imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mi fán terem az Office 365?


A múlt hét egyik legfontosabb híre volt, hogy megérkezett az Office 2016 for Mac, vagyis négy év után megjelent az első jelentős frissítés a Microsoft irodai szoftvercsomagjához Mac platformon. Az új alkalmazásokat egyelőre az Office 365 előfizetéssel rendelkező felhasználók tölthetik le.

De mi is az az Office 365-előfizetés? Több kérdés is felmerült ezzel kapcsolatban, ezért úgy gondoltuk, hasznos lehet, ha összeszedjük, hogy mit foglal magában a Microsoft néhány éve útnak indított szolgáltatása. Az Office 365 először 2011 júniusában mutatkozott be a nagyközönségnek, és ez volt a redmondi cég válasza a konkurencia – például a Google – egyre növekvő népszerűségnek örvendő megoldásaira.

Az utóbbi években több szoftverfejlesztő cég is rájött arra, hogy a felhasználói szokások változnak. Zenéket sem feltétlenül vásárolunk, hanem inkább előfizetünk valamely streaming-szolgáltatásra, így mért ne lehetne alkalmazni ezt az elvet a különböző programok esetében? Az Adobe a Creative Cloud csomaggal nyitott ebbe az irányba, a Microsoft tehát az Office 365-tel, de az IBM is kínál hasonló megoldásokat az üzleti partnerei számára.

Mi az előnye az előfizetéses rendszernek? Először is, nagyobb értékű szoftvereknél nem kell egyben kifizetnünk a teljes vételárat, ami például az Adobe szoftverek esetében azért jelentős könnyebbség. Másodszor, ha kijön egy újabb verzió – például esetünkben az Office 2016 for Mac –, nem kell külön megvásárolnunk, hanem ha van éppen aktív előfizetésünk, akkor azonnal, külön díjazás nélkül hozzáférhetünk. Korábban is léteztek persze kedvezőbb árfekvésű „upgrade”-csomagok, de az nem teljesen ugyanaz. Harmadszor pedig, a legtöbb szoftvergyártó a programok mellé különböző online szolgáltatásokat, szinkronizációt, felhőtárhelyet is biztosít az előfizetőknek.

A kis bevezetés után térjünk rá a Microsoft Office 365 szolgáltatásra, ezen belül is az otthoni felhasználóknak szánt Personal (Egyszemélyes verzió) és Home (Otthoni verzió) előfizetésekre. Mit kapunk az éves előfizetési díjért cserébe, illetve pontosan hogyan fizethetünk elő ezekre? (Az üzleti felhasználók más konstrukciók közül válogathatnak, ezekre most nem térünk ki bővebben.)

Office 365

A legegyszerűbb változat az Office 365 Personal. Mint ahogyan a neve is mutatja, ezt arra találták ki, ha egyedül szeretnénk előfizetni az Office 365 szolgáltatáscsomagra. Az előfizetés keretein belül a teljes, telepített Office-t 1 Macen (vagy 1 PC-n) használhatjuk, valamint 1 táblagépen (ez az iPad mellett lehet androidos modell is) és 1 okostelefonon. A telepített Office azt jelenti, hogy letölthetjük a szoftverek teljes változatát (azt, amit az évek során már megszokhattunk). De miért fontos ezt kiemelni? Azért, mert a Microsoft rendelkezik egy online elérhető Office-csomaggal is, ami bárki számára – egy regisztrációt követően – ingyenesen használható a legnépszerűbb böngészőkből. Az Office 365 esetében tehát nem erről van szó, hanem a rendes asztali/mobilos alkalmazásokról. Értelemszerűen az online felületet is bármikor használhatjuk.

Egy Macre telepíthetjük tehát a legújabb, Office 2016 for Mac csomagot, és az alkalmazások iOS-es verzióit is teljes körűen használhatjuk. Az iOS-re letölthető appok egyébként ingyenesek, az alapvető szerkesztéshez is csupán egy díjmentesen regisztrálható Microsoft-fiókra van szükségünk, az előfizetés az extra szerkesztési funkciók aktiválásához szükséges.

Office 365

Az alkalmazások mellé jár 1 TB OneDrive tárhely is, ahol a dokumentumaink mellett a videóinkat és fotóinkat is tárolhatjuk, sőt, akár az iPhone-unkról is feltölthetjük az egész fotókönyvtárunkat. A OneDrive-ot elérhetjük az asztali böngészőnkből, de létezik hozzá OS X és iOS app is. Apró érdekesség, hogy az iOS-verzióhoz Apple Watch alkalmazást is kapunk, így például az óránkon is nézegethetjük a felhőben tárolt képeinket, ha mindenképp erre támadna gusztusunk. Mivel a Microsoft egy ideje felvásárolta a Skype-ot, ezért az Egyszemélyes Office 365-előfizetéshez is kapunk havi 60 Skype-percet. Ezzel akár itthon is hívhatunk vezetékes telefonszámokat, a mobilszámok azonban Magyarországon sajnos nem elérhetők.

A másik ma tárgyalt változatunk a Office 365 Home. Ez gyakorlatilag a legtöbb funkcióban megegyezik a Personal előfizetéssel (mindig megkapjuk a legfrissebb Office-verziókat, tárhelyet, Skype-ot, stb.), azzal a különbséggel, hogy legfeljebb 5 családtag használhatja egyszerre, mindegyikőjük egy-egy Mac-en (vagy PC-n), táblagépen és okostelefonon. Ugyanígy felhasználónként kapjuk meg az 1-1 TB-os tárhelyünket és a havi 60 Skype-percet is. Tehát a családtagok összesen akár 15 eszközre telepthetik az Office alkalmazásokat, 5 TB tárhely áll rendelkezésükre, valamint 300 Skype-perc.

Office 365

És hogy hogyan fizethetünk elő a szolgáltatásra? Megtehetjük online, a Microsofton keresztül, vagy akár az iOS-es alkalmazásokon belül is. Mi ezen annak idején nagyon meglepődtünk, hiszen az Apple elteszi az alkalmazásokon belüli vásárlások 30%-át, bár lehet, hogy egyedi megállapodást kötött a két cég. Ezen kívül megvehetjük a jó öreg „dobozos” változatot is, amiben egy aktiválókódot találhatunk – a CD/DVD már a múlté, ezt ne is keressünk benne, a szoftvereket az internetről tölthetjük le. Érdemes most ez utóbbi változat mellett dönteni, ugyanis az 1 éves Office 365 Personal előfizetés a hónap végéig (vagy a készlet erejéig) mindössze 9 900 Ft az iSTYLE-nál. Annyiért meg simán megéri.

Végezetül pedig egy kis összefoglaló táblázat a csomagokról a Microsofttól:

Office 365-csomagok
Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!