imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mi is a HomePod valódi konkurense?


Hibás feltételezés, ha az Apple új hangszóróját a piacon egyre népszerűbb hangutasításos asszisztensekhez hasonlítjuk.

Talán a hangutasításos hangszórók (voice speakers) piaca a hardverek egyetlen olyan szegmense, ami mostanában a semmiből nőtte ki magát és mára gyakorlatilag a legtöbb tech óriás beugrott a versenyzők közé. Az Apple sokak szerint kicsit késve érkezett a buliba, ráadásul a HomePod eladásaiból hiányozni fognak az idei karácsonyi számok.

Azt azonban látnunk kell, hogy az eddigi híradások nem feltétlenül fedik le a valóságot, és a HomePod célja és piaca eltérő lesz a látszólagos konkurensekétől. Az Apple ugyanis dominlálja a hang asszisztens piacot, és nem is kicsit: többszázmillió (egyes újságírók a milliárdot szeretik használni) eszközön ott van Siri, amiket zsebünkben vagy kezünkön hordunk vagy épp előtte ülünk. Míg az Alexa speakerek milliós tételeit a techsajtó óriási sikertörténetként könyveli el, valójában az eddig eléggé lenézett Apple Watch is nagyobb eladásokkal bír már.

Azt is látnunk kell, hogy az Apple valójában nem oda pozícionálta a HomePodot, ahová a sajtó helyezte. Igen, mondhatjuk hogy lemaradtak a hangutasításos hangszórók piacán, de a HomePod elsősorban az Apple ökoszisztémába tervezett hangszóró, ami jobban kötődik majd az Apple Musichoz, mint Sirihez. (Ez nekünk például alapvetően jó hír, hiszen hiába tud egyre több nyelvet Siri, és ver köröket nemzetköziségében a piacra, arra még nagyon sokáig várhatunk, míg a mi régiónk nyelveit is meg fogja ismerni.)

Ezzel szemben a többiek célja az, hogy minél olcsóbban a háztartásokba juttassanak egy eszközt, amivel kommunikálhatnak a felhasználóikkal. Ezek általában arra alkalmasak, hogy beállítsunk rajtuk egy ébresztést vagy közepes minőségben hallgassunk zenét. Az Amazon azt szeretné, hogyha később ezen keresztül vásárolnánk a platformjukon. A Google azt szeretné, hogy minél több infót tudjon meg szokásainkról, amit elemezhet és eladhat. A HomePod ezzel szemben közel sem lesz olcsó, és az intelligens megoldásainak köszönhetően (a tér feltérképezése, két eszközzel már sztereó hatás) inkább a termékre, mint hangfalra helyezi a hangsúlyt.

Az más kérdés, hogy a piacon megjelent egyre nagyobb konkurencia miatt egyre több szó esik a kommunikációban a Siriről az Apple részéről. Valószínűleg felismerték a konkurencia térnyerésével, hogy nem lesz elég, ha Siri pusztán a zene lejátszásában segít majd, egy rakat appal össze kell hangolniuk, mert erre már igenis létező fogyasztói igény van.

Ha a tesztek alatt majd kiderül, hogy hangzásban csak közel annyira lesz képes, mint a töredékért kapható hangasszisztensek, akkor tényleg bicskanyitogatóan drága lesz. Azonban, ha jobb hangzást kapunk majd, mint a Beoplay M3 esetében, egy olyan könnyű installációs és kezelési folyamatot, mint az AirPodsnál, és emellett még Sirivel is tudjuk könnyedén irányítani, az már valóban inkább egy otthoni zenerendszerről beszélünk, ami megérheti a pénzét.

Személyesen azért is várom már nagyon a HomePodot, mert az elmúlt időszakban hasonlóan csúszó két termék, az AirPods és az iPhone X is azonnal mindennapjaim része lett, így a szememben a mostani csúszás egyfajta pozitív előjel.

Mondják sokan, hogy a hangvezérlés a jövő UI-e. Azt valahogy kötve hiszem, hogy elsődleges platformmá válhat, mert ezer olyan helyzetet tudnék felsorolni, amikor inkább nem hangosan adnám meg az utasítást (tömegközlekedés, iroda, nyilvános vécé, hogy csak egy párat említsek), de otthon ez egy teljesen reális jövőkép lehet. Jövőre pedig kiderül, HomePoddal vagy inkább nélküle.

Ha HomePod nem is kerül a karácsonyfa alá, azért az iSTYLE webshopjában biztosan találsz kedvedre valót. Ha pedig most akarsz a szobába hangszórót, olvasd el Beoplay M3 tesztünk, hátha ez lesz nálad a befutó.

Forrás: AppleInsider, iMore

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!