imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mi lesz veled Touch ID? – Vélemény


Könnyen lehet, hogy az iPhone 8-ban a Touch ID-nek búcsút inthetünk. De vajon mennyire nagy probléma ez? Tényleg megszűnik a Touch ID, vagy csak átalakul?

Tegnap Ming Chi Kuo ledobta az atombombát: szerinte nem lesz ujjlenyomat olvasó az iPhone 8-ban, vagy iPhone Editionben, vagy iPhone Próban, nevezzék is majd akárhogyan az ősszel megjelenő OLED készüléket. Tehát az új iPhone-ban minden lesz mi szem szájnak ingere. Hatalmas, szinte faltól falig érő OLED kijelző, vezeték nélküli töltés, új dizájn, új processzor, sok RAM, csak épp egy valami maradhat ki: a Touhc ID vagyis az ujjlenyomat olvasó.

Ez a hír nagyobb para, mint a jack-csatlakozó elhagyásáról szóló hírek, amit egyébként ugyancsak Kuo osztott meg elsőként. Ha az Apple tényleg elhagyja a Touch ID-t, az valószínűleg minden idők legnagyobb népharagját hozza majd magával. Hacsak…

Tételezzük fel, hogy Kuo értesülése helytálló, és tényleg nem lesz kijelzőbe integrált Touch ID az OLED-es iPhone-ban. Biztosan vége lesz a világnak? Nyilván nem, hiszen az Apple nem hülye, meg fogják oldani a problémát.

Az Apple volt aki elterjesztette az okostelefonokon az ujjelnyomat olvasót. Az Apple volt az első, aki használható ujjlenyomatolvasót épített egy telefonba. Miért ne lehetne az Apple az első, aki kinyírja azt? Lehet, hogy találtak jobb megoldást? Még az is lehet, de valószínűbb, hogy marad a Touch ID valamilyen formában.

Több forgatókönyvet is el tudok képzelni:

  • Kuónak nem lesz igaza és az Apple megoldotta, hogy legyen használható Touch ID a kijelzőbe építve. Elnézve a jelenlegi demókat, erre egyre kisebb esély látszik.
  • A kijelzőben nem lesz Touch ID, a bekapcsoló gomb éle lesz az érzékelő. Talán pont ezért nőtt meg az eddig kiszivárgott terveken és dummy készülékek házán látható jobb oldali gomb. Működhet a dolog, de mindenképp kényelmetlenebb megoldás, mint a kijelző aljába épített Home gombos megoldás, nem beszélve a megszokásról.
  • A Samsunghoz hasonlóan arcfelismeréssel (is) oldják meg a beléptetést, de sokkal pontosabb módszerrel, mégpedig két előlapi kamera segítségével 3D-s arcfelismeréssel, ami sokkal nehezebben átverhető megoldás.
  • A hátlapba épített Touch ID-ra én semmi esélyt nem látok, hiszen a mostanra kiszivárgott terveken és dummy készülékeken semmi nem utal hátlapi szenzorra. Übergagyi megoldás lenne, biztos vagyok benne, hogy az Apple nem követ el ilyen merényletet az emberiség ellen.

Nagyjából két hónapot kell még várjunk a bemutatóig, akkor derül majd csak ki, hogy végül melyik megoldás mellett döntött az Apple. Az iPhone biztonsága, az Apple Pay, a jelszavak, mind a Touch ID köré épülnek, szinte kizárt, hogy az Apple kidobja az ablakon ezt a megoldást. Arról ne is beszéljünk, hogy fura lenne, ha az iPhone 7s-ben ott lenne a Touch ID, az OLED-es hiperszuper iPhone-ból meg kihagynák.

A Vivo és a Qualcom nemrég demózta a kijelzőbe épített megoldásukat, simán lehet, hogy az Apple már rég megcsinálta ugyanezt (jobban), és feleslegesen irkálom ide a betűket. Íme Vivo kijelzőbe integrált ujjlenyomat olvasója:

Egyelőre senki nem tudja hogyan oldja meg az Apple a dolgot, leszámítva az Apple mérnökeit és a gyártósorokon dolgozókat. Csak annyi biztos, hogy jön a teljes kijelzős iPhone, amiben nem lesz a jelenlegihez hasonló home gomb illetve szenzor, tehát a fenti megoldások valamelyikével kell majd megoldani az azonosítást. Vagy valami olyan módszerrel, amire jelenleg senki nem gondol? Már csak két hónap és kiderül, szerintem igazából a legizgalmasabb, hogy még közel sem tudunk mindent az új iPhone-ról.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!