ragaszkodtok a mostani ujjlenyomat-olvasós azonosításhoz, érdemes lehet még az iPhone 8 megjelenése előtt lecsapni valamelyik akciós iPhone 7-re.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!