imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mi lesz az iPhone 6 igazi neve? [szavazás]


Szerintem eléggé vicces – és az Apple-re nagyon is jellemző –, hogy rengeteg dolgot sejteni vélünk a holnap megjelenő új iPhone-ról, de igazából még a nevét sem tudjuk egészen pontosan. Többféle találgatás is napvilágot látott már, most végigvesszük ezeket.

Először talán érdemes megnézni az eddigi iPhone-ok neveit, mert ha jobban belegondolunk, ott is elég kaotikus a helyzet. Az első iPhone ugye egyszerűen iPhone volt annak idején, a megkülönböztetésére csak később lett szükség. Az Apple jelenleg is csak egyszerűen „iPhone”-ként hivatkozik rá a weboldalukon például termékkompatibilitási listákban, de elterjedt elnevezés az „első iPhone” az „eredeti iPhone” és az „iPhone 2G” is.

A 3G ugye sorban a második iPhone volt, viszont az elődjéhez képest pont a 3G volt az egyik legnagyobb újítás benne, ezért érthető a névválasztás. Az igazi 3. iPhone az iPhone 3Gs lett, az S itt elviekben a sebességet jelölte. (Érdekesség, hogy eleinte nagy S-sel írták, aztán az Apple áttért a kisbetű használatára.) Az első – és a mai napig egyetlen – iPhone ami tényleg a generációja után kapta a nevét, az az iPhone 4 lett 2010-ben, hiszen sorban ez volt a negyedik iPhone is.

Utána érkezett a 3Gs logikájára a 4s, majd egy kis zavar keletkezett a rendszerben. Legalábbis abból a szempontból, hogy sokan úgy gondolták, nem hívhatják iPhone 5-nek a következő Apple-telefont, mivel az sorban a hatodik lesz. Az Apple végül már az esemény meghívóján világossá tette, hogy ők bizony máshogy gondolják a számozást. Ezután persze logikus volt tavaly az iPhone 5s névválasztása is, hiszen úgy tűnik, az Apple a „faceliftelt” modelleket s-sel jelöli, a nagy generációváltást pedig számmal.

Mi lesz az iPhone 6 neve?

Így teljesen logikus lenne az iPhone 6 elnevezés is a holnap megjelenő telefon esetében. Vagy mégsem? Az iPadek hivatalos névválasztása még kaotikusabb (iPad, iPad  2, „az új iPad”, iPad, iPad Air), szóval bármi lehet. Pár hónapja röppentek fel a hírek, miszerint az új iPhone-t iPhone Airnek fogják hívni. Ez nem lenne meglepő az iPad Air után, ott is a készülék vékonyságára akarta felhívni a figyelmet az Apple, és az biztos, hogy a következő iPhone lesz az eddigi legvékonyabb – még ha a világ legvékonyabb okostelefonja jelzőt nem is tudhatja majd magáénak.

Kérdés, hogy utána mi következne? iPhone Air S vagy iPhone Air 2? A két méretben lenne elnevezésbeli különbség, mint az iPad és az iPad mini között? Ma kapott szárnyra az a hír, hogy az új iPhone-okat méretük alapján máshogy fogja hívni az Apple: iPhone 6 (a 4,7″-es modell esetében) és iPhone 6 Plus / iPhone 6+ (az 5,5″-es modellnél). Ezt egyébként a japán Macotakara dobta be a hírfolyamba, ők tavaly is eltalálták az iPhone 5s és iPhone 5c elnevezéseket (még ha nem is volt olyan nehéz). Logikusnak hangzik, hogy megkülönböztessék a két méretet, hiszen az iPad esetében is ezt teszik, viszont a „Plus/+” jelzőt sosem használta korábban az Apple.

Ironikus lenne, ha a kisebbik, 4,7″-es iPhone-t iPhone mininek hívnák, de erre gyakorlatilag zéró esélyt látok. Tényleg, emlékeztek még arra, hogy az iPhone 3G megjelenése táján arról szóltak a pletykák, hogy az Apple bemutat egy kisebb, iPhone mininek nevezett telefont is? Elég nagyot fordult a világ azóta.

Visszatérve, szerintem az alábbi logikus kombinációk maradtak, ezekről szavazhattok is, aztán meglátjuk holnap, hogy kinek lett igaza!


survey software

Én egyébként az iPhone 6 és iPhone 6+ mellé tettem a voksomat, bármilyen szokatlanul is hangzik.

Forrás: AppleInsider. Képek eredetije: Mark Pelin.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!